Politika

Potpredsednica Bundestaga u Šumaricama: Nema dovoljno reči koje bi mogle opisati šta ovde osećam kao Nemica

Komentari

Autor: Fonet

21/10/2021

-

16:19

Potpredsednica Bundestaga u Šumaricama: Nema dovoljno reči koje bi mogle opisati šta ovde osećam kao Nemica
Potpredsednica Bundestaga u Šumaricama: Nema dovoljno reči koje bi mogle opisati šta ovde osećam kao Nemica - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

"Na ovom mestu želim i da vam se izvinim, mada ne znam da li se za ovo što je ovde učinjeno uopšte može izviniti, ali vam dajem obećanje da ćemo živeti u prijateljstvu i poverenju, zajedno u jednoj evropskoj porodici, sećajući se onoga što je bilo i ne zaboravljajući ove žrtve", rekla je danas potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot.

Rot je prvi visoki zvaničnik Nemačke koji je odao poštu žrtvama fašističkog zločina u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine i položio venac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, a do sada su to činili ambasadori Nemačke.

"Ovaj dan je dan dubokog bola i suza. Ovo je dan kada plače srce i kada nema dovoljno reči koje bi mogle opisati šta ovde osećam kao Nemica", rekla je Rot posle Velikog školskog časa.

Ona je dodala da je beskrajno zahvalna što joj je pružena prilika da danas bude ovde kao Nemica .

"Zahvalna sam što mi je pružena ruka vašeg grada i vaše zemlje, što mi je ukazano poverenje da prisustvujem današnjem danu kao predstavnica Nemačke i nemačkog Bundestaga, rekla je Rot i naglasila: "Sve se ovo može reći u dve reči zajedničke i za Aušvic i za Kragujevac - nikada više".

Potpredsednica Bundestaga je istakla da se ovaj tužni datum nikada ne sme zaboraviti.

"Moramo se boriti za ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca", rekla je Rot i dodala da je prema Povelji o ljudskim pravima, ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno i da je to moralni imperativ.

"To je dostojanstvo svakog pojedinca, ne piše muškarca, hrišćanina, belca, crnca, mladog, starog, hetero... Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno", rekla je Rot.

Ona je navela da danas dok stoji u Šumaricama oseća sramotu, jer je u nemačkom pamćenju i istoriji mesto Kragujevac skoro nepoznato.

"U školi sam učila o zločinima u Francuskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji, ali ne i u Kragujevcu. Moram priznati da su se Nemci malo bavili istorijom Srbije i celog regiona", kazala je Rot i dodala da će po povratku razgovarati o tome sa školama i institucijama da bi deca i svi ljudi u Nemačkoj saznali o kragujevačkoj tragediji. 

Nemački političar prvi put u Kragujevcu

Ovo je prvi put da jedan nemački vodeći političar odlazi na mesto zločina, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) povodom godišnjice streljana srpskih civila u Kragujevcu čijem je obeležavanju ove godine prisustvovala i potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot.

Nemački političari su takve gestove učinili u češkim Lidicama, u francuskom Oraduru, u Grčkoj, Ukrajini, Poljskoj, Belorusiji i Italiji.

„Jedna zemlja je pak do sada bila rupa na mapi sećanja: u Srbiji, gde se 1941. između ostalih odigrao masakr u Kragujevcu, komemoracije su do sada održavane bez visokih nemačkih delegacija. Ovog četvrtka se to menja: kao prvi od nemačkih vodećih političara, zelena potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot dolazi na komemoraciju žrtava masakra u Kragujevcu“, dodaje se u tekstu.

Političarki Zelenih Klaudiji Rot je, prema pisanju lista koje prenosi Dojče vele, sećanje na nacističke zločine posebno je važno, a u autorskom tekstu za Blic, Rot je u sredu navela da su Balkan i Srbija prečesto igrali tek sporednu ulogu u nemačkoj kulturi sećanja na Drugi svetski rat, te da se Nemačka mora suočiti sa istorijskim faktima sramote i krivice.

Komentari (0)

Srbija