Politika

Ljajić: Cela opozicija će izaći na izbore

Komentari

Autor: FoNet

25/10/2021

-

11:08

Ljajić: Cela opozicija će izaći na izbore
Ljajić: Cela opozicija će izaći na izbore - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je da je uveren da će na predstojećim izborima učestvovati kompletna opozicija i naveo da je konačna verzija dokumenta o poboljšanju izbornih uslova koju su predložili evropski posrednici kompromis onoga što je postojalo do sada i onoga što su bili zahtevi opozicije.

Ljajić je za dnevni list "Politika" istakao da nema utisak da je međustranački dijalog doprineo poboljšanju atmosfere u društvu i ukazao da se "plaši da su problemi dublji nego što su izborni uslovi o kojima se razgovaralo".

Ocenio je da se "ostrašćenost manifestuje na svakom koraku" i da se to sa politike prenosi na sve ostale sfere društva i da to dugoročno može da bude ogroman problema za svaku vlast.

Naglasio je da izborni uslovi "svakako ne mogu biti glavni uzrok" takve atmosfere i istakao da je mnogo veći problem "sve veća apatija i nezainteresovanost ljudi za politički angažman".

Upozorio je i da oni koji se i odluče za politički angažman "uglavnom nastupaju sa desničarskih pozicija, često zastupajući i ekstremna stajališta".

Ocenio je da u Evropskoj uniji (EU) ne postoji spremnost za proširenje, posebno u slučaju Francuske, Holandije i Danske, ali i da "kod dobrog dela ostalih ne vlada oduševljenje" za prijem novih članica.

Podsetio je da se to videlo na nedavno završenopm samitu EU - Zapadni Balkan na Bledu za koji Ljajić smatra da je završen "potpunim debaklom".

Naveo je da je glavna teza EU da "Evropa ne može biti veća pre nego što postane jača" i zaključio da se, dokle god se ta sintagma ne promeni, ne veruje da će se vratiti entuzijazam za "preko potrebne unutrašnje reforme koje će ubrzati naš put ka Evropi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija