Politika

Vučić razgovarao sa britanskom ambasadorkom, jedna od glavnih tema samit u Glazgovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

14:04

Vučić razgovarao sa britanskom ambasadorkom, jedna od glavnih tema samit u Glazgovu
Vučić razgovarao sa britanskom ambasadorkom, jedna od glavnih tema samit u Glazgovu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod, sa kojom je razgovarao o daljem jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i o učešću predsednika Srbije na predstojećem Samitu Ujedinjenih nacija posvećenom klimi i klimatskim promenama COP26 koji će se za sedam dana održati u Glazgovu, a na kojem će biti obrađene teme koje se tiču, kako je rekla ambasadorka, najvećeg globalnog izazova sa kojim se suočavamo.

Sastanku je prisustvovao i Džajls Portman, direktor za Evropu u Ministarstvu za spoljne poslove, međunarodni razvoj i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva.

Vučić je istakao da u vremenima u kojima se ceo svet bori protiv pandemije kovid 19, kao jedne od najvećih globalnih pošasti, pitanje klimatskih promena i energetske krize nikako ne smeju da budu potisnuta u drugi plan, budući da bi posledice zanemarivanja tako sveobuhvatnih problema bile katastrofalne po čovečanstvo.

Predsednik je zahvalio na finanansiranju projekta Moravski koridor u kojem Velika Britanija učestvuje zajedno sa SAD. Tema razgovora bila je i konkretna ekonomska saradnja na projektima od nacionalnog značaja za Srbiju.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Govoreći o klimatskim promenama, Vučić je podsetio da je Srbija čvrsto opredeljena da svoj doprinos u ovom smislu pruži i u vidu konkretnih planova, aktivnosti i zakona koji bi na najbolji način regulisali pitanja očuvanja životne sredine, pogotovo u svetlu klimatskih promena. U tom smislu, Vučić je posebno istakao značaj zajedničkog delovanja, razmene iskustava, mišljenja i predloga, koji bi se beskompromisno sprovodili i primenjivali u praksi, kako bi rezultati bili što pre vidljivi.

Ambasadorka Makleod je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje ogroman značaj pitanju klimatskih promena, očuvanja životne sredine i održivog rešenja energetske krize, te je izrazila uverenje da će Srbija još ambicioznije učestvovati u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji "zelene ekonomije" i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

"Zadovoljni smo što je tema klimatskih promena postala važna i u Srbiji i što su vidljivi napori srpske vlade da se podigne svest o značaju ovog pitanja", istakla je ambasadorka Makleod i dodala da je učešće Srbije na Samitu o klimi i klimatskim promenama COP26 od izuzetnog značaja.

Britanska ambasadorka je takođe istakla brojne mogućnosti koje borba protiv klimatskih promena otvara, ne samo u smislu zaštite životne sredine, već i tehnološkog i ekonomskog razvoja.

Govoreći o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Velike Britanije, što bi doprinelo i jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomiju i odbranu. On je takođe izrazio i potrebu snaženja saradnje u okviru međunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija