Politika

Skupština usvojila izmene Zakona o zaštitniku građana i Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

17:13

Skupština usvojila izmene Zakona o zaštitniku građana i Zakona o slobodnom pristupu informacijama
Skupština usvojila izmene Zakona o zaštitniku građana i Zakona o slobodnom pristupu informacijama - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o Zaštitniku građana kojim se njegov mandat produžava sa pet na osam godina, a javni poziv za izbor Zaštitnika objavljuje predsednik Skupštine Srbije.

Uslov je da ima visoko obrazovanje, moralne kvalitete i desetogodišnje iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je u raspravi da se Zakonom o Zaštitniku građana stvaraju pravni uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti rada Zaštitnika građana.

Što se tiče novih ovlašćenja, Zaštitniku građana poveravaju se poslovi nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i poslovi nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima.

Zakonom se uvodi skraćeni i ispitni postupak i propisuju rokovi za postupanje Zaštitnika građana.

Ministarka je ukazala da Zaštitnik građana ne pokreće bilo kakve pravne postupke, kao što je postupak razrešenje javnih funkcionera ili disciplinski postupak, već podnosi inicijative, upućuje preporuke, upozorava i ukazuje na nezakonitosti i nepravilnosti u radu i postupanju organa uprave.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojim je proširen krug subjekata koji imaju obavezu da postupaju po tom zakonu.

Uključene su kategorije fizičkih lica sa javnim ovlašćenjima, poput beležnika i javnih izvršitelja, zatim javna preduzeća, ustanove, organizacije i druga pravna lica koja su osnovana propisom ili odlukom organa Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika i Zakon o potvrđivanju ugovora o garanciji (pametna brojila) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ugovor o zameni uređaja, odnosno ugovor o pametnim sistemima merenja je vredan 80 miliona evra, od čega su 40 miliona evra garancije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija