Politika

Nadzorno telo za praćenje medija sutra počinje sa radom u krnjem sastavu: Šta očekuju članovi tela i predstavnici REM

Komentari

Autor: Euronews Srbija/M.S.

18/11/2021

-

15:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nadzorno telo za praćenje elektronskih medija tokom izborne kampanje sutra će biti formalno formirano održavanjem konstitutivne sednice. To ad hok telo, smišljeno tokom dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, ipak će biti formirano u krnjem sastavu pošto deo opozicije nije predložio svog predstavnika.

Od 12 članova tog tela, šest je predložio Regulatorno telo za elektronske medije (REM), pet deo opozicije, dok su stranke Dragana Đilasa i Vuka Jeremića odbile da predlože svog kandidata. Njima je ostavljen rok do 28. novembra da promene svoje mišljenje.

Prošlo je tačno dva meseca od kada je dogovoreno na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta da se Nadzorno telo za praćenje medija i zvanično formira.

Pošto je Ministarstvo kulture i informisanja formalno i potvrdilo članove tog tela, oni će u petak početi svoj rad na kontroli medija tokom predizbornog perioda.

"Mi nemamo izvršna ovlašćenja. Mi možemo samo da vršimo monitoring nad radom medija koje će da izveštavaju pre i tokom izborne kampanje za izbore. Ne možemo da izreknemo disciplinsku meru, možemo samo da izvršimo pritisak u javnosti, da dajemo sugestije i procenjujemo rad elektronskih medija", ističe za Euronews Srbija Zdravko Veselinov, član Privremenog nadzornog tela.

Šta je zadatak privremenog tela

Prema postignutnom sporazumu, ovo privremeno telo treba da kontroliše poštovanje fer medijske kampanje, prati primenu pravilnika za javne servise i preporuka za privatne emitere.

"Mi možemo da kontrolišemo i rad REM-a i javnih servisa i ostalih emitera. To ćemo raditi kako je predviđeno ovim dogovorom, u sadejstvu sa REM-om. Ako REM ne bude na to pristao onda ćemo ukazivati na njegove obaveze – one koje jesu izvršene, i one koje nisu", ističe Rade Veljanovski, član privremenog nadzornog tela.

Ovo nadzorno telo, prema mišljenju njegovih članova trebalo bi da bude savetodavni organ i da zajedno radi sa Regulatornim telom za elektronske medije koje je među prvima odredilo svojih šest članova.

Jedan od tih članova je i predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, koja je za Euronews Srbija istakla da joj nije najjasnija svrha ovog tela.

"Po mom mišljenju to je samo dupli posao za REM, jer metodologija praćenja izbora ne može biti drugačija od onoga kako je do sada rađeno. Ovo novo telo ne može da izmišlja 'toplu vodu', novu metodologiju rada Regulatora. Zaključci i preporuke koje donese nisu obavezujuže, tako da mi zaista nije jasno na šta će sve to da liči, a jos manje čemu služi", navodi Zekić.

S druge strane, članica Saveta REM-a Judita Popović je pozdravila formiranje tela jer smatra da nikada nije mnogo regulatora koji mogu da kontrolišu, savetuju ili na bilo koji način ured prostor predizbornih aktivnosti političkih stranaka.

"Iako REM već ima određeno telo koje radi monitoring i stručnu službu koja se time bavi, to ne znači da ne može još jedno telo takođe da učestvuje u poslovima oko izbora", rekla je ona za Euronews Srbija.

Euronews TV

Samu pretpostavku da regulatori mogu da urede medijsku sliku u Srbiji, Popović smatra jako opstimističnom, jer, kako ona ističe, "postojanje medijske strategije ostaje samo prazno slovo na papiru".

Zasad 11 umesto 12 članova

Ovo telo radiće, za sada, u krnjem sastavu. Umesto 12, trenutno ima 11 članova jer je deo opozicije u startu odbio učešće u njegovom radu.

Ovakav način praćenja medija za SSP i Narodnu stranku je neprihvatljiv, pa je Dragan Đilas u jednom trenutku poručio i da neće sarađivati sa onima koji delegiraju svoje članove u nadzorno telo.

U slučaju da se predomisle, ostavljen je rok do 28. novembra da predlože svog kandidata, a
ako to ne učine, naći će se način kako da se popuni upražnjeno mesto.

"Ako one opozicione stranke od kojih se očekuje da daju svog predstavnika to ne učine, ima medijskih stručnjaka iza kojih mogu da stanu ove ostale opozicione stranke i da se tako popuni taj broj od šest", ističe Veljanovski.

Preostalih pet kandidata predložile su SDS Borisa Tadića, koalicija Nada, Dveri, Dosta je bilo i Stranka moderne Srbije.    

Komentari (0)

Srbija