Izbori 2022

Ko su predloženi članovi nadzornog tela za praćenje medija: Dačić saopštio pet imena, jedna pozicija ostala otvorena

Komentari

Autor: FoNet, Euronews Srbija

05/11/2021

-

10:20

Ko su predloženi članovi nadzornog tela za praćenje medija: Dačić saopštio pet imena, jedna pozicija ostala otvorena
Ko su predloženi članovi nadzornog tela za praćenje medija: Dačić saopštio pet imena, jedna pozicija ostala otvorena - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su, u dogovoru sa evroparlamentarcima, za članove nadzornog tela za praćenje medija u kampanji predloženi Rade Veljanovski, Zdravko Veselinov, Milorad Marinković, Peđa Milosavljević i Stevan Ristić, a da je potrebno predložiti još jednog člana.

Dačić je za TV Pink rekao da je, prema dogovoru sa predstavnicima posrednika iz Evropskog parlamenta, on taj koji će zvanično predložiti Vladi Srbije, odnosno Ministarstvu kulture i informisanja, šest članova privremenog tela za nadzor medija u kampanji.

On je rekao da je ostala otvorena pozicija šestog člana, o čemu će se kasnije razgovarati po dolasku delegacije evroparlamentaraca sada u novembru.

Tanjug/Rade Prelić

 

Potrebno je, kako navodi Dačić, predložiti i članove Republičke izborne komisije iz reda vanparlamentarne opozicije, koji bi potom trebalo da imenuju kontrolore u više od 8.000 biračkih mesta. Dačić je pozvao stranke opozicije da dostave svoje predloge. 

Dačić razgovarao je početkom novembra sa predstavnicima Evropskog parlamenta o poboljšanju izbornih uslova i tada je rekao da je pet stranaka dostavilo predloge za članove Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, i to Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića, Dosta je bilo Saše Radulovića, koalicija NADA i Stranka moderne Srbije.

12 članova, šest delegira REM, šest opozicija

Privremeno telo za praćenje medija ima 12 članova, od toga šest delegira REM, a šest opzicija, odnosno predsednik skupštine u dogovoru sa kofasilitatorima.

Predsednik Skupštine Srbije je najavio da će posle 20. novembra u Beograd doći evroposlanici koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu i razgovarati sa strankama, a cela delegacija evrosposlanika biće u Srbiji u januaru. Kaže da će se razgovarati o impelentaciji zaključaka sa međustranačkog dijaloga.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dačić je naveo da će se uskoro promeniti Zakon o narodnim poslanicima, a te promene se, kaže, odnose na sastav RIK-a i stalni sastav biračkih odbora.

"Pozivam stranke na veliku ozbiljnost da ne dođemo u situaciju da ostavimo mesta koja će neko da ima, a onda da danima cekamo na kadrovsko popunjavanje sastava. To nisu organi koji mogu da budu na čekanju", rekao je Dačić.

Podsetimo, Stranka Slobode i pravde Dragana Đilasa bila je nezadovoljna ishodnom međustranačkog dijaloga kao i od predlogom koji je stigao od predstavnika Evropskog parlamenta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town