Politika

Specijalna savetnica UN za prevenciju genocida: Prošlost ne treba zaboraviti, već naučiti lekciju za budućnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2021

-

16:20

Specijalna savetnica UN za prevenciju genocida: Prošlost ne treba zaboraviti, već naučiti lekciju za budućnost
Medija Centar Beograd - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna savetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Srbiji od 17. do 20. novembra, budući da je kao prioritet u svom radu postavila prevenciju i agendu izgradnje mira u zemlji i u regionu Zapadnog Balkana u celini, kao i da uvažava vodeću ulogu Srbije u regionu. Ova poseta se nadovezuje na njenu posetu Bosni i Hercegovini u junu ove godine. 

Na specijalnoj konferenciji za medije, ona je još jednom istakla značaj pospešivanja nacionalnih napora u izgradnji poverenja na svim nivoima, od najvišeg političkog rukovodstva do najšire zajednice, saopšteno je. Vairimu Nderitu je naglasila značaj rada u ovom pravcu u svim relevantnim oblastima, od obrazovanja do rešavanja problema govora mržnje, sa posebnim osvrtom na mlade i unapređivanje inkluzivnosti i uzajamnog razumevanja.

Tokom svoje posete, specijalna savetnica se sastala sa zvaničnicima Vlade, predstavnicima civilnog društva i verskim liderima. Njen mandat se ne odnosi na odlučivanje o ranijim zločinima, što je u isključivoj nadležnosti sudova, već na prevenciju.

"To znači da – za izgradnju budućnosti utemeljene na poverenju i međusobnom razumevanju – treba priznati da su sve zajednice u prošlosti iskusile patnju. Za prevazilaženje postojećeg manjka poverenja, potrebno je aktivno liderstvo na svim nivoima", izjavila je specijalna savetnica.

Ona je na sastancima konstatovala uticaj nasleđa iz prošlosti na napore da zemlja krene napred.

"Pozivam sve na pozicijama vlasti da daju sve od sebe da se usredsrede na ono što ujedinjava zemlju, a ne na ono što deli ljude. To ne znači zaboraviti zločine koji su se dogodili u prošlosti, već naučiti lekcije iz prošlosti kako bi se gradila budućnost u kojoj takvi zločini više neće biti mogući", poručila je specijalna savetnica Vairimu Nderitu.

Ona ostaje posvećena tome da podržava nacionalne napore usmerene ka izgradnji poverenja i ponudiće svoju pomoć u tome, uz koordinaciju sa timom Ujedinjenih nacija u Srbiji, a radi podrške ljudima Srbije. 

Preporuka za vas

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, potvrđena prvostepena presuda

Komentari (0)

Srbija