Politika

Galager o dolasku pape u Srbiju: Papa Franja je veoma otvoren za sve pozive

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

17:40

Galager o dolasku pape u Srbiju: Papa Franja je veoma otvoren za sve pozive
Tanjug/VOJNET/Nebojša Dražić - Copyright Tanjug/VOJNET/Nebojša Dražić

veličina teksta

Aa Aa

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskup Pol Galager danas je uoči zvanične posete Srbiji rekao da je došao na poziv ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, a da mu je poziv da poseti Srbiju više puta uputio i bivši šef diplomatije Ivica Dačić.

Galager je za Tanjug najavio da će se sutra sastati sa predstavnicima vlasti, predsednikom, premijerkom, ministrom inostranih poslova, a večeras će imati večeru sa patrijarhom Porfirijem.

Na pitanje da li će papa Franja doći u posetu Srbiji, on je rekao da to zavisi od poziva i da je sveti otac veoma otvoren za razmatranje svih poziva. Galager je napomenuo da papa ne može da prihvati sve pozive ili ne može da prihvati sve pozive odmah.

"Papa uvek želi da pruži pozitivan doprinos svakoj zemlji koju poseti, zbog toga je potrebno da postoji generalni konsenzus među različitim elementima društva da bi poseta bila pozitivna i pružila doprinos", objasnio je on.

Galager je rekao da je njegova poseta Srbiji dobra prilika da se uzvrati poseta ministru, kao i da se uspostavi kontakt sa lokalnom crkvom.

"Došo sam i radujem se tome, ova prva dva dana su bila orjentisana ka crkvi, prošle noći sam se sastao sa biskupima, danas zaređenje, večeras imam večeru sa patrijarhom", istakao je Galager i dodao da će sutra i narednog dana pre nego što se vrati u Rim biti u kontaktu sa vlastima.

Prema njegovim rečima, ovo je uobičajena poseta, organizovana na osnovu poziva Ministarstva inostranih poslova.

"Prethodni ministar inostranih poslova (Ivica) Dačić pozvao me je više puta da dođem u Srbiju, ali to nije bilo moguće, u međuvremenu smo imali problem sa kovidom. Sada me je novi ministar posetio pre nekoliko nedelja i ponovio je poziv", kazao je Galager i dodao da je već prethodno razmatrana mogućnost da dođe na zaređenje biskupa.

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, Pol Galager ranije danas je u katedrali Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici na svečanoj misi zaredio monsinjora Fabijana Svalinu izabranog biskupa koađutora Sremske biskupije.

Posetu monsinjora Galagera najavio je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji će sutra sastati sa njim.

Šef srpske diplomatije boravio je u Vatikanu krajem oktobra, kada je i bila otvorena izložba "Srbija i Vatikan 1878-1914", posvećena bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice.

Tom prilikom Selaković, koji je u Vatikanu razgovarao sa Galagerom, naglasio je da je ova poseta veoma značajna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija