Politika

Selaković: Srbija i Mađarska prijateljske i bratske države, zahvalnost na podršci

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

16:14

Selaković: Srbija i Mađarska prijateljske i bratske države, zahvalnost na podršci
Nikola Selaković i Peter Sijarto - Copyright Tanjug/AP/Lajos Soos/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Budimpešti, nakon razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, da je i danas još jednom potvrđen visok nivo saradnje dve prijateljske i bratske države, koje beleže trenutke najrazvijenijih odnosa u svojoj istoriji.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da je uspostavljanje strateškog partnerstva Srbije i Mađarske kruna odnosa koji se ubrzano razvijaju i koji su pravi primer dobrosusedske saradnje i okrenutosti budućnosti.

On je konstatovao da je sadržajnost dijaloga dve države prožeta i ličnim poverenjem i odnosom koji postoji između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

Selaković je istakao da je današnji susret sa mađarskim kolegom Sijartom šesti za nepunih godinu dana, i da bi trebalo i češće da se viđaju jer je to dobro za odnose dve države.

Šef srpske diplomatije je podsetio na niz infrastrukturnih projekata u oblasti železnice i energetike koji su pokrenuti u proteklom periodu između Srbije i Mađarske.

Tanjug/AP/Lajos Soos/MTI

 

 

"Razgovarali smo i razgovaraćemo o produbljivanju ekonomske saradnje. Očekujemo da ove godine prvi put nivo trgovinske razmene pređe dve milijarde evra. Mađarska je za nas, kada je reč o članicama EU, treći partner posle Nemačke i Italije, ali sa tendencijom stalnog rasta“, konstatovao je Selaković.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, važnu što je izvoz u Mađarsku u prvih devet meseci ove godine porastao za 41 odsto.

Selaković je dodao da je u stalnom porastu broj mađarskih kompanija koje posluju u Srbiji, i da to pokazuje koliko su dve privrede povezane i koliko dobri politički odnosi doprinose intenziviranju ekonomske saradnje.

Kako je istakao, na sastanku je bilo reči i o podršci koju Mađarska pruža Srbiji na evropskom putu.

"Zahvalan sam na čvrstoj i nesumnjivoj podršci koju Mađarska, ali i on lično i premijer Orban, pruža evropskom putu Srbije. Činjenica da Mađarska svugde promoviše Srbiju kao ključnu zemlju zapadnog Balkana, po pitanju političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i uticaja na mir i stabilnost u čitavom regionu, je nešto što je za nas od izuzetne važnosti", rekao je Selaković.

Sijarto: Važno železničko povezivanje dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas je, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, još jednom ukazao na značaj železničkog povezivanja dve zemlje, dodajući da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025. godine, a deonica Segedin-Subotica do kraja 2022. godine.

Sijarto je, u zajedničkom obraćanju, rekao da je Mađarska preduzela napor da njihova ekonomija bude među prvim pokrenuta u EU nakon pandemije, a kako su orijentisani prema međunarodnoj trgovini, saradnja sa spoljnotrgovinskim partnerima i susedima je od ključnog značaja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja ekonomske saradnje sa Srbijom, navodeći da je trgovinska razmena između Srbije i Mađarske ove godine porasla za 39 odsto, i da sve više raste vrednost mađarskih investicija u Srbiji.

Sijarto je konstatovao da su odnosi Mađarske i Srbije prijateljski, od čega profitiraju obe nacije.

Osvrunuo se na sporazum o kolokaciji, na osnovu kojeg su diplomatski predstavnici Mađarske već počeli da rade u Ambasadi Srbije u Zambiji, dok će od sledeće godine biti prisutni u DR Kongo, a da će srpske diplomate raditi iz ambasada Mađarske na Malti i u Čileu.

"Sve ovo služi interesima obe zemlje i jasno pokazuje poverenje između dve države, imajući u vidu da se zajedničko diplomatsko predstavništvo može stvarati samo sa zemljama u koje imamo poverenja, te i ovo doprinosi međunarodnim uspesima dve zemlje", rekao je Sijarto.

Takođe, istakao je značaj saradnje dve zemlje na suzbijanju ilegalnih migracija, i dodao da mađarski policajci učestvuju u zaštiti južnih granica Srbije.

"Dok smo dali do znanja da ne želimo da primimo ilegalne migrante i preuzimamo korake protiv onih koji nasilno žele da pređu granicu, za to vreme obezbeđujemo sve više olakšica svima koji poštujući pravila žele da pređu granice. Za njih ćemo iduće godine otvoriti novi granični prelaz kod mesta Kibekhaza", rekao je Sijarto.

Komentari (0)

Srbija