Politika

Izglasan Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

19:12

Izglasan Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skuštine Srbije izglasali su večeras Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Za zakon je glasalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Ovim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa. Izmenama će se zakon uskladiti sa Ustavom Srbije iz 2006. godine, a osim izmene koja se tiče cenzusa izlaznosti, izmene bi trebalo da omoguće veću participaciju građana u odlukama na državnom nivou.

Glavna promena u Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi jeste ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspešno sproveden referendum, pa tako sada ne postoji obavezan minimum kada je reč o broju glasača koji su izašli na referendum da bi odluka bila važeća.

Inače, referendum o promeni Ustava Srbije biće održan 16. januara. Građani će glasati o promenama u oblasti pravosuđa, o kojima se govorilo godinama unazad, a koje su neophodne i sa aspekta evropskih integracija zemlje.

Venecijanska komisija ocenila je juče da revidirani nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu u Srbiji ispunjavaju "većinu ključnih preporuka" i da je njihova "puna i brza implementacija ključna".

Međutim, pojedine opozicine partije i stručnjaci misle da će ovom izmenom zakona doći do zloupotrebe volje građana, dok ga opozicija vezuje za Rio Tinto.

Komentari (0)

Srbija