Politika

Vučić na čelu SNS do izbora, Brnabić: Odbio da se kandiduje za predsednika stranke, nađeno kompromisno rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/11/2021

-

10:36

Vučić na čelu SNS do izbora, Brnabić: Odbio da se kandiduje za predsednika stranke, nađeno kompromisno rešenje
Vučić na čelu SNS do izbora, Brnabić: Odbio da se kandiduje za predsednika stranke, nađeno kompromisno rešenje - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odbio je da prihvati jednoglasan predlog svih članova te stranke i ponovo se kandiduje kao jedini kandidat za predsednika SNS-a, kazala je od danas potpredsednica te stranke Ana Brnabić.

Kako je navela nakon završene pete izborne skupštine SNS-a, pronašli su kompromisno rešenje koje podrazumeva da Vučić predvodi SNS do izbora u aprilu nakon čega će biti održana vanredna skupština na kojoj će biti izabrani predsednik i zamenik predsednika SNS-a.

"Jednoglasna odluka svih članova SNS, svih mesnih, gradskih odbora bila je da predsednik Aleksandar Vučić nastavi i da bude jedini kandidat za predsednika SNS-a. Aleksandar Vučić je odbio da se kandiduje za predsednika SNS-a, pa smo postigli komprimisno rešenje i produžili mu mandat tako da će nastaviti da vodi SNS do ovih izbora, odnosno da podrži stranku i pomogne joj i za ove izbore", kazala je Brnabić.

Vanredni kongres stranke posle izbora, izabrani novi potpredsednici

Nakon izbora koji će biti održani 3. aprila, Srpska napredna stranka će, kako je najavila Brnabić, imati vanredni kongres na kojem će izabrati i predsednika i zamenika predsednika stranke.

Na današjoj skupštini, kako je kazala Brnabić, usvojeno je 10 načela političkog delovanja SNS-a, Izveštaj o radu SNS, a izabrani su i rukovodeći organi stranke, odnosno novi Glavni odbor, novi Izvršni odbor i za predsednika Izvršnog odbora Darka Glišića, kao i nove članove Predsedništva stranke.

Novi potpredsednici SNS-a, kako je ispričala, su Miloš Vučević, Siniša Mali, Vladimir Orlić, Nevena Ðurić, Marko Ðurić, kojem je zamrznut mandat zbog svog ambasadorskog angažovanja, Aleksandar Šapić i Ana Brnabić.

Brnabić kaže da je danas izabrano manje od 100 članova Predsedništva stranke, a da se posebno ponosi time što su veliki broj novih članova Predsedništva žene.

"Važno je i ponosna sam što imamo oko 50 potpuno novih članova Predsedništva SNS-a, od kojih je značajan broj mladih u skladu sa onim što je predsednik SNS-a Aleksndar Vučić tražio od nas, a to je i da pokrenemo smenu generacija i da damo veću šansu mladima, što smo radili i sve ovo vreme kroz Akademiju mladih lidera", navela je.

U tom smisli istakla je i da je jedan od potpredsednika stranke mlada Nevena Ðurić, kojoj su na predlog Aleksandra Vučića dali puno poverenje da, kako kaže, da sve od sebe i da na kraju krajeva svojom hrabrošću da primer kako se boriti u budućnosti, a i na izborima na svim nivoima 3. aprila.

Usvojen izveštaj o radu SNS

U Hali sportova "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu, održana je izborna skupština Srpske napredne stranke, na kojoj je usvojen Izveštaj o radu SNS, programska načela stranke i izabrano rukovodstvo.

Skupštinom je predsedavai lider SNS Aleksandar Vučić, koji je članovima stranke predstavlja izveštaj o radu.

Na početku obraćanja rekao je da će pokušati da realno sumira rezultate koji su postignuti i ukaže na probleme sa kojima se stranka suočavala.

Članovi stranke dočekali su predsednika Vučića aplauzom kada je ulazio u halu.

Skupštini stranke, između ostalih, prisustvuju članovi stranke Ana Brnabić, Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Tomislav Momirović, Goran Vesić, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Irena Vujović, Miloš Vučevih, Marko Ðurić, Marija Obradović, Aleksandar Šapić, Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković, Zoran Ðorđević…

Skupštini prisustvuje 3.690 delegata, od ukupno 4.000.

Srpska napredna stranka održaće danas i svečanu akademiju povodom 13 godina od osnivanja stranke, a pre ovoga se održava se izborna skupština, koja će biti zatvorena za javnost.

Više stranačkih odbora donelo je do sada odluku da na zasedanju tog tela za predsednika SNS predloži Aleksandra Vučića.

Uoči Skupštine, Programska načela SNS juče su u Domu omladine predstavili članica Predsedništva SNS i poverenica stranke za Beograd, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija i funkcioner stranke Siniša Mali, kao i potpredsednik Glavnog odbora SNS Aleksandar Šapić.

Politički program SNS-a, odnosno načela političkog delovanja imaju 10 tačaka koje se odnose na stalno jačanje ukupne društvene stabilnosti Srbije, samostalnost zemlje, vođenje spoljne politike, odnosno politike izgradnje prijateljstva sa susedima i jačanja saradnje u međunarodnoj zajednici.

Takođe, načela se odnose i na ekonomiju u fokusu politike SNS, zatim demografski oporavak zemlje, obrazovanje kao temelj ubrzanog napretka i razvoja Srbije, očuvanje srpske kulture, jezika i identiteta, nultu toleranciju prema organizovanom kriminalu i korupciji, čistu i zdravu Srbiju i razvoj kulture političkog dijaloga u društvu.

Brnabić: U Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani

Kako je tokom predstavljanja političkih načela navela Brnabić, politika SNS se zasniva na četiri postulata, a jedan od njih je da, u i o Srbiji, odlučuju samo njeni građani.

Takođe, navela je da prvi postulat podrazumeva stalno jačanje i to političko, društveno, ekonomsko, ali i globalno jačanje Srbije.

Prema njenim rečima, drugi postulat politike SNS je državna stabilnost, treći puna samostalnost u odlučivanju, dok je četvrti postulat saradnja.

"Mi odlučujemo za nas. Imamo prijatelje i partnere, ali u Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani", naglasila je Brnabić i kada je reč o saradnji istakla da je cilj evropska integracija, ali i otvorenost saradnje sa svim našim partnerima koji Srbiji mogu doneti dobro.

Mali: Četiri stuba ekonomske politike

Ministar finansija i funkcioner SNS Siniša Mali poručio je da SNS vodi odgovornu ekonomsku politiku u čijem je centru čovek i podizanje životnog standarda građana Srbije.

Kako je rekao, ekonomska politika SNS ima četiri stuba, a to su kapitalne investicije, rast životnog standarda građana, rast izvoza i razvoj inovacija, ali i kontrola nivoa javnog duga i očuvanje makrekonomske stabilnosti.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Mali je rekao će pre kraja godine prosečna plata biti veća od 600 evra, kao i da će biti dostignut cilj da prosečna plata do kraja 2025. dostigne 900 evra, a penzije 440 evra, te istakao da je "Srbija na dobrom putu da ispuni cilj i da će ove godine imati rast BDP-a veći od sedam odsto".

"Na računu u Trezoru jutros smo imali 370 milijardi dinara", rekao je Mali dodajući da je u osnovi svake uspešne politike i jaka ekonomija i da nema nijedna politike "ako nemate čime da je sprovodite".

Šapić: Srbija je danas poštovana zemlja

Šapić je naveo da su programska načela koja ima SNS proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina i naglasio da ako se nastavi ta politika još 10 godina, odnosno ako se nastavi sa ekonomskim, geopolitičkim i demografskim jačanjem naše zemlje, Srbija će biti na putu sa kojeg ne može da skrene.

Šapić je istakao da je "Srbija danas ekonomski stabilna, vojno sve jača, diplomatski izuzetno poštovana i zemlja koja posle dužeg vremena ima prijatelje i na Zapadu, i na Istoku".

"Srbija vodi politiku stabilnosti mira, i kada jača svoju vojsku jača je zato da bi drugima odagnala misli da mogu Srbiju olako da napadnu", poručio je.

Komentari (0)

Srbija