Politika

Joksimović: Lobiram za otvaranje dva klastera, ubrzali smo reforme na našem putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

14:26

Joksimović: Lobiram za otvaranje dva klastera, ubrzali smo reforme na našem putu ka EU
Joksimović: Lobiram za otvaranje dva klastera, ubrzali smo reforme na našem putu ka EU - Copyright FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da intenzivno traži i lobira za otvaranje oba klastera, za šta je Srbija dobila pozitivno mišljenje u izveštaju o napretku i naglasila da bi i otvaranje jednog pokazalo da proces proširenja živi, da smo ubrzali reforme, da idemo dalje na evropskom putu.

"Mislim da smo zaslužili dva klastera. Intenzivno tražim i lobiram za oba, ali i jedan, posebno klaster četiri, koji je važan kao zelena agenda i održiva povezanost, otvara mogućnost velikim investicijama", rekla je ministar i naglasila i da očekuje da će građani na referendumu 16. januara glasati za potvrđivanje akta o promeni Ustava.

Uspeli smo sve to ubrzavajući reforme, rekla je i navela da je jedna od najvažnijih aktivnosti u odnosu na koje je napredak i najviše meren upravo reforma pravosuđa.

Pandemija dodatno otežala

Podsetila je da je sve što je dovelo do preporuka za otrvaranje klastera urađeno u toku dve najteže godine za čovečanstvo i da na toj činjenici insistira.

"Nije isto sprovesti i prihvatiti novu metodologiju, reorganizovati se, uključiti se na najvišem nivou, pripremiti kompleksne i zahtevne ustavne reforme, sačuvati ekonomsku stabilnost, pokazati solidarnost, otpornost, obezbediti najbolju zdravstvenu zaštitu, vakcine ... u situacIji koja nije regularna", naglasila je.

Unsplash

 

Prema njenim rečima, učiniti korak napred u takvoj situaciji utoliko više pokazuje spremnost, rešenost i fleksibilnost, funkcionalnost i maksimalnu posvećenost Srbije reformama i održivom napretku našeg društva.

Dodala je da je, preporuka za otvaranje klastera tri ili cetiri, između ostalog na neki način zasnovana na onome što se videlo da Srbija radi poslednjih godinu dve.

U Klasteru 1 je Poglavlje 23 - vladavina prava, pravosuđe, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, manjinska prava, medijske slobode, rekla je ministar i podsetila je da je sprovedena ozbiljna inkluzivna i transparentna priprema za promenu Ustava u delu koji se odnosi na izbor sudija, tužilaca, zamenika tužilaca, predsednika sudova.

Otvaranje klastera 3 i 4

Cilj reforme je, kako je dodala, da se spreči politički uticaj na sudije, da bi se jačala efikasnost, nezavisnost i pre svega nezavisna uloga treće grane - sudske vlasti koja omogućava pravičan pristup pravdi, efikasnu pravdu i pravosudni sistem, što, između ostalog, daje opštu pravnu sigurnost.

Izrazila je uverenje da će građani razumeti sve to i u velikom broju podržati akt o potvrđivanju ustavnih amandmana nakon čega će se krenuti u donošenje novih zakona koji treba da implementiraju nove ustavne odredbe.

To je, kako je naglasila velika i važna stvar prvo za građane pa za proces evrointegracija.

"Očekujemo da Srbija na međuvladinoj konferenciji polovinom decembra otvori bar još jedan klaster - četiri - zelena agenda ili tri - inkluzivni rast i kompetetivnost", rekla je ona.

Zahvalnost Merkelovoj 

Joksimović je povodom odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel rekla da je naša obaveza da joj zahvalimo za sve učinjeno za zapadni Balkan, vezano za naš evropski put.

Podsetila je da je Merkelova istorijska ličnost ne samo za Evropu, već i za Balkan i naglasila da smo imali njenu iskrenu podršku za sve probleme.

Dodala je da je nemačka kancelarka imala i senziblitet za to koliko je region kompleksan, koliko su krhki odnosi.

Komentari (0)

Srbija