Politika

Predsednik Nacionalnog saveta traži uključivanje Albanaca u dijalog Beograda i Prištine: Nismo ravnopravni građani

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2021

-

12:33

Predsednik Nacionalnog saveta traži uključivanje Albanaca u dijalog Beograda i Prištine: Nismo ravnopravni građani
Predsednik Nacionalnog saveta traži uključivanje Albanaca u dijalog Beograda i Prištine: Nismo ravnopravni građani - Copyright Wikipedia.org/Julian Nyča

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa izjavio je danas da Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca žele da budu uključeni u proces dijaloga između Prištine i Beograda, napominjući da su, za razliku od prethodnih godina, Albanci mnogo više politički organizovani i mobilisani.

"Albanci iz Preševske doline žele da budu deo ovog procesa u Briselu i pored pronalaska rešenja koje bi omogućilo veći prostor za slobodu, pravdu i jednakost, a to se sigurno može postići samo sveobuhvatnim međunarodnim sporazumom koji dovodi do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", izjavio je Mustafa, a prenosi prištinski "Kljan Kosova".

Navodi i da je postojala stalna koordinacija i konsultacije između vlasti u Albaniji i na Kosovu.

"Želim da pozdravim snagu svakog političkog lidera koji je otkrio da izvan stranačkih interesa vidi zajedničku viziju posvećenosti građanima Doline. Uloga dve vlade je neosporna i trebalo bi da bude takva, iako mi stalno težimo da budemo pod institucionalnom zaštitom Kosova i Albanije", rekao je Mustafa.

"Ujedinjenje - poslednje odredište"

On je naglasio da nisu ravnopravni sa većinskih stanovništvom.

"Nismo ravnopravni građani sa većinskim stanovništvom, a to znači da ostaje samo jedno rešenje, a to je povratak na referendum iz 1992. godine kada je zahtevana teritorijalna autonomija sa pravom na ujedinjenje, pored izražene volje za uključivanjem u regionalni proces koji se odvija između Srbije i Kosova", rekao je Mustafa.

On je, takođe, govorio o ideji bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija - o ujedinjenju Kosova sa tzv. Preševskom dolinom.

"Bivši predsednik Hašim Tači jedan je od retkih zvaničnika koji je javno naglas istakao našu dugogodišnju političku volju - ujedinjenje sa Kosovom. Nemamo dovoljno podataka o tome koliko je i gde stigla ova ideja, ali smatram da bi to trebalo da bude poslednje odredište", rekao je Mustafa.

Na pitanje da li očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti sprovede ovaj zahtev, Mustafa je rekao da očekuje da ga institucije Kosova podrže.

Komentari (0)

Srbija