Politika

Vučić: Za namensku industriju 145 miliona evra pomoći u prvom kvartalu 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

08:22

Vučić: Za namensku industriju 145 miliona evra pomoći u prvom kvartalu 2022.
Vučić: Za namensku industriju 145 miliona evra pomoći u prvom kvartalu 2022. - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da je na sastanku sa preduzećima odbrambene industrije Srbije doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

"Doneli smo odluku da već u prvom kvartalu 2022. u roku od tri meseca pomognemo našu namensku indsutriju. Našli smo načina da sa oko 145 milina evra ulažemo, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansije, u kupovinu novih proizvodnih pogona i maišna i opreme, kako bismo mogli da osvaremenimo naše fabrike i podstkanemo bolju proizvodnju i rentabilnosti", rekao je Vučić.

Kaže da je danas doneta odluka i da država u naredniih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe, vozila i ubojna sredstava, municiju, mine rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijarde evra.

"To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske indsutrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Istakao je da će tako biti modernizovana naša vojska, uz sve ono što kupujemo do ruskih i francuskih partnera, gde su ulaganja zaista ogromna.

"Ni slična vojska, samo isto ime"

Vučić istakao je danas da Vojska Srbije, kada je on došao na mesto ministra odbrane, i današnja nije ni slična, da je ona sada mnogo bolja opremljena, a da vojnici imaju značajno veća primanja.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše kritike vojnog sindikata da situacija u Vojsci nije tako kako se prikazuje, rekao da je pročitao to saopštenje, i da u njemu ima stvari koje su istinite, nešto što nije sporno.

Ukazao je da sindikat ne spori i izražava zadovoljstvo modernizacijom vojske.

"Ono što kažu jeste da postoji odliv ljudi, da je popunjenost loša. Ali odliv je danas mnogo manji, a uslovi su mnogo bolji. Sasvim sigurno uslovi nisu bili bolji kada sam ja postao ministar odbrane. Kada sam nasledio ministarstvo imali smo gotovo nepostojeću vojsku u operativnom i bukvalnom smislu te reči", objasnio je on.

Vučić je podsetio da je vojska tada imala svega dva MIG21, koji se aktuelno nazivaju mrtvačkim sanducima koji lete, jedan MIG19, koji je bio više na remontu nego u vazduhu, da je vojska mogla tada samo da sanja o onome što ima danas, jer nije imala ni padobrane, čizme, opremu.

Naglasio je da su plate u Vojsci porasle za 70 odsto.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Da li su stvari idealne? Prvi kažem da nisu i za mene nikada neće biti. Uvek ću se boriti da napravimo bolji rezultat, da budemo uspešniji, neko ko će moći da se ponosi ne samo našim vojnicima, njihovom hrabrošću, disciplinom i njihovom ljubavi prema Srbiji, već i opremom i oružjem koje je danas neuporedivo snažnije, jače i bolje nego ranije. Nije ni slična tadašnjoj vojska, samo je ime isto", podvukao je on dodajući da ne može da se poredi.

Vučić je kazao da je ponosan na taj napredak.

Naveo je i da se na godišnjem nivou troši 250 miliona evra za nabavke iz domaće namenske industrije, a iz inostranstva još 500 miliona evra, što su dva vojna budžeta.

"Enormna su ulaganja u našu vojsku, uz godišnje, a nekada dva puta godišnje povećanje plata.Prosečno pripadnik naše Vojske i Ministarstva odbrane u oviom trenutku ima ukupna primanja, u šta su ukjucena dežuarstva i dodatne smene, 120.000 dinara. Primanja nisu mala, ali su opterećeni vojnici, oficiri, podoficiri, jer rade posao za dvoje ljudi“, objasnio je Vučić.

Istakao je da će zbog toga plate nastaviti da rastu i da će se raditi na boljoj popuni u budućnosti.

"Kada sam došao u Ministarstvo odbrane sećam se da je plata razvodnika i desetara bila oko 36.000 dinara, danas je 58.000. Neko će da kaže to nije dovoljno, nije, ali je mnogo bolje i više“, dodao je on.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Na kraju Vučić se zahvalio na gostoprimstvu u Nišu i Nišavskom okrugu, rekavši da su mnoge dobre stvari urađene.

Posebno se zahvalio Vojsci i Ministarstvu odbrane na svemu što inače rade za naš narod, poželevši njihovim pripadnicima srećne praznike.

"Neka živi Vojska Srbije, neka živi Srbija", reči su kojima je Vučić završio trodnevnu posetu Nišu.

Demonstritana su dejstava helikopterske jedinice

Na niškom vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" demonstritana su dejstava helikopterske jedinice i pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije, a prisustvovao je i Vučić.

Na početku vežbe raport predsedniku predao je komandant 98. Vazduhoplovne brigade brigadni general Zoran Prodanović.

Prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar finansija Siniša Mali i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

Pripadnici VS izvode demonstraciju klasičnog desanta padobranaca, desanta konopcem, podršku helikoptera dejstvu specijalnih jedinica, spašavanje ranjenika pomoću korpe i vezom i evakuaciju pripadnika 63. Padobrankse brigade.

Podsetimo, Vučić, treći i poslednji dan posete Nišavskom okrugu, započeo je sastankom sa predstavnicima odbrambene industrije iz cele zemlje sa kojima je razgovarao o većim ulaganjima i unapređenju namenske industrije.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Sastanku na Vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, između ostalih, prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar finansija Siniša Mali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je juče rekao da narudžbine države od naše namenske industrije iznose 200 miliona evra godišnje i da će to morati da ide preko 250 miliona samo od domaće namenske industrije.

Takođe, istakao je da Srbija mora dodatno da osnaži namensku industriju, kao i da za mnoge njene proizvode postoji tržište u celom svetu.

Njemu je u subotu predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Kako je preneo novinarima, u tom planu su predložena ogromna ulaganja u vojsku i da bi u nju trebalo najmanje uložiti dodatnih 500 miliona evra godišnje, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više nego što se sada ulaže.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Predsednik se, drugog dana posete Nišavskom okrugu, u subotu, sastao se sa vrhom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa kojima je razgovarao o potrebama sistema odbrane i ulaganjima u vojsku.

Vučić je prisustvovao i prikazu rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15" po temi "Divizion u podršci pešadijskim i oklopnim jedinicama u napadu" u okviru kojeg su prikazana dejstva novoformiranog haubičcko-topovskog diviziona Mešovite artiljerijske brigade Vojske Srbije.

Novoformirani haubičko - topovski divizion formiran je u julu prošle godine i to od samohodnih haubica Nora B52 M15 kalibra 155 milimetara domaće proizvodnje, koja spadaju među najsavremenija artiljerijska oruđa u svetu, a time je ta brigada, nakon 35 godina, dobila novo naoružanje.

Predsednik je posetio i Doljevac gde je obišao renoviranu Javnu biblioteku, za šta je većinu sredstava obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a manji deo lokalna samouprava.

Vučić je započeo posetu Nišavskom okrugu u petak i to obilaskom renovirane Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju, nakon čega se sastao sa predstavnicima mesnih zajednica te opštine.

Predsednik se u petak u Nišu sastao i sa predsednicima svih opština Nišavskog okruga i obišao prehrambenu industriju "Yumis".

Vučić: Politika Srbije prema BiH i RS se neće promeniti

Srbija je jedan od potpisnika i garant Dejtonskog sporazuma i to je politika Srbije koja se nije menjala 26 godina i ostaće politika Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav povodom zaključka Skupštine RS o prenosu nadležnosti.

On je istakao i da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da o tome ne želi da govori, ali da moze da kaze sta je politika Srbije.

"Politika Srbije je poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali i postovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH što znači puno poštovanje Dejtonskog sporazuma", istakao je Vučić.

On je podsetio i da je Srbija jedan od garanta sprovođenja Dejtonskog sporazuma i da je to politika koja se nije promenila 26 godina niti ce se menjati.

Komentari (0)

Srbija