Politika

"Najskuplje poglavlje i enormne kazne": Šta sadrži Klaster 4 kojim se Srbija danas pomerila s mrtve tačke na putu ka EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

06:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle zastoja od dve godine, Srbija je u situaciji da načini sledeći korak u pristupnim pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji. Nakon što su ambasadori država članica EU doneli odluku, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu 14. decembra Srbija je otvorila Klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost. Iako se nadala otvaranju i Klastera 3, i ovaj jedan je, prema rečima sagovornika Euronews Srbija, nesumnjivi pomak i dokaz da evropska perspektiva Srbije nije na pauzi.

Međuvladinina konfrencija EU Srbija počela je nešto posle 8.00 časova u zgradi Saveta EU u Briselu. Na konfrenciji je, prema najavama, razmotren dosadašnji napredak Srbije u pocesu pristupnih pregovora i otvoren klaster 4 koji obuhvata 4 pregovaračka poglavlja iz oblasti Zelene agende i održive povezanosti. Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić i ministarka evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Ispred Saveta EU, konfrencijom predsedava slovenački državani sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji. Nakon Međuvladine konfrencije EU Srbija i otvaranja kalstera u Briselu će se održati i konfrencija za medije delegacija Srbije i EU.

Uskoro se očekuje i konferencija za medije na kojoj će govoriti srpski i evropski zvaničnici. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je poručio da je otvaranje novog klastera u pregovorima sa EU "velika i dobra vest za Srbiju. 

Poseta Parizu u februaru bila je prilika da srpska delegacija predsedniku Francuske Emanuelu Makronu još jednom pokaže spremnost za ubrzanje procesa evrointegracija, poštujući i novu metodologiju proširenja, na kojoj je upravo Francuska insistirala. Nekoliko meseci kasnije i nakon dve godine mirovanja u pristupnim pregovorima, Srbija je dobila zeleno svetlo.

"Srbija prvi put otvara pregovarački klaster, odnosno ne samo pregovarački klaster, već i četiri pripadajuća poglavlja u tom pregovaračkom klasteru. Ovo je signal da evropska perspektiva Srbije nije na pauzi i da države članice vide da je bitno dati signal Srbiji da je EU i dalje otvorena", rekao je glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija.

Nova metodologija proširenja EU reorganizovala je poglavlja u klastere. Formalno, Srbija do danas ima otvoren prvi klaster. 

Šta predstavlja Klaster 4?

Četvrti klaster, pored pregovora o transportu, energetici i transervopskim mrežama, obuhvata i Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine i klimatskih promena, što je najzahtevnije i najskuplje poglavlje u pregovorima o članstvu u EU, smatraju stručnjaci.

Kako je za Euronews Srbija objasnila Ivana Đurić iz Ministarstva za evropske integracije, Klaster 4 obuhvata veoma kompleksna pitanja zbog toga što su pitanja zelene agende i infrastrukturnog povezivanja veoma obimni delovi propisa EU.

"Ovaj klaster ili skup poglavlja je veoma važan jer iz ovog klastera nismo bili otvorili nijedno poglavlje. To su sve poglavlja koja nisu prethodno bila otvorena, za tri poglavlja mi smo imali prelazna merila, bili smo spremni da ih otvoremo, a za poglavlje energetike EK je nam je ranije bila dala dva merila koja je trebalo da dostignemo da bismo ispunili uslove da se poglavlje otvori. Taj posao smo završili u maju ove godine", rekla je ona.

Euronews Srbija

I Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da ovo nesumjivo jeste pomak, da je dvogodišnja pauza zaista duga, ali da se radi o veoma važnim poglavljima.

"Nažalost Srbija će ove godine biti jedina u regionu koja će napraviti neki pomak. Nesumnjivo je značajno za Srbiju, ovo su veoma važna poglavlja, ona su međusobno veoma povezana. Ne bih to mogla da kažem za svaki od ostalih klastera, ali ovde apsolutno postoji tesna povezanost između energetike, zaštite životne sredine i transporta. Ako nemate odgovarajuću energetsku strukturu, to ugrožava transport. Ekološki problemi nastaju i zbog energetskih izvora koje koristite", istakla je ona.

Da ovo nije uspeh, već šansa da nešto uradimo, smatra Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije. Kako kaže - cilj je zatvaranje poglavlja.

"Koliko će to trajati, ne znamo, jer treba takođe znati da je zatvaranje poglavlja naš cilj, a to znači dostizanje standarda. Ovde mi možemo dobiti čak i uslovljeno, uspešno zatvaranje poglavlja, što će reći, određene stvari koje nisu završene u nekom roku, obećanom, propisanom i kome smo se mi obavezali da završimo, a ne koji nam je nametnut. Šta ako to ne uradimo, naravno da nas niko neće izbaciti iz EU. To su kazne enormne. Te kazne za neispunjavanje standarda po pitanju životne sredine neće plaćati država, nego će plaćati građani", rekao je on.

Šta je sa Klasterom 3?

Inače, u izveštaju Evropske komisije za Srbiju, koji je objavljen u oktobru, data je preporuka za otvaranje dva klastera - 3 i 4. Šta je onda bila kočnica za Klaster 3?

"Ne bih mogla da komentarišem detalje, mi smo u okviru Klastera 3 već otvorili pet poglavlja i bilo je reči o tri poglavlja, informaciono društvo i mediji, ne znam da li je tu možda bilo kočnica. Drugo poglavlje je oporezivanje gde Srbija ima rezultata, to je i rečeno, i socijalna politika i zapošljavanje gde mislim da Srbija ima ozbiljne probleme, imajući u vidu da se u Srbiji praktično pojavio robovski rad i trgovina ljudima da bi radili u kineskim kompanijama", rekla je Minić.

Euronews Srbija

U okviru pregovora za pristupanje EU, naša zemlja ukupno ima 33 poglavlja, raspoređena u šest klastera. Uz to, posebno su izdvojena Poglavlje 34 koje se tiče institucija i Poglavlje 35, koje se posebno bavi Kosovom. Za 11 godina od podnošenja zahteva za prijem u članstvo, Srbija je uspela da otvori 18 poglavlja, a dva privremeno da zatvori. 

"Meni i dalje nova metodologija izgleda kao našminkana stara metodologija. Tu se, sem grupisanja u određena pregovaračka poglavlja u klastere i možda jednog malo više političkog uticaja na sam tok procesa, što od država članica, što i od vrha Vlade RS, ništa se tu nije drugo promenilo", naveo je Todorović Štiplija.

Inače, u internom dokumentu EK stoji da nijedno poglavlje u okviru klastera neće moći da se zatvori pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava. U slučaju stagnacije u ovoj oblasti moguć je i privremeni prekid pregovora, ali i potpuna obustava  ako se ispostavi da je neka zemlja načinila veliki korak nazad.

"Radi se i dalje o tome, da, politički kriterijumi i sve ono što se nalazi u pregovaračkom poglavlju 1, zajedno sa poglavljima 23 i 24, je i dalje nešto što države članice prvenstveno gledaju kod odluke da otvore klastere. To što je sada kod 2 pripremljena klastera otvoren samo jedan je sginal da očigledno nije baš sve u redu što se tiče vladavine prava i tih političkih kriterijuma, stanje demokratije, borba protiv korupcije, sloboda medija itd", dodao je Nemanja Todorović Štiplija.

Podsetimo, Međuvladina konferencija počinje u utorak u jutarnjim satima, a delegaciju Srbije predvodiće premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari (1)

Srbija