Politika

Stano pozvao Prištinu da preispita odluku: Trebalo je dozvoliti posetu Petkovića

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

16/12/2021

-

12:06

Stano pozvao Prištinu da preispita odluku: Trebalo je dozvoliti posetu Petkovića
Stano pozvao Prištinu da preispita odluku: Trebalo je dozvoliti posetu Petkovića - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano pozvao je danas Prištinu da preispita odluku o zabrani posete direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića koja je najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i treba je omogućiti.

"Očekujemo da obe strane u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama. Prema sporazumu, sve posete trebalo bi da budu sprovedene na način koji unapređuje proces normalizacije ili doprinosi ukupnom radu na dijalogu uz podršku EU. Očekujemo da strane poštuju ove smernice", izjavio je Stano za "Kosovo onlajn".

Portparol EU je istakao da je "poseta direktora Petkovića Kosovu na odgovarajući način najavljena u skladu sa sporazumom, pa je trebalo dozvoliti, kao što je bio slučaj sa posetom ministarke Donike Gervale južnoj Srbiji".

Stano je rekao da EU poziva Prištinu da dozvoli zvanične posete koje ispunjavaju navede smernice.

"Pozivamo Kosovo da u tom pogledu preispita svoju odluku", naveo je Stano.

Petković: Kurti pokušava da produbi krizu

Inače, Petkoviću šesti put ove godine nije dozvoljen ulazak na KiM  to mu nije čak ni saopšteno pre nego što je došao na administrativni prelaz.

"Nema obrazloženja, nisam dobio nikakav mejl sa negativnim odgovorom, kao ranije. Do trenutka dok nisam došao na Jarinje nisam znao da mi je poseta zabranjena", rekao je Petković za RTS i dodao da je bila planirana poseta manastiru Devič jer je pre svega potrebna podrška i pomoć narodu, a, kako navodi, sada je takva situacija da može da se izdvoji više novca za puteve, bolnice i slično.

On je istakao i da nije tačna  tvrdnja Prištine da Doniki Gervali nije bio dozvoljen dolazak u Bujanovac, jer su sve posete dogovorene između ostalog i Briselskim sporazumom.
On je prokomentarisao i zabaranu da se referendum održi na KiM.

"Odlukom da zabrani održavanje referenduma, Aljbin Kurti pokušava da produbi krizu iako rezolucija 1244 garantuje pravo na glasanje, a to je i u mandatu misija OEBS-a na KiM. Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor", rekao je Petković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija