Politika

Regionalna Deklaracija za smanjenje broja poginulih u saobraćaju

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

16:58

Regionalna Deklaracija za smanjenje broja poginulih u saobraćaju
Regionalna Deklaracija za smanjenje broja poginulih u saobraćaju - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici institucija za bezbednost saobraćaja Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Severne Makedonije i Slovenije potpisali su danas u Beogradu Deklaraciju o zajedničkom sprovođenju Globalnog plana bezbednosti saobraćaja na putevima 2021-2030 godine.

Deklaracija je potpisana tokom regionalne konferencije "Bezbednost saobraćaja u eri digitalizacije", a koju je povodom 12 godina rada organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić objasnio je da su Globalni plan bezbednosti na putevima 2021-2030. godine pripremile Svetska zdravstvena organizacija i Regionalna komisija Ujedinjenih nacija, a koji ima za cilj da se 2030. godine smanji broj smrtnih slučajeva i ozbiljnih povreda u drumskom saobraćaju za najmanje 50 odsto u odnosu na 2020. godinu.

"Vrlo ambiciozan cilj je postavljen pred zemlje, međutim, i bezbednost saobraćaja predstavlja veliki problem na globalnom nivou, jer godišnje najmanje 1,3 miliona ljudi strada u saobraćajnim nezgodama", rekao je Pešić.

Istakao je da je ovo druga godina decenije akcije bezbednosti saobraćaja koju je Generalna skupština UN-a proglasila, dodajući da je prva bila za period od 2010. do 2020. godine i da je tada bio cilj da se zaustavi rast stradanja.

Pešić je naveo da deceniju akcije za bezbednost na putevima prati Globalni plan koji, kako kaže, definiše mere i aktivnosti koje treba zemlje da primene kako bi se ostvarili ciljevi u bezbednosti u saobraćaju.

Pet stubova za postizanje cilja

Navodi da je definisano pet stubova, aktivnosti koje treba da se prate u okviru realizacije tih stubova i da su definisani subjekti koji to mogu da realizuju.

"Agencija je spremna i želi da svoja pozitivna iskustva i pozitivnu praksu podeli sa susedima, ali isto tako spremni smo da učimo od suseda. Agencija ima niz aktivnosti koje su prepoznate ne samo u Evropi, nego i u svetu", naveo je Pešić.

Dodaje da Agencija ima bazu podataka o saobraćajnim nezgodama koja je dostupna i otvorena, da prati indikatore bezbednosti saobraćaja od 2013. godine, da radi sa nesavesnim vozačima, sa profesionalnim vozačima, da ima aktivnosti sa instruktorima u auto školama, kao i da sprovodi kampanje kao što su "Pažljivko" i "Um na drum".

"Sve to želimo da našim susedima pokažemo kako mi radimo, ali isto tako smo spremni da vidimo kako u Sloveniji rade proveru i reviziju bezbednosti saobraćaja, da vidimo kako rade aktivnosti sa motociklistima i spašavaju ljudske živote, da vidimo dobru praksu iz Severne Makedonije, iz Crne Gore i Republike Srpske", naveo je Pešić.

Kaže da će cilj biti da se sumiraju pozitivne prakse zemalja u regionu i da se zajednički definišu ciljevi koji će doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju, a glavni cilj će, kako ističe, biti da se broj poginulih smanjuje.

Uskoro i Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja 

Pešić je poručio da Srbija do kraja godine dobija Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja koja će, kako navodi, pratiti ciljeve koji su definisani kroz deceniju akcije bezbednosti saobraćaja.

Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić kaže da danas potpisanu Deklaraciju vidi kao veoma značajnom zato što je, kako navodi, region povezan najviše drumskim saobraćajem.

Istakao je da je to veoma značajno i za Crnu Goru, kao zemlju koja živi od turizma i koja ima dinamičan saobraćaj, da smanji broj poginulih.

"Svi učesnici u saobraćaju treba da se naviknu na isti nivo kontrole i bezbednosti u regionu, a na nama je da primenjujemo ove zajedničke deklaracije i da ih implementiramo, kako ne bi ostale mrtvo slovo na papiru", rekao je Bojanić.

Kaže da politička volja za zajedničko sprovođenje ciljeva za veću bezbednost u saobraćaju postoji, kao i dovoljan broj kadrova kako bi se broj poginulih na drumovima što više smanjio.

"Mi ćemo se truditi da broj poginulih bude ne samo upola smanjen, već i više od toga", istakao je Bojanić.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić izrazio je zadovoljstvo što je Deklaracija danas potpisana i dodao da u Srpskoj sledeće godine ističe desetogodišnjica Strategija za bezbednost saobraćaja, te da će u novoj Strategiji koja se priprema biti uključene sve inicijative i ideje koje su se na današnjoj konfereniciji čule.

"Optimistički gledamo na ovaj projekat zato što je naša desetogodišnja Strategije bezbednosti saobraćaja dala pozitivne rezultate i procena je da će sledeće godine završtiti sa 50 odsto manje stradalih u saobraćajnim nezgodama", rekao je Krunić.

Ističe da su ovakve konferencije i deklaracije od velikog značaja zbog razmene ideja i iskustava.

Predsednica Republičkog saveta za bezbednost drumskog saobraćaja Severne Makedonije Gordana Kožuvarovska rekla je da je Deklaracija od velikog značaja i izrazila je nadu da će ona doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju i smanjenu broja poginulih u regionu.

Istakla je da je Severna Makedonija uspela da smanji broj poginulih u poslednjih 10 godina, dodajući da je broj poginulih 2010. godine bio 198, 2020. godine 125, a do novembra ove godine broj poginulih je 105.

Komentari (0)

Srbija