Politika

Beograd odgovorio Podgorici: Srbija se ne meša u unutrašnje pitanje Crne Gore

Komentari

Autor: FoNet

02/06/2021

-

21:25

Beograd odgovorio Podgorici: Srbija se ne meša u unutrašnje pitanje Crne Gore
Beograd odgovorio Podgorici: Srbija se ne meša u unutrašnje pitanje Crne Gore - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ima legitimno i neosporivo pravo da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi, kao i pravo da izražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena ili kada je on diskriminisan i time se ne meša ni u čije unutrašnje pitanje, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se ističe da Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, međutim ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama i takav odnos ima i prema Crnoj Gori, u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva.

Srbi i Srbija sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva, dodaje se. Srbija je, dakle, ne samo dobar sused, već i bratska zemlja, na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone, i uvereni smo da ćemo sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način.

Uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u unutrašnja pitanja Srbije priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana, građanima i vlastima Crne Gore Srbija dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva, u nadi da će, nakon godina političkih i istorijskih stramputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou, ističe se u saopštenju.

Briga za položaj sopstvenog naroda

Kako se naglašava, briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan, jeste potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa, dodaje se u saopštenju uz konstataciju da sa jednakim pravom o položaju svog naroda brinu i druge države, i prirodno očekuju da njegovi pripoadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava.

Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koje uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad. Srbi, naime, uživaju neuporedivo manja prava, ukazuje ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU, a žele, one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, i Srbija ne očekuje ništa više od toga, ističe se u saopštenju.  

Preporuka za vas

Joanikije pozvao narod u Crnoj Gori na strpljenje i jedinstvo
"Za budućnost Crne Gore": Premijer izneverio naše strpljenje, predlažemo Demokratama i URI sporazum
Mandić: Krivokapić izgubio poverenje DF-a, razgovaraćemo o narednim potezima

Komentari (0)

Srbija