Politika

Dačić o sankcijama Belorusiji: Bez direktnih posledica po naše odnose

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

25/12/2021

-

16:46

Dačić o sankcijama Belorusiji: Bez direktnih posledica po naše odnose
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić govorio je o pridruživanju Srbije petom paketu sankcija EU protiv Belorusije.

On je istakao da je Srbija do sada prihvatala određene političke ocene koje ne nose direktne posledice po odnose sa Belorusijom.

"Ne možete po svim pitanjima da se ne slažete sa Briselom ako već želite u Evropsku uniju. U tom pogledu Srbija je do sada prihvatala određene političke ocene koje ne nose direkne posledice po naše odnose sa Belorusijom", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

On je istakao da Srbija želi dalji razvoj prijateljskih odnosa sa Belorusijom.

Podsetimo, Evopska unija je usvojila novi paket sankcija Belorusiji koji je podržala i Srbija. Sada su sankcije proširene na još 17 osoba i 11 entiteta.

Kao i prethodnih puta, javnost s posebnom pažnjom gleda na to da li Beograd sledi politiku Brisela delimično ili u potpunosti, a stručnjaci ukazuju da se Srbija ponaša u skladu sa trenutnim interesima.

Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji godinama radi na usklađivanju spoljne politike sa EU te je iz tog razloga važno na koji način prihvata nove odluke Unije. Poslednjih godina porastao je procenast usklađenosti, a zbog toga su stizale i pohvale od evropskih zvaničnika.

Međutim, kada je reč o paketu sankcija Belorusiji koji je usvojen u junu, Srbija je bila jedina od zemalja kandidata za članstvo u EU koja se nije u potpunosti saglasila sa time. Paket usvojen 21. juna uključivao je restriktivne mere protiv 78 pojedinaca iz Belorusije i osam entiteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija