Politika

Privremeno nadzorno telo utvrdilo metodologiju praćenja medija u izbornoj kampanji, uskoro dobija 12. člana

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

20:28

Privremeno nadzorno telo utvrdilo metodologiju praćenja medija u izbornoj kampanji, uskoro dobija 12. člana
Privremeno nadzorno telo utvrdilo metodologiju praćenja medija u izbornoj kampanji, uskoro dobija 12. člana - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje Rade Veljanovski izjavio je da je danas to telo usvojilo metodologiju praćenja rada medija u predizbornoj kampanji i donelo odluku da se rad medija prati i pre raspisivanja izbora.

Imamo odluku za praćenje u periodu kampanje i pre zvaničnog početka kampanje, a u tome će nam pomoći članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji su i članovi Privremenog nadzornog tela, rekao je Veljanovski na konferenciji za novinare Privremenog nadzornog tela u holu Narodne skupštine. 

On je ocenio da mediji nisu naročito zainteresovani za rad Privremenog nadzornog tela i da očekuje da se više zainteresuju. 

Veljanovski je naveo da je današnjem sastanku prisustvovao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i da su se saglasili da to telo obrati pažnju i na ponašanje medija pred referendum 16. januara. 

Dodao je da je Dačić obećao da će za par dana Privremeno nadzorno telo dobiti i 12. člana, koji nedostaje. 

Tanjug/Zoran Žestić

Rade Veljanovski

Odgovrajući na pitanja novinara, Veljanovski je rekao da im je Radiotelevizija Vojvodine (RTV) dostavila prilično štur plan izveštavanja u predizbornoj kampanji, a da im Raditelevizija Srbije (RTS) nije ni dostavila. Veljanovski je najavio da će odmah posle novogodišnjih praznika razgovarati sa rukovodstvima javnih servisa i ostalih nacionalnih emitera o programima praćenja predizborne kampanje. 

Mi nemamo ingerencije da naredimo i sankcionišemo, ali REM ima, rekao je on. 

Predstavnik REM Srđan Miljković rekao je da je metodologija pravila po kojim će REM pratiti ponašanje medija zasnovana na smernicama OEBS i da će se tokom kampanje beležiti programsko vreme u medijima učesnika izbora, da li su programi u skladu sa normama ponašanja tokom predizborne kampanje, uz utvrđivanje kako je intonirano izveštavanje.

Meriće se vreme posvećeno državnim funkcionerima tokom kampanje i evidentirati udeo emitovanih predizbornih poruka, dodao je Miljković. 

Prema njegovim rečima, taj dokument sa smernicama upućuje se na usvajanje Savetu REM. 

Član nadzornog tela iz Dveri Milorad Marinković je izjavio da zabrinjava dinamika sprovođenja sporazuma, jer telo još nije počelo konkretno nadgledanje, pošto mediji još nisu dostavili programe rada u predizbornom periodu, a nisu sprovedene ni odredbe sporazuma o Jedinstvenom biračkom spisku, koji neće biti gotov do referenduma. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija