Politika

Vučić: Mladima od 16 do 30 godina iduće godine po 100 evra od države

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2021

-

18:17

Vučić: Mladima od 16 do 30 godina iduće godine po 100 evra od države
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će od 1. januara majke za prvorođeno dete dobiti jednokratno 300.000 dinara od države, za drugo dete i treće dete po 100.000 s time da će za drugo dete mesečno dve godine primati po 10.000 dinara, za treće deset godina po 100 evra, a za četvrto 10 godina po 150 evra.

Zakon o tome bi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare, trebalo večeras da bude usvojen i da bude u primeni od 1. januara.

Kao važnu meru je naveo i novčana sredstva za kupovinu stana ili kuće za majke i to na osnovu uredbe koju bi Vlada trebalo da usvoji 5. januara.

Kako je naveo na osnovu te uredbe majke bi za kupovinu stambene jedinice trebalo da dobiju od države od 10 do 50 odsto od ukupne cene.

"Ovo je ogroman novac, to su stotine milione evra uloženih u politku koja bi trebalo da pruži bolji standard porodica i podršku majkama. Pripremićemo dodatne izmene krivčnog i drugog zakona kojim ćemo još snažnije uvesti preventivne mere u borbi protiv nasilja nad ženama. Sagledavamo na koji način da se izborima protiv vršnjačkog nasilja", naveo je Vučić.

Predsednik je najavio i da će naredne godine svim mladima od 16 do 30 godina biti isplaćeno po  100 evra.

Oni će, dodao je, imati pravo da se prijave 15. do 30. januara i 1. februara će dobiti taj poklon od države.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Srbija je, naveo je predsednik, u poslednje dve godine zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi, a tako će biti i ove godine i to je "veliki uspeh građana Srbije".

"Ovakvu stopu rasta nismo imali ni jednom - ukupna vrednost svega što smo stvorili je bila 33 milijarde, a danas 53 milijardi evra, a u sledećoj godini očekujemo 58 milijardi evra", rekao je predsednik.

On se zahvalio zdravstvenim radnicima, koji će dobiti 10.000 dinara podrške i dodao da će 10. februara biti uplaćena pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

"To je velika pomoć za ukupno oko 2,9 milona ljudi", naglasio je Vučić.

Očekivanje - BDP od 53 milijarde

Minimalna cena rada će, po navodim predsednika iznositi 35.000 dinara, a penzije će u narednoj godini rasti 5,5.

Predsednik je istakao da Srbija godinu završavamo sa stopom javnog duga 56, 9 odsto opšte države u odnosu na bruto društveni proizvod, odnosno 57,5 pet u odnosu na konsolidovanu državu, tj kada se dodaju i i lokalne samouprave.

"Stopa javnog duga je ispod nivoa koji smo očekivali, zahvaljujući i uštedama koje smo postigli, da nismo imali problema u energetskom sektoru u decembru, tada bi stopa bila i za nijansu niža. To dovoljno govori koliko smo na domaćinski i odgovoran način postupali", istakao je predsednik.

Govoreći o rastu BDP-a Vučić je naveo, naveo je da je konačna fleš procena, koja može da se razlikuje plus minus 0,1 odsto, da 2021. godinu završavamo sa stopom rasta plus 7,5 odsto.

Poljoprivreda, kako je naveo, zbog suše jedina beleži minus 1,4 odsto, što nas je koštalo veće stope rasta.

Istakao je da je Srbija defakto, posle Irske, zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

"Ne postoji šansa da nas neko stigne. Litvanija ima nižu stopu od očekivane, mi smo u plusu 6,7 sedam odsto u dve godine. Takav plus niko neće imati i to je veliki uspeh građana Srbije.

Očekuje se kako je dodao, da Srbija ovu godinu završi sa BDP-om od 53 milijarde.

Apel za izlazak na referendum

Vučić je pozvao građane da izađu i glasaju na referendumu o ustavnim promenama u delu pravosuđa, naglašavajući da to nje partijski ili politički referendum.

"To je važno za budućnost zemlje jer moramo da kažemo sebi - hoćemo li da nastavimo evropski put, ali mnogo važnije je - hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo", istakao je Vučić.

Odgovarajući na  novinarsko pitanje povodom najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da na Kosovu neće biti referenduma o ustavnim promenama, presednik je rekao da će postaviti pitanje međunarodnoj zajednici kako će reagovati ako Srbi na Kosovu i Metohiji prestanu na učestvuju "na njihovim izborima ili ako na severu takvih izbora i ne bude".

Vučić je rekao da će postaviti pitanje Evropskoj uniji, SAD i svima koji manje ili više podržavaju nezavisnost Kosova.

 

 

"Za mene je porazno to da oni ne puštaju (Veljka) Odalovića i (Petra) Petkovića, jer se ponašaju kao neko ko treba da izazove Srbiju da reaguje i onda traže zaštitu Amerikanaca", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. 

Predsednik je naveo da je ove godine zabeležen veći povratak ljudi iz inostranstva u zemlju i to za 90.300 povratnika više nego u oktobru prošle godine.

Dodao je da se uglavnom vraćaju visokoobrazovani, ali da mora da se više posveti i uloži mnogo u povratak vodoinstalatera, vozača, zidara i svih drugih zanatlija, zato što će te profesije nedostajati Srbiji u narednom periodu.

Rekao je da je ove godine otvoreno 18 novih fabrika u koje je investirano 768 miliona evra, a otvoreno je 11.680 radnih mesta.

"U poslednjih šest meseci bilo je šest položenih kamena temeljaca, planirane vrednosti 221 milion evra i za novih 1.540 radnih mesta. Najveći rast industrije zabeležili smo u rudartstvu, zahvaljujući pre svega Ziđinu i novom rudniku Čukaru Peki", rekao je Vučić.

Priliv po osnovu direktnih stranih investicija do 20. decembra bio je 3,611 milijardi evra što, tvrdi Vučić, znači da ćemo biti na nivou rekordne 2019. godine i da je to 60 odsto stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

Devizne rezerve krajem novemera su bile 16,5 milijardi evra bruto ili 13,9 milijarde neto i u prvih 11 meseci su povećane za gotovo tri milijarde evra, uglavnom kupovinom deviza na tržištu.

Zlata u deviznim rezervama ima 37,3 tone, tokom 2019. i 2020. u inostranstvu je kupljeno 12 tona i svih 13 tona zlata prebačeno je u zemlju.

Kupuje se redovno i na domaćem tržištu od Ziđina ukupno 3,5 tone zlata, rekao je Vučić.

On je dodao da je poosan na tri stvari tokom svog mandata.

"Ponosan sam na način na koji smo se borili sa koronom, izgradnjom tri bolnice i nabavkom svih lekova iz SAD. Drugo, ponosan sam na izgradnju infrastrukture, puteva, auto-puteva, pruga, Beograd na vodi... Time se najviše bavim. Pod tri, posle mnogo godina na vlasti pokazali smo da želimo da razgovaramo sa ljudima, da želimo da čujemo i njihove kritike, možda ne možemo uvek da pomognemo, ali možemo da ih saslušamo", naveo je Vučić. 

Uskoro rešavanje problema dodatnih količina gasa

Kako je rekao odgovarajući na novinarsko pitanje, pitanje uvoza dodatnih količina gasa biće ubrzo rešena, te da to očekuje nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ipak, dodao je, nije lako planirati dodatne količine gasa, jer moramo da platimo i nepreuzete količine gasa, koje su dogovorene.

Na pitanje koliko se izdvaja za dodatne količine gasa na dnevnom nivou, Vučić je rekao da to zavisi od dana do dana, jer se nekada uvozi dva miliona kubnih metara, a nekada pet miliona.

"Nisam siguran da je bilo pamento planiranje u 2020. i 2021. godini, mogli smo da se izborimo za veće predviđene količine. Ali, problem u predviđanju dodatnih količina je što bismo morali da platimo nepreuzete veće količine. Mi nemamo dovoljno skladišta za to, i morali bismo da platimo. Nije to uvek lako proceniti, ali očigledno da je procena od pre godinu i po bila pogrešna", rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će taj problem biti i dodatno rešen od 1. januara, navodeći da to očekuje i iz njegovog razgovora sa Putinom i direktorom Gasproma Aleksejem Milerom.

"Verujem da ćemo još povoljnije to rešiti. Za nas je važnije kako ćemo da rešimo dugoročni ugovor za snabdevanje gasoom, da vidimo za širenje gasne mreže u regionu", rekao je Vučić i naveo da očekuje sutra prvi sporazum oko gasa i sprovođenja gasa ka Republici Srpskoj i Banjaluci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija