Politika

Vučić direktoru EPS-a: Grčiću, da stabilizuješ situaciju do Nove godine, pa da nešto drugo radiš

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

08:25

Vučić direktoru EPS-a: Grčiću, da stabilizuješ situaciju do Nove godine, pa da nešto drugo radiš
Vučić direktoru EPS-a: Grčiću, da stabilizuješ situaciju do Nove godine, pa da nešto drugo radiš - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Seništu direktoru Elektroprivrede Srbije Miloradu Grčiću da do Nove godine stabilizuje situaciju nastalu nakon krize u energetskom sektoru, a da onda "nešto drugo radi": 

Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu, obišao je jutros selo Senište kod Nove Varoši i tada je Grčića upitao što da nije obavestio da je imao manji požar u termoelektrani, na bloku B1, na šta je direktor EPS-a odgovorio da je "problem rešen". 

"Grčiću, što mi nisi javio da si imao manji požar na B1. Nije pitanje šta ste rešili, što mi nisi javio. Ne treba ja to da čujem iz Bezbednosno informativne agencije, već to treba da čujem od tebe, a ne da dobijem u jutarnjem izveštaju", rekao je Vučić i dodao:  

"Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo nešto drugo da radiš".

Vučić je u Seništu razgovarao sa okupljenima, a za danas je najavljen obilazak obnovljene škole "Živko Ljujić", sastanak u Opštini Sjenica, kao i potpisivanje sporazuma sa predstavnicima kompanije CRBC, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa lokalnim čelnicima i građanima Sjenice, Novog Pazara i Tutina, gde je sa predstavnicima nadležnih ministarstava analizirano dokle se došlo sa planiranim i pokrenutim projektima i najavio nove.

Predsednik je najavio ulaganja od 10 miliona evra u rekonstrukciju škole "Svetozar Marković" u Sjenici za koju je rekao da će biti lepša i opremljenija od nekih evropskih škola. Najavio je dogradnju Doma zdravlja sa zgradom stacionara, koji je star 50 godina i potpuno je neuslovna.

Takođe, Vučić je izjavio u razgovoru sa predstavnicima lokalnih vlasti i građana Raškog okruga, da je država izdvojila ogromna sredstva za opštinu Tutin.

"Bistrica bi nas spasila"

Podsetimo, Vučić je tokom dana u novovaroškom selu Seništa razgovarao sa meštanima o problemima koji ih muče u tom kraju.

Budući da su voda i struja najveći problemi, Vučić je istakao da bi izgradnja novih kapaciteta hidroelektrane na Bistrici “energetski spasila Srbiju”, dok su građani rekli da su spremni da taj projekat podrže, iako bi on podrazumevao da se neki od njih i isele iz svojih domova.

"Do 2028. godine moramo da rešimo to pitanje, kako bismo uvek imali dovoljno struje za nas, a i da prodajemo regionu. Ja sam se spremao da ovde razgovaram o kravama i ovcama, a nisam očekivao da ćemo sada razgovarati o energetici", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Bistrica bi bila najbolja reverzibila za Srbiju, ali i upitao “ko će da razgovara sa narodom koji treba da se iseli”.

On je konstatovao da je mnogo problema sa snabdevanjem strujom u tom kraju, Sjenici, Novoj Varoši kojoj je potrebna nova trafo stanica, povećana sa 100 na 220 kilovolta.

V.d. direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je realno da novi kapaciteti HE Bistrica budu u sistemu do 2028.godine, što je, kaže, velika stvar.

“Bez reverzibile u Bistrici ne možemo da preživimo, jer nam privreda i industrija sve više troše. Na Svetog Nikolu smo potrošili duplo manje struje nego radnog dana, što pokazuje da industrija sve više troši. Ne možemo da ubacujemo nove izvore energije bez reverzibile”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, HE “Bistrica” je važniji objekat od TE “Kostolac”.

Vučić je dodao da već postoje završeni projekti za izgradnju, kao i projekti finansiranja, te da bi želeo da taj novi projekat u potpunosti pripada Srbiji, iako je vrednost investicije 600-700 miliona evra.

"Pokušaćemo da dovedemo investitora"

Vučić u Novoj Varoši najavio je da će toj opštini biti rešen problem sa pijećom vodom, da će se raditi na rešavanju problema sa strujom, i da će država učiniti sve da dovede jednog investitora za 500 novih radnih mesta.

Vučić je, u obraćanju građanima, ukazao da se radi put od Zlatibora do Kokinog Broda, da će danas potpisati ugovor o izgradnji autoputa od POžege, preko Duge Poljane, Boljara do granice Crne Gore.

Među okupljenima video je transparent na kojem je pisalo da 28 odsto vode u Novoj Varoši nije za piće, na šta je rekao “zbog tog transparenta sam došao”.

"Samo za vodu da biste svi imali čistu i pijeću država će se uložiti pet miliona evra, i s tim krećemo odmah. Uradićemo i fekalne kanalizacije, što će koštati najmanje 10 miliona evra. Obnovićemo gimnaziju kao što su uradili i školu. Sve to će krenuti da se radi 2022", naglasio je on.

Rekao je da je važno za da se reše problemi sa strujom, jer se u toj opštini turizam ne može razvijati bez toga, a ni privući investitor.

Za rešavanje problema sa strujom neophodno je daljih šest miliona evra, dodao je on.

Preneo je da će se ići u izgradnju hidroelektrane Bistrica 2, jer je reverzibila potrebna za energetsku bezbednost i stabilnost.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Vučić je ukazao da je, na osnovu podataka o broju đaka u poslednjih 30 godina, jasno vidljivo da je veliki broj napustio Novu Varoš.

"Oni su verovatno otišli što nije bilo dovoljno posla, što su plate ispod proseka. Dobro bi bilo da dovedemo nekog investitora. Moramo Novu Varoš da dižemo na različite načine", poručio je Vučić.

Vučić je kazao da ima nekoliko mesta u 20-ak opština u Srbiji u kojoj nisu dovedeni značajni investitori.

Dovođenjem investitora povećao bi se I opštinski budžet, rekao je on, li ukazaoi da bi tako moglo više da se grade lokalni putevi, rešavaju drugi problemi građana.

"Prioritetan cilj je da dovedemo nekog dobrog investitora, a to ćemo moći kada krene gas koji dovlačimo iz Čajetine I rešimo pitanje struje. U drugoj polovini 2022.pokušaćemo da dovedemo nekog ulagača", kazao je on.

Zamolio je predsednika opštine da razgovara više sa građanima. Građani su ga pitali za ski stazu od 1.000 metara koja ne radi već pet godina. On je kazao da će sa Skijalištima Srbije videti da se reši taj problem.

Jedan stanovnik sela Bukovik zamolio je predsednika za izgradnju puta dugog 2,7 kilometara, ukazujući da se radi o važnom putu koji koriste I putnici koji idu za BiH.

Taj put, rekao je Vučić, koštaće između 35 I 40 miliona dinara, te je obećao da će se izgraditi u martu, čim vremenski uslovi to dozvole.

Istakao je da je sve što je danas obećao više od onoga što je obećano I urađeno od 1945.do danas.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

“Zahvalio bih se građanima što svojim duhom dalje čuvaju Srbiju. Znam da sada znate da ćemo da uradimo sve što smo obećali I krenućemo odmah da to radimo”, istakao je on.

Rekao je da planira za godinu dana ponovo da poseti Novu Varoš I vidi šta je sve urađeno.

Među okupljenima bio je i transparent „Rio Tinto marš iz Srbije“, na šta se Vučić osvrnio rečima da je ponosan što živi u zemlji u kojoj se, na dočeku predsednika, pojave i ljudi koji drugačije misle, i da želi i te ljude da čuje, vidi, jer je i njihov predsednik“, naglasio je on.

Predsednik Srbije je obišao je danas i osnovnu školu "Živko Ljujić" u Novoj Varoši, koju pohađa nešto više od 500 đaka, a u čiju rekonstrukciju je uloženo 500 miliona dinara.

Pre godinu dana završena je rekonstrukcija kompletne škole, svih učionica, školske dvorane u okviru koje je renoviran i bazen koji će služiti za časove fizičkog vaspitanja i obuku, te biblioteke koja ima više od 15.000 knjiga.

"Jedini predsednik koji je došao u Senište"

"Vi ste jedini predsednik koji je došao u Senište. Jedino je Josip Broz Tito prolazio u blizini našeg sela", rekao mu je jedan meštanin Seništa ranije.

Pošto je konstatovao da je problem ovog kraja sve manji broj dece, Vučić je ukazao da su školu u Novoj Varoši, koja je obnovljena, 1991. pohađalo 1.800 đaka, a danas ih je svega 653, što je 35 odsto od onoga što je nekada bilo.

Jedan meštanin mu je rekao da je i Senište imalo svoju školu, koju je sam pohađao, i da je samo u njegovom odeljenju bilo 34 đaka.

Ta škola je, prema njegovim rečima, propala, a Vučić je obećao da će se to zdanje obnoviti da bi moglo da se koristi kao dom kulture.

"Nije problem u prostoru, već da se organizuje sksola za 3 ili 4 dece. Stalni su to troškovi, a šta ćemo za 10 godina kada bude samo jedno dete. Najmanji je problem da se izgradi“, objasnio je Vučić.

Kuća u kojoj je bila nekadašnja škola, Vučić je kazao, biće obnovljena do juna, jula.

Dvodnevna poseta

Inače, sledi sastanak sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i privrednicima iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara.

Za sutra je najavljen obilazak fabrike nameštaja "Ekstra san", obilazak i najava rekosnstrukcije osnovne škole "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru, kao i poseta Kliničko bolničkom centru u tom gradu.

Vučić je jutros započeo obilazak Zlatiborskog okruga posetom porodici Marinković u selu Seništa kod Nove Varoši. Petočlana porodica Marinković ugostila je predsednika u svom domaćinstvu, a njegova poseta im, kažu, mnogo znači.

Porodica se bavi poljoprivredom, stočarstvom pre svega, imaju četiri krave i 30 ovaca, kao i dve svinje i kokoške, a to im je jedini izvor prihoda.

Najstariji u porodici, domaćini Miloš i njegova supruga Dragana (63), kažu da im je najvažnije da se obezbedi voda, bez koje se muče.

"Voda nam je najbitnija, nemamo je, mučimo se bez vode... trebalo bi i da se asfaltira put. Imamo star traktor, 15 godina već", kaže Dragana za Tanjug.

Sa njima žive i sin Sreten i njegova supruga Ana, i unuka Milica, desetogodišnja devojčica, jedini đak škole "Gojko Grulović", u selu Radionja.

Sa predsednikom Vučićem, porodicu Marinković posetili su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Komentari (0)

Srbija