Politika

Nikos Dendijas danas u Prištini - ministarska poseta nepriznatoj državi

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2021

-

07:13

Nikos Dendijas danas u Prištini - ministarska poseta nepriznatoj državi
Nikos Dendijas danas u Prištini - ministarska poseta nepriznatoj državi - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Nikos Dendijas, ministar spoljnih poslova Grčke, jedne od pet članica Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova posetiće danas Prištinu.

Uoči te posete Dendijas je juče je telefonom razgovarao s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine. Do razgovora je došlo nakon što je Lajčak okončao razgovore u Prištini i spremao se za susrete sa beogradskim zvaničnicima.

"Razgovarali smo o najnovijim događajima na Zapadnom Balkanu", napisao je Dendijas na Tviteru.

 

 

Na Kosovu je prošlog vikenda objavljeno da  će se Dendijas danas u Prištini sastati sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervala Švarc.

Grčka je jedna od pet država Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, međutim, zvanična Atina je najavila da će pomagati Kosovu da dobije liberalizaciju viznog režima za putovanja u EU.

Iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova nedavno je saopšteno da stav te zemlje ostaje nepromenjen i da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Priština od 2009. godine ima Kancelariju za trgovinske odnose i ekonomske poslove u Atini.

"Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen. S tim u vezi, s ciljem daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uticaja na aspekte koji se odnose na status, ova kancelarija je preimenovana u Kancelariju za kosovske interese u Atini", saopšteno je u Atini.

Ipak, sve su glasnije najave da bi i Grčka mogla da prizna Kosovo.

Artan Behrami, savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija u prošle nedelje je u javnost izneo navodni privremeni plan Francuske za Kosovo prema kome bi kosovski Albanci u razmenu za autonomiju severa Kosova i specijalni status Srpske pravoslavne crkve, dobili grčko priznanje i viznu liberalizaciju.

Zvanično obaveštenje o unapređenju odnosa i poziv ambasadoru na razgovor

Promene u odnosu Atine i Prištine uočio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Oni nas uveravaju da neće da priznaju, a ove stvari koje smo videli nisu za nas svakako najbolja vest. Videćemo, obavestićemo javnost o tome", rekao je nedavno Vučić.

On je potvrdio da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije, odnosno političkih direktora i da se uzda u prijateljstvo sa Atinom da neće ići korak dalje - u priznanje.

"Zvanično smo obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra", objasnio je on.

Vučić je rekao da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sledeći korak priznanje nezavisnosti.

"Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima", naglasio je Vučić.

Kosovo i Grčka su u poslednje vreme pojačali ekonomsku saradnju, tako da je tokom aprila u organizaciji njihovih ministarstava spoljnih poslova održan i treći zajednički ekonomski forum, o eneregtici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija