Politika

Atina i Priština postigli dogovor o unapređenju odnosa: Dendijas bez komentara o Kancelariji, založio se za konačno rešenje

Komentari

Autor: T.K.

04/06/2021

-

13:39

Atina i Priština postigli dogovor o unapređenju odnosa: Dendijas bez komentara o Kancelariji, založio se za konačno rešenje
Atina i Priština postigli dogovor o unapređenju odnosa: Dendijas bez komentara o Kancelariji, založio se za konačno rešenje - Copyright EPA/ VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Priština i Atina dogovorile su podizanje statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u Kancelariju za interesni pristup, izjavila je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas nije se oglašavao po ovim pitanju, ali je nakon razgovora u Prištini na Tviteru preneo najvažnije poruke svoje posete.

"U potpunosti podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Koristim priliku, mog današnjeg prisustva ovde, da još jednom podstaknem strane da pojačaju napore kako bi se došlo do pravno obavezujućeg i održivog rešenja", rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas tokom posete Prištini.

Dendijas je rekao da će održivo rešenje "učiniti čudo" u stabilizaciji regiona i njegovom približavanju Evropskoj uniji. Kako je napisao u svojoj objavio, on je u redovnom kontaktu sa "dragim prijateljem i bivšim kolegom, specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom".

Uoči posete grčkog ministra, intenzivno se govorilo o mogućnosti da Grčka prizna nezavisnost Kosova, nakon izjava o navodnom francuskom planu za sporazum Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je danas da je Grčka već promenila svoj kada je reč o nezavisnosti Kosova.

"To je njihovo pravo, oni su suverena zemlja. Tri stepenika su već prešli, nadamo se da taj četvrti neće", kazao je Vučić tokom konferencije za medije.

Razgovori sa zvaničnicima

Dendijas se danas u odvojenim razgovorima sastao sa zvaničnicima Kosova.

Posle odvojenih razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc, on se sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a na kraju posete i sa predsednikom Skupštine Galukom Konjufcom.

Grčki ministar je nakon sastanka sa Kurtijem objavio da će Grčka nastaviti da pomaže Evropskoj uniji u naporima u rešavanju pitanjima u ovom regionu.

 

 

Pre sastanka sa Kurtijem, Dendijas je razgovarao sa predsednicom Kosova. Kako je navoe, imao konstruktivan sastanak o bilateralnoj saradnji i razvoju Zapadnog Balkana.

 

Dendijas je tokom susreta sa grčkom ministarkom spoljnih poslova izjavio da Grčka podržava nastavak dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog dogovora.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc rekla je da su odnosi sa Grčkom podignuti na viši nivo.

Ona je na konferenciji za novinare zjavila da će se dijalog sa Grčkm po pitanju nezavisnosti KiM nastaviti, prenosi RTK na albanskom jeziku.

"Dogovorili smo se da Kancelarija Kosova u Atini, iz obične kancelarije za ekonomska pitanja, preraste u kancelariju takozvanog interesa sa pristupom drugim ne ekonomskim oblastima, uključujući i politiku", rekla je Gervala i dodala da priznanje nezavisnosti KiM od strane svih članica EU, uključujući i Grčku "suštinski doprinosi trajnoj stabilnosti na Balkanu".

Kako je navela, s obzirom na cinjenicu da Atina i Priština i dalje vide nezavisnost Kosova iz drugacije perspektive, nastaviće se sa Grčkom i drugim partnerima iz EU i inostranstvom intenzivan dijalog po ovom pitanju.

"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti naši argumenti u ovom dijalogu ubediti naše partnere i preći sa ove faze neizvesnosti za region na fazu sigurnosti i predvidljivosti", rekla je Gervala.

Ona je navela da je "Nezavisnost Kosova je činjenica i što se ona što pre prihvati obezbediće se jedna sigurna perspektiva za Kosovo".

Grčki ministar spoljnih poslova je naveo i da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i da su ispunjeni ključni uslovi za članstvo.

"Nećemo dozvoliti da druge zemlje podrivaju stabilnost. Zapadni Balkan pripada EU, ispunili ste ključne uslove, koji su značajni, mi ćemo da nastavimo sa podrškom. Mi smo ovde da vam pomognemo", naveo je Dendias, prenosi Kosovo onlajn.

 

 

On je dodao da se Grčka zalaže za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

"Mi se zalažemo za liberalizaciju viznog režima jer je vaša zemlja ispunila sve stavke. Grčki zvaničnici u misiji EULEKS rade na ovom pitanju. Uprkos našem neutralnom stavu po pitanju statusa Kosova, imamo kancelariju u Atini koja je od 2019. godine i dalje tamo i bavi se ekonomskim pitanjima i nadamo se da će ova kancelarija biti još korisnija u našim odnosima između Grčke i Kosova", naveo je Dendias.

 

Euronews TV

 

Šta je ranije rečeno o grčkom priznanju 

Uoči posete spekulisalo se da bi Grčka mogla da bude sledeća zemlja koja će priznati kosovsku nezavisnost, a o tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je Srbija prošle nedelje zvaničnim diplomatskim kanalima obaveštena o unapređenju diplomatskih odnosa Prištine i Atine.

Vučić je tada pojasnio da će Grčka svoju Kancelariju za veze koja se bavila pitanjima iz domena privrede unaprediti u Kancelariju za kosovske interese, odnosno na nivo političkih direktora. On je ukazao da iza toga postoji samo jedan korak - priznanje, ali da se Srbija nada da do toga neće doći. 

Spekulacije su se intezivirale nakon što je bivši savetnik Hašima Tačija Artan Behrami rekao da postoji plan Francuske za sporazum Beograda i Prištine, koji bi podrazumevao priznanje Kosova od strane Grčke. Takođe, Kosovo bi dobilo i viznu liberalizaciju, dok bi, prema ovim navodima, sever Kosova imao veću autonomiju, kao i Srpska pravoslavna crkva.

EPA/PETRIT PRENAJ ALEXANDROS VLACHOS

 

Novinar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi rekao je za Euronews Srbija da je ova poseta značajna, ali da ne bi trebalo imati velika očekivanja.

"Spekulacije su dosegle visoki nivo, međutim mi smatramo da je ovo jedna diplomatska poseta. Političari očekuju da će oni zbog unutrašnjeg marketinga dati neku svoju viziju, ali po svemu sudeći ovo će biti jedna u nizu diplomatskih poseta", kaže Šeholi.

Kako je naglasio, ne očekuje se velika stvar poput priznanja nezavisnosti Kosova.

"Ne očekujem da će o tome biti reči, biće reči o ekonomskom razvoju jer Priština ima u Atini svoju privrednu kancelariju, kao što Grčka ima ovde", naveo je Šehli za Euronews.

Šeholi: Dug je put do priznanja

Šeholi je rekao da bi priznanje nezavisnosti za Kosovo imalo veliki značaj, posebno za viznu liberalizaciju, kao i ulazak u Evropsku uniju.

"Međutim, mislim da je to toga dug put, jer nas čeka dijalog sa Srbijom. Koliko i na koji način ćemo to kao društvo moći da razvijemo, ostaje da se vidi", kaže Šeholi.

Euronews TV

Dendijas je u četvrtak telefonom razgovarao s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine. Do razgovora je došlo nakon što je Lajčak okončao razgovore u Prištini i spremao se za susrete sa beogradskim zvaničnicima.

Uoči posete grčkog ministra, intenzivno se govorilo o mogućnosti da Grčka prizna nezavisnost Kosova.

Spekulacije su se intezivirale nakon što je bivši savetnik Hašima Tačija Artan Behrami rekao da postoji plan Francuske za sporazum Beograda i Prištine, koji bi podrazumevao priznanje Kosova od strane Grčke. Takođe, Kosovo bi dobilo i viznu liberalizaciju, dok bi, prema ovim navodima, sever Kosova imao veću autonomiju, kao i Srpska pravoslavna crkva.

Komentari (0)

Srbija