Politika

Za realizaciju programa Zelenu agendu u Srbiji" od Evropske unije osam miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

14:58

Za realizaciju programa Zelenu agendu u Srbiji" od Evropske unije osam miliona evra
Za realizaciju programa Zelenu agendu u Srbiji" od Evropske unije osam miliona evra - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre najavio je danas da će za realizaciju programa "Zelena agenda u Srbiji" biti izdvojeno osam miliona evra u okviru IPA 2020 i to u tri faze.

"U prvoj šest miliona evra, što sprovodimo sa UNDP-om, zatim 800.000 evra sa EIB-om u narednim nedeljama i poslednja faza koju ćemo početi krajem ove godine", rekao je Žiofre na konferenciji "EU za zelenu agendu u Srbiji" održanoj u Vladi Srbije.

On je precizirao da agenda obuhvata oblasti zeleni dogovor EU, dekarbonizacija, smanjenje zagađenja, unapređenje pljoprivredne proizvodnje, što će, kako je rekao, biti obuhvaćeno i programom koji se danas pokreće.

Žiofre je istakao da aktivnosti iz programa "Zelena agenda u Srbiji" dolaze nakon sjajne vesti o otvaranju Klastera 4 koji tretira saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i klimu što znači da se u praksi ulazi u fazu velikih pregovora da se srpsko zakonodavstvo uskladi sa evropskim u ovoj oblasti.

On je rekao i da će Srbija više sarađivati sa Briselom da se zatvori ovo poglavlje što je ocenio kao ključni elemenat u procesu pristupanja EU.

"Želimo da integrišemo Srbiju u EU tako što ćemo integrisati srpsko zakonodavstvo u evropsko u oblastima zaštite životne sredine, klimatskih promena i biodiverzitetu. To je dobro zato što je reč o najboljim standardima i svakako će imati pozitivan uticaj na građane Srbije", rekao je Žiofre.

Objasnio je da je Zelena agenda za zapadni Balkan deo evropskog investiciong plana za taj region, a da je Srbija usvojila ovu agendu na Sofijskom samitu 2020. godine i zatim Akcioni plan u oktobru prošle godine.

Odgovarajući na pitanje kako se u EU tretira pitanje eksploatacije litijuma i zašto to ne rade Nemačka ili Poljska koje ga imaju više nego Srbija, Žiofre je naglasio da je na nacionalnim vladama da donesu odluke o tome koje projekte žele na nacionalnom nivou.

"EU očekuje da će se zemlje oslanjati na važeću regulativu i u pogledu učešća javnosti i odlaganja otpada. Mi mislimo da bi projekat Jadar mogao da ponudi dobre uslove za lokalni ekonomski razvoj pod uslovom da se poštuju svi standardi zaštite životne sredine", rekao je Žiofre.

Šef Delegacije EU u Srbiji dodao je da podržava srpsku Vladu da radi s partnerima u lancima snabdevanja sirovinama u svim oblastima, uz poštovanje ekoloških standarda.

"Činjenica da je otvoren Kalster 4 govori o tome da su usgalšeni propisi u oblasti zaštite životne sredine, što cće dodatno povećati nivo ekološke bezbednosti, jer imamo vrlo visoke standarde u EU u toj oblasti", naveo je Žiofre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija