Politika

Ana Brnabić sa najvišim zvaničnicima EU – razgovori o evropskom putu Srbije i situaciji u regionu i Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

16:02

Ana Brnabić sa najvišim zvaničnicima EU – razgovori o evropskom putu Srbije i situaciji u regionu i Evropi
Šarl Mišel i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić sasatala se u sedištu Saveta EU u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a potom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u sedištu Komisije u Briselu.

Brnabić i Mišel razgovarali su o evropskom putu Srbije, ukupnim odnosima Srbije i EU, ali i situaciji u regionu i Evropi.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Premijerka Ana Brnabić je večeras izjavila je da je zadovoljna današnjom posetom i sastanaku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Briselu.

"Jedan zaista dug dan, ulazimo u dvanaesti sat sastanaka u Briselu. Počeli smo jutros u 7.30 sa Dejvidom Mekalisterom. Ono što je važno i najbolje govori gde ja danas Srbija i kako se kotira u institucijama EU, je današni dan, činjenica da smo imali sastanke sa predsednicom Evropske komisije, preko predsednika Evropskog Saveta, do predsednika EP, dva komesara... To se ne dešava često i govori koliko je EU posvećana Srbiji, reformama koje smo mi sproveli zaključno sa referendumom sa promenom Ustava u oblasti pravosuđa", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su joj čelnici EU čestitali i izrazili zadovoljstvo zbog uspešnog sprovedenog referenduma.

Kazala je da nije razgovarala sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom o njegovoj izjavi da u Evropi nema mesta za one koji poriču genocid niti za glorifikaciju ratnih zločina i zločinaca kao ni za one koji podržavaju podrivanje teritorijanog integriteta sopstene zemlje.

"Nismo na sastancima direktno razgovarili o tome, ja to nisam čula kao nešto što je upućeno Srbiji, već kao generalnu konstataciju i deo evropskih vrednosti, nešto što je važno za naš region i Balkan, ne pronalazim Srbiju u tome", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je svako bez izuzetka čestitao na uspehu referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, ocenjujući da je to važno za oblast vladavine prava.

"Bio je naporan dan, ali svakako uspešan. Mislim da sve to govori u kakvom je Srbija stutusu u odnosu na EU u ovom trenutku", dodala je premijerka.

Na pitanje kakav stav o proširenju ima novoizabrana predsednica EP Roberta Mecole po pitanju proširenja, Brnabić je odgovorila da je njen stav u saglasju sa EK, a to je da je agenda proširenja jedna od najvažnijih stvari.

Brnabić je kazala da je zahvalila na učešću evroparlamentaraca u međupartijskom dijalogu i dodala da će već u petak imati novi sastanak sa njima.

Takođe, prenela je i da je pozvala novu predsednicu EP da dođe u posetu Srbiji.

"Ono što je takođe važno i što pokazuje taj odnos prema Srbiji je to što je njen prvi zvaničan sastanak u Briselu kao predsedncie EP bio upravo sa delegacijom iz Srbije", rekla je Brnabić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da je od svih sagovornika dobijen pozitivan ton i vetar u leđa pred francusko predsedavanje EU.

“Provejavao je maksimalno pozitivan ton, nastavljamo da radimo na narednim klasterima. Razgovarali smo o konkretnim projektima, zeleonoj agendi... Opšti naš zaključak je da je bila pozitivna i plodovortna poseta koja daje vetar u leđa da nastavimo sa reformama”, rekla je Joksimović.

Tokom razgovora s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen premijerka je poručila da Srbija ostaje posvećena nastavku procesa evropskih integracija. Kako je navela na svojoj instagram stranici, Brnabić je razgovarala i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

 

 

"Razgovarali smo o važnosti referenduma o promeni Ustava Srbija za jačanje vladavine prava i dostizanje veće nazavisnosti pravosuđa, što je važno za naše građane", napisala je Brnabić.

Mišel je na tviteru napisao da je sa Brnabić razgovarao o budućnosti odnosa EU i Srbije i naveo da Unija pozdravlja reformske napore Srbije, kao i rezultat referenduma održanog 16. januara.

"EU za Srbiju ostaje partner broj jedan za prosperitet regiona", istakao je Mišel.

Beograd i Brisel posvećeni EU perspektivi Srbije

Na šestom sastanaku Saveta za stabilizaciu i pridruživanje EU i Srbije u Briselu na kome je delgaciju EU prevodio šef diplomatije Unije, Žozep Borelj i komesar za proširenje, Oliver Varheji, a Srbije predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović potvrđena je EU perspektiva Srbije, pohvaljen napredak zemlje u reformskom procesu i izneti su prioriteti rada u u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Saveta, ponovljena je posvećenost evropskoj perspektivi Srbije, pozdravljno otvaranje klastera 4 u decembru 2021. godine kao i ambicija Srbije da otvori nove klastere, a na osnovu daljeg napretka u primeni reformi u zemlji.

”U skladu sa poboljšanom metodologijom proširenja, Srbija treba da se fokusira na temeljne reforme. Napredak u poglavljima iz oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom", i dalje je od suštinskog značaja i odrediće tempo pristupanja pregovore u celini", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nagalšava se da je u Srbiji ”primećen napredak u oblasti vladavine prava” , a dogovoreno je da zemlja nastavi reforme posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

"Učesnici su se složili oko važnosti pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija i jačanja sveukupnog poverenja u izborne procese kao suštinskog za demokratija i vladavina prava", navodi se u tekstu saopštenja.

Tokom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje pozdravljeni su rezultati referenduma o ustavnim amandmanima u Srbiji i razmotreni dalji koraci u reformi vladavine prava u zemlji, ai u skaldu sa EU standardima.

"Potreban konstruktivan angažman u dijalogu Beograda i Prištine"

Učesnici Saveta EU Srbija složili su se da je potrebno da se Srbija konstruktivno angažuje u dijalogu Beograda i Prištine i da ”u dobroj veri i u duhu kompromisa” radi na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma koji bi trebalo da reši ključna otvorena pitanja između dve strane i doprinese regionalnoj stabilnosti.

"To je ključno kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju po svom evropskim putevima. Učesnici su ponovili svoja snažna očekivanja da će se svi već postignuti sporazumi u potpunosti poštovati i sprovoditi, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Izraženo je i žaljenje zbog konstatacije da vlasti u Prištini nisu dozvolile održavanje referenduma o ustavnim amandmanima, za razliku od prakse u prošlosti", navodi se u saopštenju Saveta EU i Srbije.

Na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje pozdravljeno je i aktivno učešće i doprinos Srbije zajedničkim evropskim vojnim misijama i opreracijama kao i pripreme Srbije za učešće u civilnim misijama EU.

Posebno je naglašeno da je stopa usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim odlukama EU porasla u 2021. godini, a učesnici su se složili da je potrebno da Srbija dodatno pojača napore u progresivnom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U zajedničkom saopštenju EU i Srbije nagalšena je i potreba za smislenom regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, uključujući i rešavanje ratnih zločina.

Učesnici su se složili i oko važnosti primene Zelene agende u Srbiji, sa fokusom na planovima za energetiku i borbu protiv klimastkih promena.

Podržano je i pokretanje Zajedničkog regionalnog tržista na Zapadnom Balkanu i zaključeno da će se samo uz inkluzivnu regionalnu saradnju u potpunosti iskoristiti potencijali evropskog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Komentari (0)

Srbija