Politika

Brnabić sa liderima EU: U Briselu o referendumu o promeni Ustava, očekuje se nastavak reforme vladavine prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/01/2022

-

13:44

Brnabić sa liderima EU: U Briselu o referendumu o promeni Ustava, očekuje se nastavak reforme vladavine prava
Brnabić sa liderima EU: U Briselu o referendumu o promeni Ustava, očekuje se nastavak reforme vladavine prava - Copyright europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas u Briselu, uoči sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, u odvojenim susretima sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Vrheijem. Na sastancima je bilo reči o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, održanom referednumu o promeni Ustava Srbije, a na konferenciji za novinare je ocenjeno da je pred Srbijom još nekoliko zadataka.


"Na početku današnje posete Briselu, razgovarala sam sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem, o značaju referenduma o promeni Ustava Srbije i o nastavku reformi u oblasti vladavine prava", navela je premijerka na svom instagram profilu, uz fotografije sa Varheijem.

Ona je izrazila zahvalnost komesaru na podršci procesu evropskih integracija Srbije. Takođe, premijerka je objavila i fotografiju susreta sa Boreljom.

"Dobar sastanak sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom o aktivnostima i reformama koje sprovodimo pre svega u oblasti vladavine prava. Srbija je posvećena nastavku procesa evropskih integracija", poručila je Brnabić.

Borelj: Nalazimo se u dobrom trenutku

Borelj je na zajedničkoj konferenciji rekao da su na sastanku sagledali napredak Srbije ka EU i da je bilo reči o odnosima dve strane.

"Veoma sveobuhvata razmena danas o odnosima srbije i EU, pogledali smo napredak Srbije u pregovorima i gledali šta su dalji zadaci. Nalazimo se u dobrom trenutku, ima dobrog zamaha, jer smo u decembru otvorili klaster, većina građana podržava ustavne promene. Važno je da se nastavi sa reformama", rekao je Borelj te dodao da su reforme neophodne ne zbog Brisela "nego da se poboljša politička situacija u Srbiji i život građana".

Kako je dodao, bio je reči i o usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, koja se, kako je ocenio "povećava".

Borelj je izjavio da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine, ali i naveo da Kosovo pokazuje "više nespremnosti da učestvuje u tome".

"Treba ostvariti brzi napredak u normalizaciji odnosa i sprovođenja postignutih dogovora. Očekujemo da će Beograd i Priština napredovati kroz dijalog ispunjavajući svoje obaveze. Obe strane imaju svoje obaveze. Treba stvoriti prave uslove za dalje sprovođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih dela i retorike govora", rekao je on.

On je rekao da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti sa pripremama za obnavljanje dijaloga u Briselu, ali samo, kako kaže, ako su obe strane spremne da se dogovore o pozitivnim rezultatima, i da pokažu rezultate.

"Radićemo sa Lajčakom na tome, a posebno u pogledu Kosovu, koje pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome", rekao je Borelj.

On je ponovio da će Lajčak sa predstavnikom SAD prvo sledeće nedelje ići na Kosovo, kako bi se, kaže, zalagao za obnavljanje dijaloga.

Inače,  Žozep Borelj je poručio na konferenciji da u Evropi nema mesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Brnabić i o referendumu u Srbiji

Nakon njega, na konferenciji je govorila Brnabić koja je prvo govorila o nedavno održanom referendumu u Srbiji. Ona je izjavila da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti - vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

"Nakon međuvladine konferencije koja je održana 14. decembra u Briselu, kada smo otvorili klaster 4, dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima da je 16. januara održan referendum o ustavnim promenama i sa velikim zadovoljstvom sam rekla da je većina građana glasala "da". To je ogroman uspeh za našu zemlju, za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i izuzetno sam ponosna na taj uspeh. To je i jedna od velikih stvari na našem evropskom putu", navela je ona.

Kako kaže, sada bez odlaganja treba formirati radnu grupu kako bi počelo da se radi na setu zakona u oblasti pravosuđa.

"Uprkos pandemiji Srbija je nastavila sa odličnim ekonomskim uspesima. Naš BDP rast u 2021. godini je 7,5 odsto. Prosečna plata će u decembru 2021, čekamo podatke, biti preko 600 evra. Strane direktne investicije bile su 3,9 milijardi evra. Uprkos pandemiji Srbija ostaje stabilna destinacija za investicije i investitore. Nikada ranije nismo na ovako pozitivan način i brzo išli ka EU", rekla je ona.

Kaže i da je danas biop reči i o regionalnom povezivanju i regionalnoj saradnji.

"Regionalna saradnja sve ono što smo postigli, sav naš trud od 2014. godine kada su počele reforme u Srbiji, sve to može da se poremeti ako nemamo mir i stabilnost u regionu. Veliki deo današnjih razgovora bio o odnosima u regionu, regionalnom povezivanuju", dodala je.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da će Srbija nastaviti da radi na otvaranju klastera 3, na narednoj međuvladinoj konferenciji u junu, kao i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja godine.

Na pitanje šta su planovi Srbije za 2022. godinu, kada je reč o evropskim integracijama, premijerka je rekla:

"Svakako da ćemo raditi sa državama članicama i Evropskom komisijom da otvorimo klaster 3 na sledećoj međuvladinoj konferenciji, nadam se u junu, tokom francuskog predsedavanja, kao i da pripremimo još jedan a otvaranje do kraja 2022".

Verheji: Imamo dva važna zadatka

Govoreći na konferenciji za medije, Verheji je rekao da su pred nama dva zadatka - napredak Srbije u vladavini prava, početak ustavne reforme, i sprovođenje volje naroda iskazana na referendumu, kao i napredovanje u predpristupnim pregovorima.

"Snažan signal je poslat u smislu opredeljenja, veoma jasno sa evropske strane da želimo da nastavimo naše odnose na najvišem nivou. Zahvaljujem se francuskom predsedavanju i njihovom radu na proširenju. Danas smo napravili pregled napretka i pogledali šta se dešava, ali najvažnije pitanje bilo je kako dalje i mislim da imamo tu dve važne stvari, dva važna zadatka, prvo napredak Srbije u vladvini prava, početak ustavne reforme, a sledeći korak je da se sprovede volja naroda iskazana na referendumu", rekao je.

Druga stvar je, kako je dodao, napredovanje u predpristupnim pregovorma.

"Evropska komisija je rekla da je spremna da se otvori klaster 3, jer mislimo da su prošle godine bila ispinjena sva merila, ima tu dosta posla, ali se nadamo da će do kraja ovog polugodišta doći do saglasnosti", dodao je.

”Prošle godine otvoren je značajan kalster koji se odnosi na zelenu agenda i klimu što su velika politička, a ne samo ekonimska pitanja. Kroz klaster 3 možemo da počnemo da razgovaramo o stvarnim ekonomskim pitanjima. Sve to pokazuje sve viši nivo angažmana kada zemlja kandidat, konkretno Srbija, isuni svoj deo posla”, poručio je Varheji.

On je dodao da EU očekuje da predstojeći izbori u Sbiji budu slobodni i fer i da svi na njima učestvuju, kako bi zemlja brzo nakom izbora mogla da "čak i brže nastavi svoj EU put".

Podsetimo, šesti sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije održan je u zgradi Saveta EU u Briselu. Delegaciju Srbije predvode premijerka, Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović. 

Ispred EU, Savetom predsedava šef diplomatije Žosep Borelj, a prisustvuje i evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Redovni godišnji sastanci Saveta za stabilizaciju i pridruživanje prilika su da se razmotre opšti napredak Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih refromi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, saradnja u regionu, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUCKOVIĆ

 

Na sastanku bi trebalo da se definišu prioriteti i dalje smernice za napredak Srbije na EU putu.

Sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje po formatu se sastoji od dva dela, prvog koji je ”plenaran” i kome prisustvuju i predstavnici država članica na nivou radnih grupa, i završnog koji je "restriktivan" na kome su samo čelnici delegacija.

Premijerka Srbije, šef diplomatije EU i komesar za proširenje od 14 časova održaće i zajedničku konfrenciju za medije u zgradi Saveta EU u Briselu.

Sa Verhejijem i o klasterima

Brnabić i Varheji su prethodno na sastanku razmotrili i naredne korake koji predstoje Srbiji na putu ka članstvu EU i pripreme za otvaranje novih klastera.

Srbija je u decembru prošle godine, podsetimo, otvorila klaster 4 koji obuhvata oblasti Zelene agende i održivog povezivanja.

Za otvaranje u ovoj godini već je spreman klaster 3 koji sadrži osam poglavlja konkurentnosti i inkluzivnog rasta, a radi se i na pripremi za otvaranje klastera 5 koji obuhvata poglavalja iz oblasti poljoprivrede, resursa i kohezije.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUCKOVIĆ

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je jednodnevnu zvanicnu posetu Briselu radnim doručkom sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Komentari (0)

Srbija