Politika

Brnabić posle sastanka sa Kasteksom: Makron posvećen unapređenju odnosa Srbije i Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

18:02

Brnabić posle sastanka sa Kasteksom: Makron posvećen unapređenju odnosa Srbije i Francuske
Ana Brnabić i Žan Kasteks - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je večeras u Parizu sa francuskim kolegom Žanom Kasteksom o važnim evropskim pitanjima, bilateralnim odnosima, ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, a osnovna poruka je da je predsednik Francuske Emanuel Makron lično posvećen unapređenju odnosa.

To je novinarima prenela premijerka nakon sastanka sa Kasteksom.

"Osnovna poruka je da je predsednik Makron lično posvećen tome da dalje radi na unapređenju i političkih i ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije i da lično prati mnogobrojne francuske investicije koje danas imamo u Srbiji", rekla je premijerka.

Brnabić je naglasila da Makron drži stalan kontakt sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da iz odnosa poštovanja između dva predsednika nastaju rezultati.

"Samo u posednjih pet godina naša razmena povećana je za 36,4 odsto. U poslednje četiri godine naša robna razmena prevazilazi jednu miljardu evra, a 2021. godine razmena je bila blizu 1,4 milijardi evra. Potencijali su najmanje još deset puta toliko", rekla je premijerka.

Brnabić je ukazala da postoji ogroman interes francuskih investora za Srbiju.

Mišlen grupa planira proširenje investicija

Premijerka kaže da postoje naznake da Mišlen grupa preko Tigar tajersa u Pirotu planira dodatno proširenje investicija.

"Imamo naznake jako dobrih vesti koje možemo da očekujemo u narednim nedeljama i narednim mesecima, od toga da Mišlen grupa planira dodatno proširenje investicija, koliko tačno i na koji način, verujem da ćemo čuti u narednim nedeljama, do toga da jedna francuska kompanija kao što je Ežis planira da otvori svoj inženjerski centar za čitav region u Beogradu", rekla je Brnabić novinarima u Parizu.

Među dobrim vestima je i da Francuska agencija za razvoj, koja je otvorena posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, u junu 2019.godine, planira za duplo uvećanje svog budžeta za projekte u regionu.

Kako je istakla, najveći deo tih projekata se realizuje u Srbiji.

Očekuje se veće prisustvo francuskih kompanija u Srbiji

Ranije danas, Brnabić je započela posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija u organizaciji Senata te zemlje i organizacije "Medef International".

Brnabić je poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija.

Prema njenim rečima, veliki potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike i zelene tranzicije, kao i u nastavku ulaganja u infrastrukturu, posebno putnu i železničku.

Ona je navela da će se, pored beogradskog metroa, raditi i na projektima izgradnje železničkog koridora, uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

Komentari (0)

Srbija