Politika

Dačić: Srbija ne sme tako jednostavno da se pridruži osudama i sankcijama Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

24/02/2022

-

12:46

Dačić: Srbija ne sme tako jednostavno da se pridruži osudama i sankcijama Rusiji
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da se Srbija ne sme jednostavno pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji nakon što je ta zemlja jutros pokrenula napade u Ukrajini.

On je rekao da Srbija želi mir, ali i da može da reaguje "kako hoće" jer je suverena zemlja i treba da vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima.

"Ti interesi jesu i osnovni principi međunarodnog prava, ali i sagledavanje realnog odnosa snaga u međunarodnim odnosima i pomoći koju Srbija ima za zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa. Srbija ne sme da se pridruži tako jednostavno raznim osudama, sankcijama ili bilo čemu što bi ugrozilo naše državne i nacionalne interese, a naročito zato što nisam siguran da su zemlje koje traže to od Srbije bile korektne kada je Srbija bila napadnuta 1999. i kada je izvršena vojna agresija na Jugoslaviju i kada je vojno zauzeto Kosovo", rekao je Dačić za RTS.

Kako je dodao, Srbija mora da se ponaša izbalansirano i dodaje da su izjave predsednika Aleksandra Vučića bile državnički odmerene i mudre.

"Mi danas ne znamo kako će se dalje odvijati ta situacija, ja sam inače rekao da mislim da će najveću cenu platiti i ukrajinski i ruski narod i da bi trebalo više da se uradi na traženju zajedničkih rešenja nego da se ratuje zarad nekih trećih, jer nisam siguran da će ti treći sada pomoći Ukrajini", rekao je Dačić.

U istom programu RTS-a gost je bio i predsednik SDS-a Boris Tadić koji je izjavio da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Tadić je rekao da Srbija ne može da podrži priznanje Donjecka i Luganjska, jer je to suportno njenim interesima zbog Kosova i Metohije.

"Ako smo mi osuđivali invaziju na Srbiju, mi sada ne možemo da podržimo to priznanje. Moramo imati izbalansiranu politiku", kazao je on.

Tadić je, međutim, dodao da će veliki problem biti kada EU bude pritiskala Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija