Politika

Šef misije Euleks: Bezbednosna situacija na KiM stabilna, ali se može promeniti

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

17:55

Šef misije Euleks: Bezbednosna situacija na KiM stabilna, ali se može promeniti
Euleks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef misije Euleks na Kosovu Lars Gunar Vigemark ocenio je da je bezbednosna situacija stabilna i da ne postoje značajniji problemi, ali je ostavio mogućnost da ona može brzo da se promeni, prenosi Reporteri.

"Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna. Međutim, može se brzo promeniti. Trenutno ne postoje značajni bezbednosni problemi koji bi zahtevali aktiviranje Euleksa kao druge bezbednosno odgovorne misije na Kosovu. Naša misija ostaje u pripravnosti i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova", rekao je Vigemark.

Specijalizovana rezervna policijska jedinica, koju čine 92 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala, Francuske i Italije, biće privremeno stacionirana na Kosovu i Metohiji u narednim nedeljama kako bi se ojačali kapaciteti Euleksa, a Vigemark je za Reporteri potvrdio da je tim od 13 žandarma iz Portugala i Francuske stigao na KiM juče, 14. marta, dok ostali stižu 18. marta.

Euleks navodi da će uvođenje ove jedinice na Kosovu dodatno povećati bezbednost.

"Specijalizovana rezervna policijska jedinica će podržati Euleks u ispunjavanju njegovih zadataka, uključujući i delovanje kao drugog bezbednosnog odgovora na Kosovu, ako bude potrebno, uzimajući u obzir bezbednosno okruženje. Rezervna policijska jedinica je raspoređena kao odgovor na potrebu misije da ima dodatne snage na terenu i da bolje podrži naše kosovske kolege ako je potrebno. Kada budu raspoređeni na Kosovu, žandarmi mogu da se angažuju, po potrebi, u aktivnostima Euleksa, uključujući svakodnevne izviđačke patrole i obuku o strategijama kontrole masa i nereda", naveo je Vigemark.

Dodao je da raspoređivanje rezervne Specijalne policijske jedinice (PSU) pokazuje odlučnost Euleks-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i da doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica. Šef misije Euleksa se juče sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na KiM i nastavku saradnje prištinske administracije i misije Euleksa oblasti vladavine prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija