Politika

Kurti: Nisam upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

24/03/2022

-

23:22

Kurti: Nisam upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu, koji su bili na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta u Beogradu, prenosi Koha.

"Nisam u Sudskom savetu Kosova, nema izuzetka, postoji suspenzija. Želim da budem fer, ali nisam na čelu Sudskog saveta Kosova. Kosovo je najdemokratskija i prozapadna zemlja na Balkanu. Nije mi poznato učešće komandira policije na sastanku u Beogradu. Za sada nemam informaciju da će sutra biti protesta u opštinama sa srpskom većinom", rekao je Kurti.

Kurti kaže da je kritika zemalja Kvinte na račun Prištine zbog odbijanja da se na Kosovu održe srpski izbori 3. aprila bila veoma oštra, ali da ne očekuje nikakve komplikacije u komunikaciji sa tim zemljama.

"Ustav Kosova moram da poštujem ja, a dalje i drugi. U stalnom smo kontaktu sa Briselom. Kritika je bila oštra, ali moramo nastaviti da poštujemo i volimo svoju zemlju više. Bolje mi je da dobijem oštre kritike, ako se ne dozvoli narušavanje suvereniteta zemlje, nego da prihvatim, i da na ovaj način građanin Aljbin Kurti tuži premijera Aljbina Kurtija za kršenje zakon", rekao je Kurti.

Kako je rekao, Srbija je pokušala da ga uhvati u zamku i da raazmenom pisama nije želeo da natera Srbiju da prizna Kosovo.

"Nije tačno da sam ovom razmenom pisama imao za cilj da obezbedim priznanje Srbije, znao sam da nas Srbija na ovaj način ne priznaje, praktično su mi pripremili zamku u kojoj bih ja na kraju negirao Republiku Кosovo", rekao je Kurti.

Kurti je istakao da želi mir na Kosovu i da se to podjednako odnosi na svakog građanina.

"Ne verujem da će EU zatvoriti svoja vrata, teško je zbog oštrih kritika, ali verujem da ćemo uspeti da izbegnemo probleme u komunikaciji. Za sada nema znakova da je neki od projekata zastao", rekao je Kurti.

O tužbi Srbije za genocid

On je naveo da se spremaju da tuže Srbiju za genocid, dodajući da je to veoma složeno pitanje.

"Genocid se dogodio na Kosovu. Vršimo pripreme, to je kompleksno i gigantsko pitanje. Genocid nije zastareli zločin. Moramo da se pripremimo pre nego što započnemo ovaj proces. Genocid je sa NATO zaustavila međunarodna zajednica", rekao je Kurti. 

On je istakao da je NATO 1999. godine shvatio da se na Kosovu može ponoviti zločin kao u Bosni.

O članstvu u NATO

Kurti je naveo da bi bilo kratkovido i neodgovorno da Kosovo ne traži članstvo u NATO u sadašnjem geopolitičkom kontekstu.

On je rekao da Kosovo mora da bude oprezno i budno u odnosu na Srbiju.

"Moramo da budemo oprezni i budni, ali ne treba da budemo neoprezni i da kažemo ne, nama se to ne dešava jer daje snagu protivniku. U meri u kojoj kažemo da nam se ništa ne dešava, to nas dovodi u rizik da nam se nešto desi", izjavio je Kurti.

O lobiranju Hrvatske i Albanije

On kaže da je Hrvatska prva zemlja za koju Kosovo veruje da će lobirati za članstvo Kosova u Evropskoj uniji i NATO. Kurti je rekao da ne zna da li je to uradila i Albanija, i da je treba pitati.

"Hrvatska je uvek bila prijateljska zemlja i prijateljski narod, čak i u vreme bivše Jugoslavije. Veza Prištine sa Zagrebom je delovala na balansiranju dominacije Beograda. Zagreb i Ljubljana su bili glavni gradovi koji su nas podržavali tokom okupacije i tako uspeli da izbalansiraju dominaciju Beograda. Hrvatska je prva zemlja koju gledamo sa severozapada i nalazi se u dve organizacije kojima težimo. Moramo da pitamo Albaniju, nadamo se da je to učinila i da se zalaže i lobira za Kosovo što je više moguće. Zainteresovani smo za doprinos NATO. Američki generali su rekli da ne primećuju nikakve zastoje kod vojnika KSB u odnosu na njihove američke ili evropske kolege", rekao je Kurti.

Ravnopravnost strana preduslov za dijalog

On je naveo da je ovo jedina godina u vladama Kosova od proglašenja nezavisnosti u kojoj nema ustupaka Srbiji, a da je njegova vlada jednakost strana predstavila kao preduslov za istinski dijalog, kao i da je ovo jedina godina nakon proglašenja nezavisnosti u kojoj nije bilo ustupaka Srbiji..

"Predstavili smo ravnopravnost strana kao preduslov za istinski dijalog i na kraju pravno obavezujuće sporazume", rekao je Kurti i dodao da Kosovo nikada nije bila u povoljnijoj poziciji prema Srbiji.

O zatvaranju vazdušnog prostora za Rusiju

On je naveo da je Kosovo uputilo zahtev misiji Kfora da zatvori vazdušni prostor za Rusiju, ali su smatrali da tako nešto ne treba da se radi. Dodao je da bi mogla biti Rezolucija 1244.

"Mi smo uputili zahtev Kforu jer vazdušni prostor kontroliše Kfor, oni su bili u kontaktu sa Briselom i do sada nisu smatrali da tako nešto treba da se uradi, verovatno zbog Rezolucije 1244", kaže Kurti.

Naveo je da je ruska kancelarija na Kosovu pod punim nadzorom nadležnih organa, ali da ni međunarodni saveznici nisu pasivni.

Formiranje rezervnog sastava KBS

On je rekao da se u Ministarstvu odbrane razgovara o formiranju rezervnog sastava u okviru KBS, koji bi prethodio obaveznom služenju vojnog roka.

Prema njegovim rečima, cilj je povećanje budžeta za KBS, kako bi Kosovo imalo moderne snage sa odbrambenim kapacitetima.

"Ono o čemu se razgovara u Ministarstvu odbrane je rezervni sastav kao važna etapa u uslovima u kojima se nalazimo. Mi ne transformišemo ciljeve, ali moramo imati međufaze ka nepromenljivim ciljevima", rekao je Kurti.

O isključenju struje na severu Kosova

Kurti je rekao da plaćanje struje za Srbe na severu nije primereno, ali da trenutno prema njegovim rečima ne postoji druga opcija.

On je u intervjuu za KTV rekao da bi, ukoliko bi KEDS i KOSTT isključili struju Srbima, došlo do sukoba, jer bi bili priključeni na energetski sistem Novog Pazara.

"Jedna verzija je da se Severu isključi struja, da ostane bez struje. Ali ovo je još gore, jer bi se priključili Novom Pazaru. I to bi izazvalo sukob za koji još ne znamo kako se završava. Ali i tako na kraju, ne možemo da nastavimo. Želimo da se sve reši mirnim putem. Dajemo šansu sporazumu o energetskim pitanjima na severu", rekao je Kurti. 

Komentari (0)

Srbija