Politika

Vučić: Velika sila traži povlačenje KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

10:48

Vučić: Velika sila traži povlačenje KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će jedna od velikih sila traziti povlačenje Kfora i Unmika sa KiM i ocenio da bi to bila katastrofa za sve nas.

On je novinarima u kasarni Dedinje rekao da će o tome pokušati da razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim bi trebalo da se sastane u Briselu u ponedeljak, kako bi svojim ugledom doprineo u zapadnoj alijansi da do toga ne dođe.

Vučić je rekao i da ne može da kaže o kojoj sili je reč, ali da su u pitanju obaveštajni podaci iz zvaničnih izvora.

Vučih je kazao da je susret sa Stoltenbergom od posebnog značaja.

Dodao je i da je Priština najavila da će 100 miliona evra na godisnjem nivou da izdvaja za vojsku, što je neuporedivo sa Srbijom koja je na nivou od dve milijarde evra.

– Nisu to uporedivi podaci, ne treba da se plasimo, ali nam je jasno sta bi neko zeleo da uradi, kazao je Vučić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da postoje operativna saznanja o tome ko je ubio vođu navijača "Alkatraza" Ljubomira Markovića 2019. godine

Sutra s Pahorom, u nedelju u Sloveniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da ga narednih dana čeka niz važnih susreta, a da već sutra u Beograd dolazi slovenački predsednik Borut Pahor.

– Pahor dolazi sutra, u nedelju treba da idem u Sloveniju gde će biti zvanični sastanci. Tamo će da bude Vljosa Osmani, Milo Ðukanović, Zoran Milanović, Džaferović, Komšić. Biće interesantno, rekao je Vučić novinarima u kasarni Dedinje.

On je rekao da posle toga odmah ide u Brisel gde ima večeru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbegom koja je od velikog značaja.
Dodao je da će ako stigne, u Briselu imati i sastanak sa potredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem u vezi sa litijumom i drugim pitanjima.

Napominje da su za to zainteresovani i Evropa i Amerikanci, Kinezi...i da treba da vidimo ko šta nudi i predlaže građanima Srbije.

Predsednik Slovenije Borut Pahor će se sutra u Beogradu sastati sa predsednikom Vučićem, uoči samita Procesa Brdo-Brioni na slovenačkom Brdu kod Kranja, koji će biti održan 17. maja.

Pahor će u narednih 10 dana održati odvojene sastanke sa liderima zemalja koje su deo inicijative, prenosi slovenačka agencija STA.

Iz Pahorove kancelarije je saopšteno da su svi lideri koji su uključeni u inicijativu potvrdili svoje učešće na samitu 17. maja.

 

Komentari (0)

Srbija