Politika

Joksimović predala francuskom ambasadoru preporuke građana o budućnosti EU: Najveće interesovanje za klimatske promene

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

14:08

Joksimović predala francuskom ambasadoru preporuke građana o budućnosti EU: Najveće interesovanje za klimatske promene
Joksimović predala francuskom ambasadoru preporuke građana o budućnosti EU: Najveće interesovanje za klimatske promene - Copyright FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predala je ambasadoru Francuske u Srbiji Pjeru Košaru dokument sa preporukama građana Srbije evropskoj inicijativi "Konferencija o budućnosti Evrope" i poručila da taj dokument pokazuje koliko su građani Srbije zainteresovani za svoju evropsku budućnost.

Joksimović je kazala da dokument sadrži 52 preporuke i da se najveći broj odnosi na zelenu agendu.

"Izgleda da su pitanja klimatskih promena izazvala najviše interesovanja posebno kod mlađih i najveći broj preporuka je definisano u tom smislu, ali tu su i pitanja zapošljavanja i uopšte socijalne politike, obrazovanja u segmentu zajedničke politike EU", navela je Joksimović.

Dokument je sačinjen prethodnih meseci tako što su izabrane preporuke o kojima se govorilo na debatama i sesijama, a na različite teme od zelene agende, digitalizacije, zapošljavanja, ekonomije, zdravstvene politike do mladih, klimatskih promena, obrazovanja, kulture...

"Doprinos je koncipiran onako kako konferencija i nalaže, kroz zbir i sumarni pregled preporuka koje su davali učesnici sesija i debata, više od 70 predstavnika iz nevladinog sektora iz različitih privrednih institucija, ali i iz državnih institucija i sa univerziteta", kazala je.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

Navodeći da zemlje Zapadnog Balkana nisu dobile zvaničan poziv, Joksimović kaže da je rečeno da su dobrodošle da daju svoj doprinos i da zbog toga Srbija nije čekala zvaničan poziv, već je, dodaje, bila veoma aktivna.

Veruje da će evropske institucije uzeti u obzir te preporuke i da će se glas građana Srbije o zajedničkim politikama, transformaciji i napretku u budućnosti, te o različitim izazovima čuti u EU i da će biti uvažen.

"Ovo pokazuje koliko je Srbija zaista opredeljena za evropsku budućnost, jer zainteresovanost naših građana za evropske politike potpuno jasno pokazuje da je to zainteresovanost za budućnost svih nas i posebno u onim oblastima koje postaju osetljive imajući u vidu izmenjene geopolitičke i geoekonomske i geostrateške okolnosti svuda u svetu, pa i u EU", navela je.

Joksimović naglašava da su građani Srbije pokazali svoje i veliko znanje o današnjoj Evropi, EU, ali i ozbiljne ideje i zamisli o tome kako EU može da bude "još bolji krov za sve nas koji živimo na evropskom kontinentu".

Izrazila je nadu da će francusko predsedavanje imati to u vidu i da će u narednim mesecima biti učinjen neki novi korak u okviru evropskih integracija Srbije.

"Situacija je teška, znatno su se zakomplikovali odnosi i dosta stvari stoje kao očekivanja od Srbije u narednom periodu, ali preporuke su važan pokazatelj koliko je društvo Srbije zainteresovano za sopstvenu evropsku budućnost, a to je ono što je najvažnije za proces evropskih integracija", kazala je Joksimović.

Predaji preporuka prisustvovao je i otpravnik poslova u Delegaciji Evropske unije u Beogradu Dirk Lorenc koji je kazao da će te preporuke odrediti zajedničcku budućost evropskog kontinenta i da su obavezujuće za ojačavanje Evrope.

Ambasador Francuske Košar rekao je da će Preporuke biti prosleđenje francuskom predsedavanju, i zahvalio Joksimović što je preuzela inicijativu i bez obzira što Srbija nije dobila zvaničan poziv prikupila preporuke građana Srbije o budućnosti EU.

Prema njegovim rečima Srbija i EU su suočene sa istim izazovima među kojima je i izazov pripadanja što je jedan od prioriteta francuskog predsedavanja.

Košar je rekao da će zaključCi o preporukama biti objavljeni u maju, ističući da Srbija ima mesto u razmišljanju o budućnosti EU jer je na evropskom putu a i zato što Francuska za vreme svog predsedavanja želi da doprinese dinamičnosti evropskih integracija Srbije.

"Želimo da perspektiva evropskog pristupa Srbije bude realizovana u razumnom roku i da se građani Srbije pridruže tom dinamičnom procesu. EU će nastaviti da daje podršku Srbiji na evropskom putu i želimo da Srbija nastavi sa neophodnim reformama", kazao je Košar.

Komentari (0)

Srbija