Politika

Vlada usvojila Pregovaračku poziciju za Poglavlje 28 - zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

23:22

Vlada usvojila Pregovaračku poziciju za Poglavlje 28 - zaštita potrošača i zaštita zdravlja
Jadranka Joksimović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Vlada Srbije usvojila Pregovaračku poziciju za Poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zaštita zdravlja, koje je deo Klastera 2 - Unutrašnje tržište.

Vlada je pregovaračku poziciju usvojila juče, a kako je naglasila Joksimović, pregovaračka pozicija usvojena je nakon uspešno sprovedene procedure, koja je između ostalog, obuhvatila i razmatranje dokumenta od strane Skupštine i civilnog društva u okviru Nacionalnog konventa o EU.

"Upućivanjem Pregovaračke pozicije za Poglavlje 28 Evropskoj uniji, Srbija progresivno ispunjava sve preostale kriterijume za otvaranje Klastera 2, koji uključuje ukupno devet poglavlja, od kojih je u dosadašnjim pregovorima otvoreno već četiri", navela je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo.

Među otvorenim poglavljima iz Klastera 2 su poglavlje 4 - Sloboda kretanja kapitala, 6 - Pravo privrednih društava, 7 - Pravo intelektualne svojine i 9 - Finansijske usluge, za dva poglavlja (2 - Sloboda kretanja radnika i 3 - Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga) pregovaračke pozicije su zvanično dostavljene EU, a za preostala dva - poglavlje 1- Sloboda kretanja robe i 8 - Politika konkurencije, ispunjavanje merila za otvaranje poglavlja je u naprednoj fazi, rekla je Joksimović.

Značaj Poglavlja 28

Posebno je ukazala na značaj koje propisi sadržani u Poglavlju 28 imaju za život građana, a koji obuhvataju zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja.

Joksimović je rekla da se usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u delu zaštite potrošača postepeno uvodi veći nivo bezbednosti proizvoda, zaštita ekonomskih interesa potrošača u mnogim pojedinačnim sektorima, kao i poboljšanje opšteg kvaliteta života.

Smanjuje se, kako je naglasila, obim korišćenja nebezbednih proizvoda, što dalje umanjuje rizike od povreda korišćenjem takvih proizvoda, a samim tim i troškove i opterećenje zdravstvenog sistema.

Govoreći o usklađivanju politike zaštite zdravlja Srbije sa politikom država članica EU, Joksimović je istakla da se približavanjem evropskim standardima unapređuje zdravstvena zaštita stanovništva.

Prema njenim rečima, pravne tekovine EU pokrivaju oblasti od velikog značaja za zaštitu zdravlja, kao što su kontrola duvana, medicinski lekovi i medicinska sredstva, prava pacijenata na prekogranično osiguranje, kozmetika, ishrana, prevencija bolesti zavisnosti, transplantacija organa, ljudskih ćelija i tkiva, retke bolesti.

"Zajednička politika zaštite zdravlja doprinosi unapređenju zdravstvenog sistema i nadzoru nad ostvarivanjem ciljeva zdravstvene politike, kroz borbu protiv zaraznih bolesti, retkih bolesti i raka, sprečavanju zavisnosti, zaštiti prava pacijenata, kao i jačanju sposobnosti brzog i delotvornog zajedničkog delovanja“, rekla je ministar.

Srbija posvećena unapređenju vladavine prava

Ona je dodala da je pandemija kovida 19 upravo pokazala važnost povezanosti zdravstvenih sistema na nivou Evropske unije.

Joksimović je posebno ukazala na to da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju vladavine prava, kao i reformskim aktivnostima koje su preduzete u Klasteru 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast, koje je već spremno i za koje vlada očekuje da će biti otvoreno do kraja aktuelnog predsedavanja Francuske EU.

Takođe, prema njenim rečima, u predstojećem periodu akcenat će biti na ispunjavanju svih preostalih merila i za otvaranje Klastera 5 - Resursi, poljoprivreda i kohezija.

"Usvajanjem pozicije za poglavlje 28, mi smo potvrdili da angažovano radimo i da efikasno ispunjavamo dogovorene obaveze iz pregovaračkog procesa i u svim ostalim klasterima", zaključila je Joksimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija