Politika

Fon Kramon: Sa očajem saznajem - dijalog nije prioritet prištinske vlade

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

15:58

Fon Kramon: Sa očajem saznajem - dijalog nije prioritet prištinske vlade
Tanjug AP/Hadi Mizban - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta gde je predstavljen nacrta izveštaja o Kosovu izjavila je da aktuelna vlada na Kosovu ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom.

"Nažalost, uprkos novoj energiji imenovanjem izaslanika EU za dijalog, sa očajem saznajem da olakšan dijalog između EU i Srbije, koji ostaje preduslov za integraciju Kosova u EU, nije prioritet aktuelne Vlade", rekla je ona.

Fon Kramon je dodala da bi dijalog trebalo da postane prioritet i da Kosovo mora da ima koristi od novog zamaha saradnje sa SAD i EU.

"Dijalog treba da postane politički prioritet i ne želimo da Kosovo ključni međunarodni partneri vide kao manje konstruktivnu stranu u dijalogu. Umesto toga, želimo da Kosovo učini dalji korak u konkretizaciji postignutih sporazuma o energetici, registarskim tablicama vozila i nestalim licima. Kosovo mora dalje da koristi novi prozor mogućnosti sa svojim saveznicima dok postoji puna transatlantska saradnja za dijalog", poručila je fon Kramon.

Izveslac Evropske narodne partije (EPP) za Kosovo, i lobista kosovskih Albanaca Lukas Mandl ponovio je zahtev da preostale članice EU priznaju Kosovo.

On je dodao da je sada trenutak da se nadoknadi priznavanje Kosova.

"Nije verodostojno na jednoj strani govoriti o jedinstvu slobodnog sveta protiv autoritarizma i nasilja, a na drugoj ne priznati Kosovo", podvlači Mandl.

Komentari (0)

Srbija