Politika

Zahtev Nacionalnog konventa: Objaviti imena stručnjaka uključenih u izmenu Ustava

Komentari

Autor: FoNet

14/06/2021

-

15:15

Zahtev Nacionalnog konventa: Objaviti imena stručnjaka uključenih u izmenu Ustava
Zahtev Nacionalnog konventa: Objaviti imena stručnjaka uključenih u izmenu Ustava - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji zatražio je danas od Skupštine Srbije da objavi imena članova radne grupe Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, proceduralna pravila za postupanje i svoj rad na izradi akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa otvori za javnost, saopštila je danas nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava.

Ta organizacija smatra da je najvažnije da u radnu grupu budu uključeni najeminentniji profesori ustavnog prava i predstavnici najviših pravosudnih institucija - Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, kao i strukovnih i nevladinih udruženja čiji su ciljevi usmereni na unaređenje položaja pravosuđa i vladavinu prava.

Kako se ističe, kao osnov za izradu teksta trebalo bi uzeti Pravnu analizu ustavnog okvira o pravosuđu u Srbiji iz 2014. godine, koju je podržalo sudstvo u celosti u novembru 2016.

U saopštenju se ukazuje na činjenicu da se Venecijanska komisija nije izjašnjavala o nacrtu ustavnog zakona i da je neophodno da na njega daje mišljenje zajedno sa aktom amandmana na Ustav.

Zbog toga Nacionalni konvent o EU poziva odbor da se ta posebna radna grupa direktno konsultuje sa njihovom podgrupom za pravosuđe za Poglavlje 23.

Preporuka za vas

Kritike struke zbog promene Ustava, Bjelogrlić: Kratak rok, predložena rešenja lošija od postojećih

Komentari (0)

Srbija