Politika

Pritisak na birače, diskriminacija i nasilje: Izveštaj o ljudskim pravima na Kosovu koji se u Prištini ne pominje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

05/05/2022

-

19:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dok se skorašnje posete američkih zvaničnika Kosovu svakodnevno komentarišu, izveštaj Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava na Kosovu za prošlu godinu, objavljen pre više od dve nedelje, prošao je skoro nezapaženo medju prištinskim zvaničnicima, ali i u većini medija na albanskom.

Naime, ovaj izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu ukazao je na visok stepen korupcije u institucijama, a na njegov sadržaj su reagovale samo opozicione partije i pojedine nevladine organizacije. Takođe, navodi se da je na Kosovu prisutan i pritisak na glasače, posebno na one iz nevećinskih zajednica, a i sloboda medija nije na zadovoljavajućem nivou, zaključuje se u Izveštaju Stejt departmenta.

Miodrag Milićević iz nevladine organizacije "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice rekao je za Euronews Srbija da nije novost da se takve stvari izbegavaju.

"Rekao bih da je tu na neki način trend, čini mi se kod albanskih političara da se negativni izveštaju naprosto ignorišu i da se u ovom momentu prezentuju čini mi se politički korektnije stvari iz ugla kosovskih političara što po mom ličnom mišljenju nikako ne može da napravi balans koji je izuzetno neophodan, a pogotovu u ovoj godini", kazao je Milić

Sa druge strane, neki političari zahtevaju da se vlast podrobnije pozabavi rezultatima ovog izveštaja.

"Prema izveštaju, mnogi korumpirani zvaničnici se nalaze na visokim pozicijama na kojima se donose odluke, a broj osuđenih za korupciju je i dalje nizak. Mi zahtevamo da vlada ovaj izveštaj ozbiljno shvati i da ga ne ignoriše", kazala je za Euronews Srbija Šćipe Mjekići, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

U ovom izveštaju navodi se da se društveno nasilje i diskriminacija i dalje primenjuju protiv kosovskih Srba i drugih nevećinskih zajednica, što je potkrepljeno i primerima.

"On reflektuje zaista dobar deo svih onih nezadovaljavajućih, nezadovoljavajućeg položaja nevećinskih zajednica na Kosovu. Zadatak, ne samo ove, već i svih prethodnih vlada je bio potpuno isti i veoma nedvosmisleno jasan, a to je da je zakon u mnogobrojnim slučajevima, odnosno u mnogim slučajevima bio prekršen", kazao je Milićević.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Sve to vreme, napadi na Srbe, njihovu i imovinu Srpske pravoslavne crkve i dalje traju, a oslobađanje uzurpirane imovine je skoro nemoguće. Odluka Ustavnog suda, kojom se manastiru Visoki Dečani vraća u posed više od 24 hektara zemlje, nije sprovedena i zbog toga još nije pokrenut krivični postupak.

Milićević zato ističe da u praksi postoji primena "duplih standarda".

"Mi imamo u praksi faktički takozvane duple standarde, gde se sa jedne strane poziva na potpuno apsolutno poštovanje vadavine zakona, a sa druge strane imate konkretan primer, to je neprimenjivanje odluke ustavnog suda, tako da ostaje otvorno pitanje do koje mere će ovo biti tolerisano i da li će možda u nekoj bliskoj budućnosti možda biti primenjivane druge metode da se vlada zaista konačno drži slova zakona", naveo je Miodrag Milićević iz nevladine organizacije "Aktiv".

Urednik ATV-a, Ljeart Hodža ističe da trenutna situacija na Kosovu i Metohiji neće moći da traje još dugo.

"To ne znam koliko će dugo da traje, ali neće moći da traje zauvek jer će pritisak za to da bude sve veći i veći sve vreme i ne može se doći do nekog pomaka u dijalogu, ni u odnosima sa Srbijom van dijaloga bez da se to reši", kazao je Hodža za Euronews Srbija.

Takođe, kako se navodi u izveštaju, za ratne zločine se sudi uglavnom Srbima, dok se protiv Albanaca sprovode formalne istrage, za šta pojedini analitičari imaju opravdanje.

"Procenat tretiranja slučajeva ratnih zločina je toliko nizak da jeste da se uglavnom bave Srbima, ali bave se malo u principu, tako da je ta stopa toliko niska da sumnjam da se može doći do nekog zaključka da je to etnički motivisano", kazao je Hodža.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija