Politika

Euronews veče: Berlinski susret može da utiče na smanjenje tenzije na KiM, ali je do dogovora dug put

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2022

-

23:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Berlinski susret, prvi nakon skoro godinu dana, na kojem su se sreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su poruka evropske zajednice, na čelu sa Nemačkom, da pitanje dijaloga Beograda i Prištine nije skrajnuto zbog aktuelne situacije u Ukrajini, saglasni su sagovornici emisije Euronews veče.

Kako kažu, posle propalog Brisleskog dijaloga 19. jula prošle godine na kojem je Kurti tražio da Srbija prizna tri genocida nad Albancima kako bi počeo dijalog, sada je novi nemački kancelar Olaf Šolc organizovao svoj prvi susret s njima i to s ciljem da se ponovo ožive pregovori Beograda i Prištine. Inače, u Briselu je i izvestilac EU za dijalog Miroslav Lajčak, što smatraju sagovornici Euronews veče, daje posebnu težinu ovim razgovorima.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)  Dragiša Mijačić kaže da je današnji susret Vučića i Kurtija u Berlinu zanačajan za obe strane. Veruje da su u fokusu susreta pre svega tehnička pitanja, ali ono što je najvažnije, smatra će sve uticati da se smanje poslednjih meseci učestale tenzije na KiM.

"Mislim da je ovo ustupak Lajčaku i važno je što je on tu. Dobro je da je sada i Nemačka stavila do znanja da se pregovori moraju osnažiti. Neke teme su otvorene, tehničke su, a pre svega se odnose na pitanje tablica, snadevanje električnom energijom i slično. Verujem da ovaj susret možda može da utiče i da se smanje već podgrejane tenzije na KiM", smatra Mijačić.

Direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković ocenjuje da je trenutno najveći uspeh taj što su se Vučić i Kurti zapravo i fizički sreli nakon dužeg vremena. On je podsetio na njihov poslednji susret prošle godine u julu, koji je prošao u dosta napetoj atmosferi.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

"Novi nemački kancelar je preuzeo ulogu Angele Merkel koja je sama umela da insisitra na tome. Značajno je da su se Vučić i Kurti konačno sreli i da direktno razgovaraju. Ključna poruka iz Berlina je da je za nastavak dijaloga. Mislim da je mnogo bitnija i poruka EU, a to je da međunarodna zajednica očekuje stabilnost na KiM", kaže Novaković.

Ipak, dodaje dodaje da uprkos ranijim susretima, kojima je posredovala Angela Merkel oni dosad nisu pokazali značajne rezultate.

"Sada je situacija drugačija, jer se otvorio novi front u Evropi, a tu pre svega mislim na bezbednosnosnu situaciju. Jedna mala eskalacija može da ima veće implikacije nego što je bio pre dve godine", objašnjava Novaković. 

Euronews/Printscreen

 

Mijačić pak kaže da ne očekuje ekstremne zahteve za Beograd i Prištinu nakon današnjih razgovora, ali navodi da bi velika vest bila kada bi uopšte došlo do nekog usklađivanja i kompromisa.

"Biće zanimljivo da vidimo da li će doći do bilo kakvog dogovora. Kurti stalno nudi rešenja van konteksta, a odbija da primeni ono što je već dogovoreno. Nije mu lako da prihvati sva rešenja koja se nude. Sa druge strane nema ni jasnog pritiska da se primene ta rešenja. Na današnjoj konferenciji za novinare s Vučićem, Šolc je rekao da nema jednostranih poteza, ali to je rekao kada je bio na konfereciji sa Vučićem, a ne sa Kurtijem. U svakom slučaju, svi sada očkuju deaskalaciju i nastavak pregovora", kaže Mijačić.

Mijačić prisustvo Lajčaka u Berlinu ocenjuje kao dobru vest.

"Mora da bude jasno da je Lajčak je taj koji facilitira dijalogom. On je taj koji negde u ime EU zadužen za posao dijaloga. Dobra je stvar što je on u Berlinu. Situacija je jako teška, ali je vrlo bitno da je on tu i da preuzima ulogu domaćina sastanka", kaže.

Novaković smatra da političko delovanje Kurtija dok je bio opozicija sada stvara ozbiljne posledice na njegovo odluke u daljem pregovaračkom procesu.

"Kurti je napravio veliki problem svojim političkim delovanjem dok je bio u opoziciji. On se tada protivio ZSO. Sada treba doći do novog rešenja koje bi pomoglo deskalaciji. Neki dalji napredak, u ovom momentu, bez radikalne promene diskursa i Prištine i Beograda nije moguć", smatra on.

S druge strane, Mijačić smatra da međunarodnoj zajednici samo pitanje Zapadnog Balkana nije goruće, jer se suočava s ratom u Ukrajini. 

"Situacija između Beograda i Prištine nije alarmantna, posebno sada tokom trajanja ukrajinske krize. Kosovo je dosta aktivno u zahtevima za članstvom u NATO, otvara se pitanja ulaska u Savet Evrope i sve su to neki interesi kosovske strane koji mogu da se odraze na dijalog. Međutim, bez njega nema nikakvih pomaka. Još uvek je pata-karta", smatra.

Navodi da ugao posmatranja Kurtija na dalji tok dijaloga zapravo nije isti kao kod većine evropskih zvaničnika sa jedne i Beograda sa druge strane.

"Berinski susret nije mogao da se odigra bez znanja i podrške Vašingtona"

Upitan da prokomentariše značaj Berlina u samom daljem procesu dijaloga u odnosu na SAD, Novaković kaže da ne veruje da se sve ovo odvija bez znanja i odobrenja Vašingtona.

"U svakom slučaju mislim da je ovaj susret koordinisan između Berlina i Vašingtona. Bez sumnje. I Vašingtonu je u interesu stabilnost u regionu. Mislim da i SAD smatraju da je ovaj susret koristan. I oni su ranije upućivali snažne poruke Prištini", kaže.

Mijačić podseća da je Amerika već početkom godine obavestila prištinske zvaničnike o tome šta očekuje od njih. Navodi da veruje da se to nije promenilo, ali da ovog puta nema javne i transparentne korespodencije između njih.

"Mi smo ovde više objekat, nego što smo subjekat. Američka diplomatija daje jasne instrukcije šta žele od KiM, ali tokom ove posete mi nismo videli ponavljanje tih zahteva. Još 11. januara je Entoni Blinken uputio Kurtiju pismo o tome šta se od Prištine očekuje za nastavak dijaloga: deeskalacija, primena prethodno potpisanih sporazuma, rešavanje pitanja električne energije, poboljšanje odnosa sa manjinama primena sudskih akata koji se pre svega odnose na manastir Visoki Dečani ... Sada sve to više ne pominju i pored toga što verujem da oni i dalje iza toga stoje. Problem je što to američka diplomatija javno to ne ponavlja", kaže on.

I Novaković veruje da su takve poruke stigle do Prištine, ali da one nisu otišle u javnost i da ih nema na visokom nivou. 

"Evropa od Srbije očekuje da se vrednosno postavi"

Na pitanje da li veruje da će biti jačih pritisaka na Srbiju po pitanju Ukrajine, Novaković kaže da je zapravo upitno šta podrazumaveju ti pritisici.

"Šta su pritisci? Srbija se sama odlučila za ulazak u EU. Ako hoćete da budete deo kluba, da li je čudno što oni imaju neke zahteve od vas? Ako hoćete da učestvujete u kreiranju politike. I pored toga što nismo otvorili poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu politiku, ne znači da ne treba da se usklađujemo s njim. To ne zahteva određene vrste reformi, već zapravo političku volju. Mi upravo na vrednosnom nivou treba da je pokazujemo", smatra on.

Kaže da je Srbija godinama tražila otvaranje ovog poglavalja, ali - kako objašnjava - ovde je više stvar političke volje.

"Naša strana je godinama tražila da se otvori ovo poglavlje. Mislim da je deplasirano da se ovo pitanje koristi u kontekstu i same krize po pitanju Ukrajine. Mi smo već pokazali da vodimo računa o svemu, ali moramo da vidimo kako će dalje stvari da teku", kaže Novaković.

On ne želi da spekuliše o tome kakve je sve prouke Vučić danas dobio, ali kaže da je i sama činjenica da se i unutar EU ne poklapaju odnosi prema spoljnim politikama, može Srbiji da služi kao argument u daljoj dipomatiji.

Euronews/Printscreen

 

Sa druge strane, Mijačić objašnjava da EU od Srbije, kao kandidata za članstvo, zapravo očekuje da se vrednosno postavi i da je to na neki način test za Srbiju što se tiče evrospkog jedinstva.

"Evropa od nas traži da se vrednosno postavimo. Mi to jesmo glasanjem na GS UN. Verujem da će biti pritisaka za uvođenje sanckcija, Mi možemo da kupimo vreme jer nemamo novu vladu, ali ono što je fokus je da se vrednostno odredimo. Mi želimo da budemo članica EU i sa tim moramo da se usklađujemo", smatra.

Novaković se nadovezuje da Savet EU funkcioniše na principu jedinstva. 

"Njima je važno da vide posvećenost ovim političkim pitanjima, jer ako jednog dana budete članica oni će znati da vi nećete nešto da blokirate", dodaje.

Komentari (0)

Srbija