Politika

Vučić s Kurtijem i Lajčakom u Berlinu: Hvala nemačkim domaćinima na organizaciji dijaloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2022

-

20:55

Vučić s Kurtijem i Lajčakom u Berlinu:  Hvala nemačkim domaćinima na organizaciji dijaloga
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak večeras se u Berlinu neformalno sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Prethodno su sva trojica imali sastanak s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Uz njih je na fotografiji i specijalni nemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuel Saracin  i savetnik kancelara Nemačke Olafa Šolca.

Predsednik Vučić se na svom tviter profilu zahvalio nemačkim domaćinima na organizacija dijaloga između Beograda i Prištine.

 

Nešto kasnije na tviteru se oglasio i Lajčak zajedničkom fotografijom.

On se takođe zahvalio nemačkoj vladi na gostovanju i prilici za neformalnu večeru i diskusiju o dijalogu s Kurtijem i Vučićem u Berlinu.

"Nastavićemo diskusiju na nivou glavnih pregovarača 13. maja", napisao je Lajčak..

Vučić je posle razgovora sa Šolcom, izjavio da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije. 

"Taj dijalog sa Prištinom za nas nije lak, ali daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisu, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje. Reč kompromis se odnosi i na nas ali i na drugu stranu", dodao je predsednik Srbije.

Nemački kancelar prethodno je razgovarao s Kosova Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka, Šolc je novinarima rekao da su njih dvojica imali dobar razgovor i da su teme bile rat u Ukrajini i dalji tok dijaloga Beograda i Prištine. Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija