Politika

Selaković za Euronews Srbija: Predstavnici Prištine pokazali neozbiljnost, ne žele da realizuju obaveze

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

20:50

Selaković za Euronews Srbija: Predstavnici Prištine pokazali neozbiljnost, ne žele da realizuju obaveze
Selaković za Euronews Srbija: Predstavnici Prištine pokazali neozbiljnost, ne žele da realizuju obaveze - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Današnji susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu bio je potpuno drugačiji od svh prethodnih prilika da se razgovara sa predstavnicima Prištine, rekao je za Euronews Srbija ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Istakao je da su predstavnici Prištine pokazali neozbiljnost i da nisu zainteresovani da ispune obaveze koje je Priština preuzimala prethodnih godina. Ministar je rekao i da su Žozep Borelj i Miroslav Lajčak pokazalo konstruktivan pristup. 

"Ovoga puta privremene institucije samouprave predstavljao je gospodin Kurti zajedno sa svojim zamenikom. Imali smo priliku da vidimo u suštini da ne možemo sa njima da se dogovorimo gotovo ni oko čega", rekao je Selaković.

Euronews veče

"Kažu, sve što je bilo pre njih ih ne zanima i to nema njihovu podršku, što znači da nisu zainteresovani da rade na realizaciji obaveza koje su predstavnici Prištine prethodnih godina preuzimali i koje čekaju da budu izvršene", rekao je Nikola Selaković dodajući da na prvom mestu misli na Zajednicu srpskih opština.  

Međutim, istakao je da je mogao da se čuje niz drugih predloga, kao na primer o Savetu srpske nacionalne manjine na KiM, što je rekao da ne zna koliko je potrebno komentarisati.  

Kada je reč o pitanju nestalih, Selaković je rekao da, kada su predstavnici EU rekli da je taj dogovor postignut, predstavnici Prištine kažu da ne žele da Crveni krst bude posrednik, a Kurti je Veljka Odalovića nazvao "Gebelsom i Geringom".  

"Šta god je pokušano uz korektan protusp predsatvnika EU na sastanku, nemoguće je bilo doći do bilo kakvog dogovora", ukazao je Selaković.  

"Velika želja Beograda da se dijalog konstruktivno nastavi"

Dodao je da je jedino dogovoreno da do novog susreta dođe do kraja jula, a "videćemo kako će da funkcioniše rad tehničkih timova po pitanju nestalih".  

Nikola Selaković je naveo da, kada god je traženo nešto od Srbije po pitanju nestalih, to je i urađeno, a Priština je istražila samo jedno mesto na koje je Beograd ukazao i tu je pronađeno sedam tela.  

"Posle toga su stali", poručio je i rekao da postoji velika želja Beograda da se dilajog nastavi u konstruktivnom duhu, a da tog duha od strane Prištine nije bilo.  

Ministar Selaković je pohvalio konstruktivnost predstavnika EU, uz opasku da su i Miroslav Lajčak i Žozep Borelj prisutni u dijalogu već duže vreme. Dodao je da su u nekom trenutku uvrede u smislu nastupa bile i njima upućene.  

Rekao je i da se predsednik Vučić borio da sačuva stabilnost u čitavom regionu kao nešto što je svima potrebno.  

Kako je dodao, ne može da ne pomene koliko je bilo onih koji su gotovo planski išli ka tome da "njemu lično stvore jednu vrstu nestabilnosti izmišljajući razne gluposti vezane za njegovu porodicu".  

"Kad to neko radi na takav način fabrikujući lažne vesti, postavite pitanje šta mu je cilj", rekao je Selaković.  

"Zabrinutost za srpski narod na Kosovu i Metohiji"

Istakao je da je Srbiji potrebno jedinstvo "da sačuvamo svoje sunarodnike".  

Sleaković je rekao i da je predsednik Vučić zabrinut za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jer su  predstavnici Prištine gotovo u svemu pokazali neozbiljnost.  

"Kada god pokrenete neku od tema razgovora te vrste, oni o tome neće da razgovaraju. Kada je neko u stanju da tako nastupi, onda je taj neko u stanju da pokaže neozbiljnost u nekim drugim stvarima o kojima zaista ne želimo ni da razmipljamo ni da govorimo, ali moramo da budemo svesni toga", rekao je Nikola Selaković.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija