Politika

Vučić: Razgovor sa Putinom u sredu ili četvrtak, postoje tri najvažnije stvari kada je reč o gasnom aranžmanu

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

15:08

Vučić: Razgovor sa Putinom u sredu ili četvrtak, postoje tri najvažnije stvari kada je reč o gasnom aranžmanu
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati najverovatnije u sredu ili četvrtak.

Vučić je u razgovoru za TV Pink istakao da očekuje dobar razgovor i da postoje tri stvari koje su najvažnije kada je reč o gasnom aranžmanu.

"Za nas su najvažnije količine, pod dva je cena, pod tri je sigurnost snabdevanja sa čim do sada nismo imali problema. Prva dva aspekta su ključna", rekao je Vučić.

Vučić, je ranije danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom otvorio Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

"Struja će morati da poskupi, ali ne preko noći"

Predsednik je rekao da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti "preko noći", kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.

"Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako", rekao je Vučić.

"Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku", dodao je predsednik.

On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi "preko noći".

Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija "uđe" delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo. Oni bi, kaže, da "uđu" u hidroelektrane Ðerdap ili Bistricu, jer su im potrebni reverzibilni izvori.

"BIH uvela sankcije Rusiji, ne mislim da to ima veze sa Republikom Srpskom, prosto ih nisu pitali"

Vučić je rekao da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

"To je način kako se uvode sankcije, ali ne mislim da to ima veze sa Republikom Srpskom, ne mislim da je Dodik tu bilo šta uradio i da je kriv, niti Republika Srpska, prosto ih nisu ni pitali", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija, sa druge strane, nije prihvatila nijednu od 23 deklaracije protiv Rusije.

On je objasnio da to nisu posebne odluke vlade ili predsednika Srbije već odluke unutar Ministarstva spoljnih poslova, koje javi da li se određena zemlja priključuje restriktivnim merama ili ne.

"Trudili smo se da odluke donosimo u skladu sa našim interesima. Očekujem još mnogo poseta, da ne kažem pritisaka, tako da ni sami nećete moći da verujete šta ćemo sve moći da imamo u Beogradu u narednih mesec dana. Biće mnogo interesantno i korisno za sve nas, ako izdržimo", ocenio je Vučić.

"Parlament nije konstituisan jer neki traže besmislena ponavljanja izbora"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da republički parlament još uvek nije konstituisan, odnosno konačni rezultati izbora još nisu proglašeni zbog toga što neki traže "besmislena ponavljanja izbora".

"Zašto još uvek nemamo parlament? Zato što su tražili da pustimo besmislena ponavljanja izbora dok im pada na pamet da nas maltretiraju. A, to ne radi partija koju vodim, nego drugi", rekao je Vučić.

On je dodao da svi imaju pravo da to čine, u skladu sa propisima, na kojima je, kaže, sama opozicija insistirala.

"Za nas su rezultati izbora čisti kao suza. Verujemo da je jasna poruka građana šta misle ili očekuju. Nama se žuri, ali šta da radite….Lako je kritikovati, a teško je nešto uraditi", rekao je Vučić i dodao da ne želi nikoga da vređa ili da o bilo kome izgovara loše reči, jer ima mnogo posla i problema, koje će, veruje, država uspeti da reši.

"Važno što nam Orban omogućava da uskladištimo nove količine gasa"

Vučić je rekao da je prijateljstvo sa Mađarskom od suštinskog zančaja za Srbiju i da te dve zemlje ne moraju da brinu za hranu, ali upozorava da neće biti lako na zimu, jer "ludilu i histeriji nema kraja".

Vučić je rekao da Srbija ima u u svojim skladištima u Banatskom dvoru 162 miliona, a u ruskim 123 miliona kubnih metara gasa i da se na dnevnom nivou iz tih skladišta može povući pet miliona kubnih metara, što je nedovoljno, pošto tokom zimskih meseci trošimo 15 miliona kubnih metara.

"Zato je važno da imamo drugo mesto gde možemo da pohranimo i ukladištimo gas. A pošto nije jednostavno napraviti skladišno mesto, pre nego što ga izgradimo, važno je što nam premijer Mađarske Viktor Orban omogućava da uskladištimo između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa", objasnio je on.

Vučić je kazao da bi time osigurali snabdevanje za najteža tri meseca čak i da neko iseče linije snabdevanja.

Ukazao je da je gas važan i za proizvodnju struje, imajući u vidu da je cena uglja skočila za četiri puta u samo par meseci, i da postaje problem sve što utiče na cenu struje.

Istakao je da sve ono što doprinosi većoj proizvodnji struje, naftnih derivata, gasa, postaje problem, politički i logistički.

Kada je reč o hrani, rekao je da su visoke cene na svetskim berzama pšenice i kukuruza. Vučić kaže da Srbija i Mađarska nemaju razloga da brinu za hranu, ali da moraju pažljivo i odgovorno da se odnose prema tom pitanju.

Upitan za prinos koji se očekuje u Srbiji Vučić je rekao da bi voleo da ima više kiše, posebno u Vojvodini.

"Nadamo se još jednoj kiši narendih dana. U svakom slučaju, videli ste Orbana da je rekao da je važno da se držimo zajedno jer će predstojeća zima biti teška, jer ludilo kraja nema. Mi moramo da preduzmemo sve mere i uradimo sve što možemo da za naš narod obezbedimo da prođe sa što manje posledica", naglasio je on.

Osvrćući se na probleme, rekao da je da kada stigne milion tona ukrajinske pšenice u luku Konstancu "onda se skloni 200.000 tona srpske i bugarske".

Komentari (0)

Srbija