Politika

Parlamentarni izbori 8 nedelja kasnije: Još bez konačnih rezultata - kada će se znati sastav parlamenta i mandatar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2022

-

17:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako su izbori u Srbiji održani 3. aprila, u petak se treći put glasa na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu. Tek sa zatvaranjem birališta u Osnovnoj školi "Muharem Kadriu" u toj opštini proces bi mogao da se polako privodi kraju, ali garancija nema. Zbog čega ni nakon osam nedelja još uvek nemamo precizne rezultate, precizan sastav parlamenta, ali ni naznaku ko bi mogao da bude mandatar?

Srbija nije jedina koja je u ovom delu sveta išla na izbore 3. aprila. Istog dana, glasala je i Mađarska. Ali, Viktor Orban je pre desetak dana položio zakletvu za svoj četvrti premijerski mandat. U aprilu su glasali i Slovenci, a i oni već završavaju izbor Vlade.

U Beogradu se o imenu mandatara tek spekuliše u medijima. No, za razliku od prethodnih godina kada se s formiranjem izvršne vlasti čekalo zbog odluka u redovima vladajuće većine, ovoga puta situacija je nešto drugačija.

"Zakonskim izmenama koje su posledica međustranačkog dijaloga, Srbija je dobila značajno usložnjen proces izborne administracije utvrđivanja rezultata. Uvedena je lokalna izborna komisija, taj jedan srednji nivo izborne administracije, koja je dodatno usporila proces donošenja odluka", rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

U Crti kažu da svi učesnici u izborima, imaju više vremena da se žale na svaki korak u donošenju odluka, što dodatno usporava proces. Međutim, ni to ne bi u ovoj meri usporilo proglašenje konačnih rezultata da na samim biralištima nema spornih momenata.

"Praktično, lokalni birački odbori, pokazalo se na prethodnim izborimam imaju veoma malo znanja, i sposobnosti da sprovedu glasanje na biračkom mestu u skladu sa zakonom. CRTA je utvrdila da je na pet procenata biračkih mesta bilo ozbiljnih kršenja procedura. Mi kao država u 2022. nemamo jedan kontinuirani proces obuke članova biračkih odbora da rade svoj posao na pravi način i ono što je jedan hroničan problem jeste dubinsko nepoverenje u radi izborne administracije", navodi Nedeljkov.

Urednik dnevnog lista "Politika" Bojan Bilbija pak smatra da veliki problem ne postoji i da sve sve kreće u okvirima zakona. On za Euronews Srbija kaže i da nije saglasan sa tim da su postojali strateški nedostaci u čitavom procesu.

"Posle svakih izbora mi uvek pričamo iste priče zašto se nešto nije formiralo ranije ili kasnije. Sve je u zakonskim okvirima, ja ne vidim nikakvog razloga ni za žurbu, čini mi se i za neku povećanu nervozu. Zaista ne vidim neke krupne strateške nedostatke čitavog procesa, tako da uopšte ne treba da razgovaramo o tome zašto nešto jeste ili nije urađeno, siguran sam da će sve da bude zavrđeno u zakonskim okvirima", rekao je on.

Bilbija dodaje da priča o tome da neko nešto "namerno radi" jeste legitimna, ali da ona izmešta čitav fokus u jednu dnevno-političku ravan.

To što nemamo i formalno konačne rezultate, ne menja činjenicu da naprednjaci sa ili bez SPS-a mogu da formiraju Vladu, što nam pokazuju trenutno dostupni rezultati koji se neće bitnije menjati. Postavlja se pitanje zašto ako građani već znaju kako bi mogao da im izgleda parlament, ne znaju kako bi mogla da im izgleda vlada.

"Bespotreno zamajavanje javnosti, bez ikakvog razloga, prosto, ne mogu da nađem racionalno opravdanje zašto takve neke stvari ne znamo, jer ja pretpostavljam da je Aleksandar Vučić manje-više imena ministara imao i pre izbora, a verujem i u izbornoj noći da je manje-više na osnovu rezultata da su te karte podeljene", rekao je politikolog Boban Stojanović.

Ponavljanje izbora u Bujanovcu moglo bi da uvede i jednog poslanika albanske nacionalne manjine u parlament. Time bi se smanjio broj poslanika socijalista. Inače, nema garancija da se na ovom mestu izbori neće ponavljati, što bi dodatno moglo da odloži konstituisanje Skupštine, a samim tim i formiranje Vlade.

"Karakteristično odugovlačenje situacije"

Kako je za Euronews Srbija rekao Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka, reč je o jednom karakterističnom odugovlačenju situacije nakon izbora, te da je slična situacija postojala i  2014, 2016. i 2020. godine.

"Ovoga puta je dodatni izgovor to što se ponavljaju izbori u Bujanovcu, tako da još ne znamo konačne rezultate, ali naprosto to je način kako SNS formira vladu, da li je to racionalno ili ne, to je diskutabilno, ali to je način kako Vučić održava tu partijsku disciplinu. Ovog puta ono što je drugačije to je ovaj spoljnopolitički kontekst i videćemo u kojoj meri će to ubrzati formiranje vlade jednom kada dobijemo konačne rezultate", rekao je Spasojević.

Euronews

Na pitanje u vezi sa novim izbornim zakonima i koliko su oni uticali, Spasojević kaže da je ovde reč o njihovoj primeni i da su se prvi put izbori na biračkom mestu u Bujanovcu ponavljali zato što je prvi birač bio član biračkog odbora, a onda se ponavljaju zato što je bila reč o izuzetnim nepravilnostima.

"Ono što je posledica izmene zakona jeste što ta procedura sada traje malo duže, to je što je sada uveden jedan korak da lokalnim izbornim komisijama idu prve žalbe. To je doprinelo odlaganju, ali suštinski problem je u izbornoj administraciji, u činjenici da se time niko ne bavi ozbiljno i da birački odbori nisu u stanju da sprovedu izbore kako treba", rekao je on.

Kako je najavljeno, 11. juna bi trebalo da bude održana konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda, a Spasojević kaže da će se verovatno videti obrisi naredne parlamentarne većine i čini mu se da tu ne bi trebalo očekivati neka posebna iznenađenja.

"Naprednjaci i socijalisti imaju potrebnu većinu, makar da se uspostavi gradski parlament i to mi deluje kao najizglednija opcija. Što se tiče ovog čuvenog dogovora Đilas-Vučić on je verovatno na nekoj vrsti stend baja i zavisi kako će se odvijati stvari i u kontekstu sankcija Rusije, formiranja vlade i slično i čini mi se da je to sada odluka pre svega predsednika Vučića, ali ako je on rekao da će biti izbori i ako deluje da postoje razlozi da se ti izbori ponavljaju, onda verovatno možemo očekivati nove beogradske izbore s jeseni ili na proleće", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija