Politika

Vučić i Putin danas telefonom o gasnom ugovoru i daljoj saradnji - kakvu cenu i dogovor Srbija može da očekuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/05/2022

-

09:14

Vučić i Putin danas telefonom o gasnom ugovoru i daljoj saradnji - kakvu cenu i dogovor Srbija može da očekuje
Vučić i Putin danas telefonom o gasnom ugovoru i daljoj saradnji - kakvu cenu i dogovor Srbija može da očekuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Vučić je prošle nedelje najavio da će razgovor početi u 11 sati. On je proteklih dana govorio da su u razgovoru sa ruskim kolegom za njega važne tri stvari - količine gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja.

Prema rečima predsednika Srbije, u razgovoru će, osim o gasnom ugovoru, biti reči i o saradnji i svim drugim pitanjima.

Razgovor dolazi u trenutku kada se pritisci na Srbiju da se opredeli za uvođenje sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i nekoliko dana uoči isticanja aktulenog gasnog aranžmana sa Rusijom, koja je jedini snabdevač Srbije gasom. 

Srbija gas iz Rusije nabavlja po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a trenutni cenovnik važiće do kraja maja. Koliko ćemo ovaj energent plaćati od juna, zavisi od novog ugovora oko koga se pregovara sa "Gaspromom". Stručnjaci koji su govorili za Euronews Srbija ocenili su da razgovori o ceni gasa u aktuelnoj političkoj situaciji nisu nimalo laki.

Koliko će Srbija plaćati gas

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, kada je najavljivao pregovore u martu ove godine, rekao da bi se u prvoj fazi povrata cene gasa na neku normalnu vrednost ona mogla pozicionirati na 800 ili 850 dolara. Za kasniju fazu, kada se smiri situacija u Ukrajini, prognozirao je da bi cena mogla da se stabilizuje na 600 do 650 dolara za 1.000 kubnih metara.

Zvaničnici u Srbiji svakako se nadaju najpovoljnijoj mogućoj ceni, ali za sada je pitanje cene i dalje u domenu očekivanja.  

profimedia

 

Uoči razgovora Vučić - Putin o gasnom aražmanu urednica "Energije Balkana" Jelica Putniković ocenila je da bi bilo dobro da gas dobijemo po ceni bar upola manjoj nego što je na berzi odnosno oko 650 dolaza za 1.000 kubnih metara.

"Nadam se upola jeftinijem gasu od tržišne cene, u aranžmanu od Rusije", rekla je ona za K1.

Inače, u uslovima sve jače energetske krize i zaoštravanja odnosa između Brisela i Moskve zbog ruske agresije na Ukrajinu, Srbija je u nezavidnom položaju, jer iako je osudila agresiju nije se prikljčila odluci EU o uvođenju sankcija Rusiji. S druge strane su iz Moskve već stizale poruke da Rusija računa na doslednu poziciju Srbije prema Rusiji u okviru međunarodnih organizacija, uz opasku ministarke inostranih poslova Marije Zaharove da "Rusija svoje prijatelje u teškim trenucima podržava".

Delikatne okolnosti ograničavaju trajanje ugovora

Upravo zbog delikatnosti globalnog trenutka, političko ali i ekonomskog, stručnjaci ne očekuju da će novi aranžman biti dugoračan. Oni očekuju vremenski ograničeni dogovor, poput aktulenog. 

 

Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije rekao je ranije za Euronews Srbija da je pitanje gasa politički vrlo neizvesno i da će cena zavisiti od više faktora.

"Nije samo u pitanju naš odnos prema Rusiji, već i tranzita kroz evropske zemlje, kako će se oni postaviti i šta će dalje biti sa evropskim sankcijama...", kaže Savić za Euronews Srbija.

profimedia

 

On je podsetio da su do sada pominjana dva moguća modela. Po prvom bi se snabdevanje produžilo do kraja godine po ovim cenama ili nešto višim od ovih, ali opet povoljnijim nego drugim evropskim zemljama, dok bi druga varijanta podrazumevala dugoročan ugovor. On, međutim, smatra da nije trenutak da se pregovaraju cene na period od deset godina po ovim cenama koje su trenutno aktuelne na tržištu u Evropi.

"Preuranjeno je pregovarati na duže staze i oročavati ugovore na desetogodišnji period kao što smo imali do sada. Ovo je izazvalo zaista kolaps celog energetskog sektora i jednostavno je nezahvalno pregovarati na duže staze i utvrđivati neku cenu koja bi bila dugoročna. Očekujem kada se smiri ova kriza što se tiče probleme sa Ukrajinom, da i sankcije postanu popustljivije, onda bismo možda imali povoljnije uslove za pregovore za dugoročan ugovor. Trenutno je situacija teška i po pitanju količine i cena".

Komentari (1)

Aca

29.05.2022 09:29

U 11:05 krene naš Vučić da se jada Putinu, da kukumače kako je njemu veooom teško da neće moći više izdržati pritisak... tako do negde 11:20 pa će na to agresorski Putin mu reći dooobro, Aco, dobro možeš nam staviti neke sankcije ali one najmanje. Na to će Vučić veoma srećan ponovo mu reći "Spasina za družbu" i tako od sreće naš Predsednik nije ni razumeo koliko mu je rekao Putin cenu za gas. Ne radi se to tako. Putin i Lavrov su najveći neprijatelji sveta a i same Srbije. Zbog te Rusije slušajući je i gurajući nas, Srbija je unazađena, nerazvijena, siromašna i još uvek gledamo prema Putinu i Rusiji. A Rusija će postati najsiromašnija država sa sankcijama koje će nositi sigurnih najmanje 40 godina i to se već zna. Treba Pitati Putina kada će plati penale Srbiji za ceo vraćeni kontigent Fiat-500L, vraćanje našeg novca iz nihove banke, dug za stotine tona srpskih jabuka, vraćenje NIS-a, da vrate pare od 4 helikoptera koji su nam dužni i mnooogo mnogo toga još... To treba pitati Putina i Lavrova i za to bi Putin trebao da nam se izvini i da nam pokloni njegov gas koliko zlo je pravila Rusija Srbiji. A gradjani Srbije Putina i Lavrova mole, da ostavite jednom za svagda Srbiju na miru da možemo da se i mi razvijemo i civilizujemo. Spasiba i Konjec!

Srbija