Politika

Priština: Avganistanci koji ne ispunjavaju kriterijume za odlazak u SAD ići će u treće zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

20:13

Priština: Avganistanci koji ne ispunjavaju kriterijume za odlazak u SAD ići će u treće zemlje
Skupština Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Avganistanci na Kosovu i Metohiji koji ne ispunjavaju kriterijume za odlazak u SAD biće transportovani u treće zemlje, ili će im biti omogućen povratak u zemlju porekla, saopštile su prištinske vlasti.

Više od 1.300 Avganistanaca smešteno je na KiM od avgusta 2021. godine, kada je potpisan sporazum između Prištine i Vašingtona za njihov privremeni boravak na 365 dana.

"Vlada SAD nas je uverila da ako Avganistanci u kampu 'Lija' ne budu u stanju da ispune kriterijume verifikacije, Amerika će raditi na identifikaciji zemalja koje su spremne da ih prihvate", navode iz Prištine, preneo je RTS.

Privremene vlasti u Prištini takođe objašnjavaju da ako bilo koji građanin Avganistana želi da se dobrovoljno vrati u Avganistan, SAD će pomoći u ispunjavanju zahteva.

Prema podacima kosovske vlade, 600 Avganistanaca je dosad otišlo iz kampa "Lija" u SAD. Američke vlasti su poručile da neće dozvoliti svim izbeglicama iz Avganistana, smeštenim na KiM, da život nastave u Americi zbog sumnji da ima pojedinaca povezanih sa talibanima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija