Politika

Dačić: Jučerasnja sednica Skupštine je morala da se održi

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

10:33

Dačić: Jučerasnja sednica Skupštine je morala da se održi
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnja posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu, predviđena je Ustavom Srbije i bilo bi kršenje Ustava da nije sazvana, jer je prethodni mandat predsedniku trajao do 31. maja i sednica je morala da se održi, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je pojasnio da je sadašnji saziv skupštine jedini koji imamo, da on ne može donositi zakone ali da može da obavlja druge aktivnosti van donošenja zakona.

Povodom kritika opozicije da je predsednik zakletvu položio pred poslanicima starog saziva, Dačić je za TV Prva rekao da je to što još nemamo novi parlament rezultat poništavanja izbora i traženja da se ponovo glasa.

"Kažu država je nesposobna i nema nove skupštine, a ljudi treba da razumeju da je ovolika dužina čekanja prouzrokovana različitim žalbama, tužbama i sudskim odlukama, a mogućnost za njih je otvorena upravo putem dijaloga vlasti i opozicije. To su bili zahtevi evropskih institucija i parlamentaraca da se produže određeni rokovi za podnošenje prigovora i žalbi, pa sada na svaku odluku imate rok od 72 sata da neko razmisli da li će da podnese žalbu, tužbu ili prigovor", rekao je Dačić.

Naveo je da sada postoji specifična situacija u Velikom Trnovcu gde su se već tri puta ponavljali izbori.

"Jedan deo Albanaca opet traži poništavanje i poslednjeg glasanja i kako je krenulo to može da traje unedogled, a naš je interese da se to završi što pre", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje koji su rokovi da se konstituiše skupština i formira Vlada Srbije, rekao je da kada se završi glasanje u Velikom Trnovcu, onda Republička izborna komisija mora da objavi konačne rezultate, na šta opet ima rok za žalbu, a kada se to završi onda je rok od 30 dana za održavanje konstitivne sednice parlamenta nakon čega je rok od 90 dana da se formira vlada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija