Politika

Šolc stiže u Beograd: Zaokruživanje diplomatske ofanzive i visoko mesto Zapadnog Balkana na nemačkoj agendi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

07:07

Šolc stiže u Beograd: Zaokruživanje diplomatske ofanzive i visoko mesto Zapadnog Balkana na nemačkoj agendi
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc danas u okviru balkanske turneje stiže u prvu zvaničnu posetu Srbiji. Nakon što je u prethodnom periodu više visokih nemačkih zvaničnika već posetilo Beograd, i nakon što je Vučić bio u Berlinu, današnja poseta označava nastavak pojačane diplomatske ofanzive Nemačke. Očekuje se da će u fokusu biti aktuelna politička situacija u Evropi izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, ali i dijalog Beograda i Prištine.

Šolc će posetiti Prištinu i Beograd, a zatim Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku. U saopštenju iz kabineta kancelara koje je preneo Dojče vele, navodi se da će ključne teme putovanja Šolca na Zapadni Balkan biti evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženje bilateralnih blokada. Osim toga, kako se dodaje, centralna tema biće dalja zajednička reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Kada je reč o poseti Beogradu, planiran je doček kancelara Nemačke na Aerodromu Nikola tesla, a zatim i ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija. Zatim će uslediti tet a tet razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kancelara Šolca i plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke. Planirane su izjave za medije, a analitičari već danima govore o tome koje će sve poruke Šolc doneti u Beograd.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović istakao je značaj ove posete za Srbiju i naveo da ona neće biti duga, ali će biti, kaže, svakako sadržajna.

Starović je za RTS rekao da će među temama razgovora predsednika Aleksandra Vučića i kancelara Šolca biti ekonomija i investicije, ali i krupne političke teme, među kojima su pitanje Kosova i Metohije i rat u Ukrajini. On je naveo da svi zvaničnici koji dolaze iz zemalja Evropske unije stalno potenciraju očekivanja da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom, odnosno da se na praktičnom planu pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

I predsednik Aleksandar Vučić je ranije istakao da pritisci da se uvedu sankcije Rusiji postoje, a u Beogradu su se u prethodnom periodu nizale evropske diplomate. Samo iz Nemačke, u Srbiji su bili šefica diplomatije Analena Berbok, ministarka odbrane Kristin Lambreht, kao i nemački specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin. Poruke koje su se u tim prilikama čule, bile su da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, ali su i ponovljeni pozivi da se Beograd uskladi sa sankcijama Brisela protiv Moskve.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

I pre nego što je Šolcova poseta zvanično potvrđena, novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens na Tviteru je, pozivajući se na pouzdane izvore iz Berlina, naveo da će teme biti "energetika, ekonomija, srpska pozicija prema Rusiji".

Izvor Dojče velea navodi i da Šolc teži da dobro pripremi samit Berlinskog procesa koji će se verovatno održati u avgustu: "Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Šolc više ide ka konkretnim rešenjima. Stalo mu je da taj samit ne bude samo skupo putovanje, nego da se dođe do konkretnih rešenja".

Takođe, Šolcova poseta Balkanu ukazuje da je region visoko na listi prioriteta nove koalicije u Berlinu. Naime, još od izbora održanih u Nemačkoj u septembru, nakon čega su novu vladu formirale Socijaldemokrate zajedno sa Liberalima i Zelenima postalo je jasno da bi Berlin mogao da zauzme čvršći stav prema ovom regionu, pre svega kada je reč o pitanju Kosova, a početkom maja u poseti Berlinu bili su srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. 

Intenzivna diplomatska komunikacija

Nemačka "diplomatska ofanziva", zapravo će biti zaokružena dolaskom kancelara, a kako je za Euronews Srbija rekao Petar Ćurčić iz Instituta za evropske studije, na sceni je jedna veoma intenzivna diplomatska komunikacija. On, međutim, kaže i da ovde nije reč samo o pritiscima i da je reč o kontinuitetu u odnosima dve zemlje koji traju već nekoliko godina i gde su stari procesi nastavljeni, ali u novim okolnostima.

"Ono što je negde visoko na agendi nemačke spoljne politike, a vezano za region Zapadnog Balkana, to je svakako održanje mira i stabilnosti i Berlin će insistirati na tome da regija pre svega zadrži mir, ali da se naprave određeni konstruktivni koraci koji će podrazumevati kompromis u cilju stabilizacija, ali i neke vrste ekonomskog mira budući da smo svedoci ekonomskih posledica ovog sukoba", rekao je Ćurčić.

Profimedia, Tanjug/Rade Prelić

 

Dodaje, međutim, da ne treba izgubiti iz vida i kontekst rata koji se odvija i da je za Nemačku veoma bitno da Srbija na vrednosnom nivou zadrži kurs prema Evropskoj uniji.

Uoči posete kancelara Šolca, ambasador Nemačke u Beogradu Tomaš Šib istakao je da je najvažnije da Srbija, kao zemlja kandidat, "rame uz rame" sa EU brani zajedničke vrednosti. Govoreći za "Politiku" o sankcijama Rusiji, Šib je rekao da se Srbija kao kandidat za članstvo u EU obavezala da se priključi spoljnoj politici EU.

"Srbija se već priključila sankcijama protiv Belorusije i podržala je odluke Generalne skupštine UN u pogledu napadačkog rata protiv Ukrajine, kojim se krši međunarodno pravo. To su bili značajni koraci. Sada je bitno da se preuzimaju i drugi stavovi EU", rekao je on.

"Zapadni Balkan jedan od političkih prioriteta Nemačke"

Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević je rekao za Euronews Srbija da je teško očekivati dramatične poruke u Šolcovom tonu, odnosno da će oštrina njegovih poruka biti velika, zbog toga što je između poslednjeg susreta Vučića i Šolca prošlo kratko vreme.

Na pitanje šta bi bili konkretni koraci koje Nemačka očekuje, Radičević je rekao da je to uvođenje bar nekih sankcija. Navodi da se Srbija pridružila starim sankcijama protiv Belorusije, ali ističe da postoji još niz koraka i sankcija koje bi možda mogle da se "proberu", a da na neki način Srbija balansira.

Član Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber smatra da Nemačka ima jasnu poziciju i da zaista očekuje da se okonča politika sedenja na dve stolice, i da se Srbija makar delimično pridruži sankcijama Rusiji.

"A na drugoj strani, rekao bih da je to što se na pres konferenciji možda i može interpretirati kao blaži odnos prema Srbiji delimično u vezi s time što je u Nemačkoj vlada još nova i što tek razrađuje politiku i političku strategiju prema Srbiji", dodao je.

Veber ističe da se obistinjuje ono što se čulo kao najava od nove nemačke vlade, a to je da je Zapadni Balkan od početka izabran kao jedan od političkih prioriteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija