Politika

Poslanici Vojvodine usvojili rebalans budžeta: Dodatna sredstva za završetak tri projekta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

17/06/2021

-

12:21

Poslanici Vojvodine usvojili rebalans budžeta: Dodatna sredstva za završetak tri projekta
Poslanici Vojvodine usvojili rebalans budžeta: Dodatna sredstva za završetak tri projekta - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su predlog rebalansa budžeta, koji je pokrajinska Vlada usvojila krajem maja. Novac je namenjen završetku tri projekta na teritoriji pokrajine.

Pokrajinska kasa biće uvećana za 2,3 milijarde dinara. Dakle, pokrajinska kasa će dostići cifru od 77,5 milijardi dinara. Kako je ranije pobrazložio predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, ovaj novac biće usmeren na projekte koji nisu trenutno pokriveni. Pre svega u fokusu tri projekta. Najviše novca biće uloženo u izgradnju i opremanje zdravstvene ustanove Kamenica 3 sa PET centrom, zatim za završetak lokalnog puta Stapar-Sivac, i u obnovu starog jezgra Sremskih Karlovaca.

Euronews TV

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović objasnila je da je prema njihovim podacima 98 odsto planiranog i realizovano. Ona kaže da je to dosta dobar podatak s obzirom na godnu koja je za nama.

Rekla je da je planirani deficit bio četiri milijarde dinara, kao i da je godina završena sa suficitom od preko milijarde. Iznela je i podatak da je trenutni javni dug pokrajine oko pet milijardi dinara, što je osam odsto budžeta, a ona kaže za šest puta manji je u odnosu na onu dozvoljenu sumu i dozvoljenu granicu.

"Da zaključimo, može biti bolje, ali realno gledajući, rezultati koje smo ostvarili u godini koja je vrlo bila neizvesna i uslovljena pandemijom izazvanom kovidom 19 su i više nego sjajni", rekla je ona.

Opozicija za razliku od pokrajinske sekretarke ne misli da su rezultati bili sjajni. Najglasniji su u opoziciiju bili poslanici Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanski front. Nisu zadovoljni kako je izgledao završni račun i kako je ostvaren budžet u 2020. godini, a kada je reč o rebalansu, o onome što nas čeka u narednih šest meseci ove godine, predstavnici SRS zameraju što se novac daje "nepotrebno za neke projekte", poput dodatnog ulaganja u zgradu Radio-televizije Vojvodine.

"Time što nisu u startu preneta ta sredstva, vi ste izgubili šest meseci da ih iskoristite. Tvrdim da ona neće ni biti iskorišćena, jer da sprovedete tenderske procedure za nedelju ili mesec dana. one zahtevaju vreme. Drugi problem jeste iznos budžetske rezerve. Preko 600 miliona se dodaje u budžetsku rezervu koja je već bila 800 miliona i potrošena je u prvih šest meseci", rekao je o rebalansu budžeta Branislav Bogaroški, Vojvođanski front (LSV).

Euronews TV

On je dodao da se više od 600 miliona "dodaje u budžetsku rezervu koja je već bila 800 miliona i potrošena je u prvih šest meseci".

To je situacija koja se nikad nije dešavala u pokrajinskoj Skupštni i sa pokrajinskim budžetom. Faktički, milijardu i po će biti dato za diskreciono pravo Pokrajinske vlade da odluči u šta treba uložiti. To obesmišljava budžetsko planiranje", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija