Politika

Jevremović za Euronews Srbija: Zabrana preleta Lavrova događaj bez presedana, poseta Šolca značajna iz više razloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

21:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zabrana preleta aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova preko Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, nakon čega je otkazana njegova poseta Beogradu, jeste događaj bez presedana, rekao je za Euronews Srbija nekadašnji ambasador Srbije pri Ujedinjenim Nacijama Pavle Jevremović.

"Događaj je zaista bez presedana, može se naći tu i tamo sličnih situacija, ali ipak radi se o jednom vrlo složenom i dramatičnom trenutku, a na neki način pogođeni smo i mi. Za žaljenje je onemogućavanje komunikacije na najvišem nivou između ovako značajnog aktera u današnjoj međunarodnoj krizi i Srbije. Vidimo po nekim reakcijama - nama je sad lakše, to je verovatno trenutno tačno, kao kad izađete na ispit, pa je ispit odložen, ali problem nije rešen", rekao je on.

Jevremović kaže da Srbija nema drugih izbora nego da održava i sačuva odnose sa Rusijom iz više razloga, ali i da sačuva slobodu odlučivanja i u okviru toga zadrži evrosku orijetaciju. On dodaje da se u javnosti ne zna mnogo o ovoj poseti, ali da Srbija jeste imala mogućnost odlučivanja i da je došlo do razumnog stava da joj je ova poseta "prihvatljiva i potrebna".

"Druga je stvar kako će ona da bude interpretirana, iskorišćena i šta sledi iza toga. Odnosi sa Rusijom su višeslojni i kompleksni, ne smemo da zaboravimo hipoteku i stalni problem Kosova, to je jedna crvena linija za nas", rekao je on i dodao da je normalno političko i diplomatsko rešenja za ovu situaciju da ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ode u posetu Moskvi.

Jevremović smatra i da odluka o tome da se spreči prelet aviona "sigurno nije donesena u Podgorici, Skoplju i Sofiji".

"Šta je sad odlučivalo i šta je prevagnulo, da li u Briselu ili u Vašingtonu to ne bih mogao da vam kažem. Za žaljenje je da su naši susedi prihvatili da budu drumski presretači. Odluka sigurno nije donesena ni u Podgorici, ni u Skoplju ni u Sofiji, a posledice će ipak ostati. Sa druge strane, nije korektno ni prema Srbiji. Ovo je nama poruka da neko drugi kontroliše i usmerava našu spoljnu politiku, to nije korektno", rekao je on.

O dolasku Šolca

Inače, u prvu zvaničnu posetu Beogradu u petak bi trebalo da dođe nemački kancelar Olaf Šolc, a Jevremović ističe da je to veoma značajna poseta iz više razloga.

"Prvo, naš položaj je zaista komplikovan. Ne možemo mi preko noći da uvodimo razne sankcije Rusiji koje nemaju nikakvog sem manifestacionog značaja. Ono što je značajno, imajući u vidu profil Šolca i nedavni dolazak za kancelara, to je čovek koji je nesumnjive evropske moderne orijentacije i u tom smislu rekao bih pravi naslednik Merkelove. Mislim da je dolazak Šolca za nas, bez obzira na ovaj incident sa Lavrovom, izuzetno značajan", rekao je on i dodao da je njegov dolazak i veliki podsticaj za evropsku orijentaciju Srbije.

On navodi da je teško predviđati ishod te posete, ali kaže da će ona doneti neke rezultate.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan i samit koji danas počinje u Ohridu, Jevremović kaže da se nada da će on doneti neko "smirivanje duhova" s obzirom na jučerašnju incidentnu situaciju i da će ojačati prostor za jedan normalan i produktivan dijalog.

"Nema alternative tome, mislim da je rasploženje za jednu normalnu regionalnu saradnju veoma prisutno, bez obzira na možda iskakanja pojedinih političara", zaključio je diplomata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija