Politika

Stejt department: Suverene odluke tri države o zabrani preleta, pozivamo Srbiju da uskladi politiku

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

07:38

Stejt department: Suverene odluke tri države o zabrani preleta, pozivamo Srbiju da uskladi politiku
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department saopštio je, povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije da ne dozvole prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd, da su one kao suverene države "donele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost" zbog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je na konferenciji za novinare kazao da SAD pozivaju "Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope", preneo je Glas Amerike.

"Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost", rekao je Prajs.

Na pitanja Glasa Amerike kako će SAD i NATO zaštiti Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bugarsku, koje su zatvorile vazdušni prostor za avion kojim je Lavrov trebalo da doputuje u Srbiju, od, kako navodi američki medij, "ruskih pretnji", Prajs je odgovorio da su "sve tri članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća".

On je podsetio da je juče obeležena peta godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u, a druga godišnjica članstva Severne Makedonije u martu.

Zabrana preleta i reakcije

Diplomatska drama vezana za posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji okončana je nakon što je objavljeno da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet njegovog aviona preko svoje teritorije. Posetu Lavrova Srbiji mnogi analitičari su ocenjivali kao "prst u oko" Zapadu koji od početka ruske invazije na Ukrajinu poziva zvanični Beograd da se uskladi sa sankcijama Evropske unije.

Ruski šef diplomatije tim povodom je juče u Moskvi održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da se "dogodilo nešto nezamislivo" i da je Zapad zabranom preleta njegovog aviona stavio do znanja da će koristiti, kako je rekao, "najgrublje metode". 

U međuvremenu, i ruski ambasador obavestio je predsednika Srbije o razlozima koji su onemogućili posetu, a iz Moskve je stigao niz ljutitih reakcija. Između ostalih, portparolka MSP Marija Zaharova navela je da su susedne zemlje Srbiji zatvorile kanal komunikacije i dodala da za razliku od Evropske unije, Rusija neće postavljati gvozdenu zavesu, dok je na Tviteru direktor državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin kritikujući tri zemlje koje su zabranile prelet pretio i ruskom interkontitnentalnom balističkom raketom Sarmat.

Profimedia

Sergej Lavrov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je zrazio nezadovoljstvo sveukupnom atmosferom u vezi s neodržanom posetom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i naveo da "takvu vrstu histerije i organizoavnih napada protiv male zemlje nije dugo video".

"Ne možete da zamislite koliko je razgovora bilo u kojima je traženo da se uskrati gostoprimstvo Lavrovu", reko je Vučić, gostujući na RTS.

On je naveo da nije iznenađen ishodom situacije s obzirom na to da je još pre nekoliko dana rekao da očekuje komplikacije. 

"Nije to bilo preveliko iznenađenje, iz dana u dan pratili smo pokušaj menjanja rute i nove zemlje koje su zabranjivale prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova. Ali morate da izrazite nesaglasje s pokušajem zabrane razgovora i nezdovoljstvo atmosferom koja vlada", naveo je predsednik Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (2)

Драган

07.06.2022 08:48

хахаха када патуљак-марионета, донесе "суверену" одлуку.

Маеија

07.06.2022 12:15

Суверена? хахахсхсхс

Srbija