Politika

Reporteri: Vraćanje imovine Dečanima među četiri uslova za prijem Kosova u Savet Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

21:32

Reporteri: Vraćanje imovine Dečanima među četiri uslova za prijem Kosova u Savet Evrope
Reporteri: Vraćanje imovine Dečanima među četiri uslova za prijem Kosova u Savet Evrope - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon podnošenja prijave za članstvo u Savetu Evrope, Kosovo bi moralo da ispuni četiri uslova da bi aplikacija bila prihvaćena, među kojima je i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, piše Reporteri, pozivajući se na dokument u koji je, kako tvrdi, imao uvid.

U dokumentu se navodi da je vladi u Prištini jasno dato do znanja da mora da preduzme korake u vezi sa onim što je u dokumentu navedeno, pre nego što aplikacija bude razmatrana u Savetu Evrope.

Ti zahtevi, kako se dodaje, odnose se na usvajanje zakona o verskim slobodama i zakona o kulturnom nasleđu u parlamentu, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Savet Evrope, prema pisanju Reporterija, zatražio je od Kosova dozvolu da Srpska pravoslavna crkva obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da vlada u Prištini poštuje odluku ustavnog suda u Prištini u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani i da poštuje ustavna prava i posebne oblasti pod zaštitom u vezi sa izgradnjom puta do tog manastira.

Među uslovima je i izglasavanje Zakona o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Vlada privremenih prištinskih institucija, prema dokumentu, treba da uključi SPC u suštinsku i produktivnu diskusiju o zaslugama za članstvo u Unesku, a da istovremeno ispuni svoje obaveze prema SPC u skladu sa Ahtisarijevim planom i zakonom.

Reporteri ističe da iz kancelarije premijera Aljbina Kurtija i ministarstva spoljnih poslova nije potvrđeno da li je Priština prihvatila te uslove.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija